Kulak asmamak deyiminin anlamı dinlememek ya da aldırmamak, önemsememek demektir. Önem vermemek, aldırış etmemek ya da aldırmamak durumlarında kulak asmamak deyimi kullanılabilir.
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak.
Kulak asmak deyiminin TDK sözlüğündeki karşılığı önem vermek ve dinlemek olarak verilmiştir. TDK sözlüğünde kulak asmak deyimi ile ilgili Memduh Şevket Esendal'ın Bunların sözlerine ne diye kulak asıyor, ona göre yapacağın işi kestiriyorsun? cümlesi örnek verilmiştir.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Kulak asmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Aldırıp önemsememek, dinlememek. “Kulak asma sen onun söylediklerine.”
İlgili 31 soru bulundu
Surat asmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kaşlarını çatıp yüzüne küskün ve dargın bir anlam vermek.
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
Kulak asmamak deyiminin dilimizdeki anlamı önemsememek ya da aldırmamak demektir. Aldırmadığınız ya da önemsemediğiniz, dinlemediğiniz şeyler için kulak asmıyorum diyebilirsiniz.
Deyim. [1] Uyarmak için hafif bir ceza vermek, sözle uyarmak. [2] Kulağını bükerek çekmek.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Surat asmak, kaşlarını çatmak ya da küskün olmak demektir. Surat asan kişiler küskün ve dargın olurlar. Surat asmak deyimi dilimizde sık sık kullanılan deyimler arasında yer alır.
Kulaktan kulağa tabiri, herhangi bir bilginin sözlü olarak bir kişiden başka birine gizlice aktarılması ve bu şekilde yayılması anlamına gelir. Bu tabirin ağızdan ağza tabirinden farkı, bilgilerin gizlice (fısıltıyla) aktarılmasıdır.
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir.
Bireyin dile getirmiş olduğu kötü söz ve cümleyi duymazlıktan gelmek kulak tıkamak deyiminin işaret eder. Moral bozmamak için karşı tarafın dile getirmiş olduğu cümleyi duymak istememek, dinlememek gibi anlamlara sahiptir.
[1] Cam türünden şeyler onarılamayacak biçimde kırılmak, dağılmak, paramparça olmak.
Çizmeyi aşmak, bilmediği bir işe karışmak anlamını taşıyan bir deyim. Haddini aşarak esasen bilgi sahibi olmadığı konulara burnunu sokarak yorumlarda bulunan kişilere karşı söylendiğine şahit olunan bir deyim. Edebi yapıtlarda da bu anlamı ile karşımıza çıkıyor.
Kulağını çınlatmak deyimi, ortak tanıdıklar hakkında konuşmak, onunla ilgili anıları aktarmak ve paylaşmak anlamına gelir.
Deyim. [1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
[1] Dinlemek istememek.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Kulağına küpe olmak deyiminin anlamı aşağıda açıklanmıştır. - Başına gelen bir işten veya gördüğü ve yaşadığı olaylardan ders almak ve unutmamaktır.
Deyim. [1] "Bir konu ile ilgili konuşmak" anlamında kullanılan bir söz. [2] Önemli noktayı işaret etmek.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri