Kısacası oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir. Boyun, başın arka tarafı veya kulak arkalarında hissedilen şiddetli zonklama veya şok benzeri ağrı hissine neden olur.
Kulak arkası hava boşlukları iltihabı, Östaki borusunun tıkanması gibi problemler de primer otaljiye sebep olan başlıca nedenleri oluşturuyor.
Kafanın arkasında ağrı gelişmesinde servikojenik baş ağrısı yer alabilir. İkincil tür baş ağrısı çeşitlerinden biri olan servikojenik ağrılar omurga veya boyundan kaynaklanır. Tümörler, enfeksiyonlar veya romatoid artrit gibi omurga problemleri kafanın arka kısmında ağrı hissedilmesine neden olabilir.
Kulak kepçesinin hemen arkasındaki kemik dokusu mastoid kemik olarak adlandırılır, buradaki havalı hücrelerin enfeksiyonuna ise mastoidit adı verilir. Akut mastoidit tipik olarak akut orta kulak enfeksiyonun bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar.
Oksipital nevralji
Kafanın arka tarafında ense kökünden tepeye kadar olan bölgede duyuyu oksipital sinirler sağlar. Bu sinir trasesi boyunca şimşek çakar tarzda yanıcı, sürekli ağrılar oksipital nevraljiyi düşündürür.
İlgili 29 soru bulundu
Şiddetli nevralji, bir kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyerek, günlük işlerin yapılmasına engel olabilir. Bu sebeple şikayetlerin ortaya çıkması ve semptomların görülmesi halinde ilk olarak bir uzmandan destek alınması önemlidir.
Trigeminal nevraljinin spazm benzeri ağrısına dönüşmeden önce ortaya çıkabilecek sürekli ağrı ya da yanma hissi oluşabilir. Yanak, çene, dişler, diş etleri, dudaklar veya daha az sıklıkla göz ve alın dahil olmak üzere trigeminal sinir tarafından etki altında tutulan bölgelerde ağrı gelişebilir.
Oksipital nevraljide ilk olarak dinlenme, masaj, sıcak/soğuk kompres ve fizik tedaviyi içeren konservatif tedaviler uygulanır. Özellikle akut ağrı dönemlerinde anti-inflamatuar ilaçlar ve kas gevşeticilerle ağrı tolere edilmeye çalışılır. Ağrının kronik olduğu durumlarda farklılaşan ilaç tedavileri denenebilir.
Kulakta Görülen Tümörler
Dış ve orta kulakta yassı epitel hücreli kanserler, orta kulakta glomus jugulare veya glomus timpanikum tümörler görülebilmektedir.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Beyin tümörü, kafatasında içinde oluşarak basınca neden olabilir. Bundan dolayı baş ağrısı, şiddetli olabilmektedir. Bunların yanında kol ve bacaklarda güçsüzlük, dengesizlik ve görme, işitme bozuklukları yaşanabilir.
Kulağın arkasına uygulanan sıcak kompresler iltihabın yol açtığı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Sıcak bir kompres kulak ağrısını gidermeye yardımcı olmazsa, kulağa soğuk bir kompres veya soğuk suya batırılmış bir bez tutturulabilir. (Buz uygulanmamalıdır.)
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilen kulak ağrısı, günlük yaşamı oldukça zorlaştıran etkilere sebep olur. Ağrının kaynağını bulmak ve tedavi sürecini en kısa süre içerisinde başlatmak için hastanelerin kulak burun boğaz bölümüne gitmeniz tavsiye edilir.
Orta kulak iltihabı teşhis ve tedavisini Kulak Burun Boğaz doktorları yapmaktadır.
Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür. Tümör çok büyüyerek beyin sapına, beyine, beyinciğe baskı yapmaya başlarsa ortaya çıkan belirti ve bulgular daha ciddidir, ameliyat gerekir. Özellikle tek kulakta çınlaması olanların MR çektirmesi tavsiye edilir.
Sıklıkla iyi huylu tümörler olup etraftaki yapılara saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Arka kafa çukuru, en sık yerleştikleri alandır. Denge bozukluğu, kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi kulakla ilgili şikayetler, erken dönem belirtilerindendir.
Belirtileri ihmal etmeyin
Beyin tümörleri baş ağrısının yanında; koku alma veya görmede yaşanan sorunlar, kişilik değişiklikleri, kulakta çınlama, unutkanlık, nöbetler, denge sorunları, hormon problemleri gibi çok farklı belirtilerle ortaya çıkabilmektedir.
Oksipital nevralji kafa travması, boyunda sinir sıkışması veya artrit gibi problemler sonucunda gelişebilirken, çoğunlukla herhangi bir sebep olmaksızın ortaya çıkabilir. Oksipital nevralji, boyunda sıkışmış sinirlerin veya kas gerginliğinin bir sonucu olabilir veya baş ya da boyun yaralanmalarından da kaynaklanabilir.
Oksipital Nevralji Tedavisi
İlk olarak etkilenen bölgeye sıcak kompres uygulamayı ve ilaç alımını içeren evde tedavi denenebilir. Ayrıca gergin kasların neden olduğu sıkışmış sinirlerin tedavisine yardımcı olabilecek fizik tedavi, kas gevşeticiler ve masaj önerilebilir.
Fıtık ağrısıyla karıştırmayın
Boyun bölgesinde yaşanan ağrılardan genellikle sorumlu tutulan fıtık ağrısı ile oksipital nevralji ağrıları karıştırılabilmektedir. Fıtıkta yaşanan boyun ağrılarına kollarda uyuşma, güçsüzlük gibi şikayetler de eşlik etmektedir.
Trigeminal nevraljinin diğer yüz ve baş ağrısına yol açan sebeplerden ayrılması uzman bir doktor muayenesinde hastanın şikayetlerinin ve belirtilerinin değerlendirilmesi ile yapılır. Trigeminal sinire yönelik yapılan MR görüntülemeleri ile tanı doğrulanabilir.
Rahatsızlığın Belirti ve Bulguları
(Yüz yıkamak, saç taramak, diş fırçalamak vb.) Herhangi bir neden olmadan da ağrı görülebilir. Atak kümeleri arasında aylar, bazen yıllar olabilir. Duygusal ve fiziksel stres, şiddetli ağrı atakları olma olasılığını arttırır.
Trigeminal nevralji, yüz bölgesinde bulunan yüzün duyu hislerini ileten trigeminal sinirin bir ya da birden fazla dalının etkilendiği ve bunun neticesinde şiddetli ağrıların görüldüğü sinirsel bir hastalıktır. Bu ağrılar genellikle yüzün alt kısmında görülmekle birlikte bazen burun ve göz çevresini de etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri