İşitme testi sonucu kaç olmalıdır? Odyometri sonucu basınç değeri olarak -50 ila +50 arası normal değer olarak kabul edilmektedir.
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
Timpanometri: Orta kulağın basıncını ölçmeye yarayan testtir. Ölçümün yapılabilmesi için kulak zarının delik olmaması gerekir. Acısız ve ağrısız bir testtir. Basınç değeri olarak -50 ila +50 arası normal değer olarak kabul edilir.Testte başlamadan önce kişiye test hakkında bilgi verilir ve teste başlanır.
A Tipi Timpanogram: Aşağıdaki grafikte görünen A tipi timpanogram, normal orta kulak hava basıncını göstermektedir. +50 ile -50 daPa arası normal olarak kabul edilmektedir.
Farklı etnik kökenden yetişkinlerin değerlendirildiği bir araştırmada[13] timpanometrik tepe basıncı Kafkas erkeklerde ortalama 0 (±5.5) daPa, kadınlarda ortalama 0.6 (±9.2) daPa olarak tespit edilirken Çinli erkeklerde ortalama -5 (±13) daPa ve kadınlarda ortalama -4 (±7) daPa olarak bulunmuştur.
İlgili 30 soru bulundu
Odyometri Testi Sonuçları
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.
Geniş Bant Timpanometride (GBT), dış kulak kanalından geniş bir frekans aralığını (226-8000Hz) kapsayan klik uyaran verilmekedir. Ölçüm sırasında orta kulaktan yansıyan ve absorbe edilen ses ölçülmektedir. Orta kulaktan yansıyan sese Reflektans, orta kulak tarafından soğurulan sese Absorbans denilmektedir.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Bu basınç farklılığı kulakta genellikle ağrıya beraber olabilmektedir. Bir şeyler yeme, sakız çiğneme, yutkunma veya hafifçe burun ve ağız kapatıp burundan kulaklara hava basıncı yaratmak suretiyle orta kulağa gönderilmekle hava ile basınç eşitlemeleri durumu bu basınç farklılığını düzeltebilmektedir.
Normal işitme -10 db (Aşırı düşük ses) ile 25 desibel (db) (Günlük konuşma sesi ) arasındadır.
Basınç problemi
Eğer orta kulaktaki basınç östaki borusu kullanılarak dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı-kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir. Tüm bu olumsuzluklar işitme kaybı, baş dönmesi ve kulak ağrısı gibi sonuçları doğurur.
Kulak tıkanıklığı; işitme kalitesini önemli ölçüde düşüren geçici bir rahatsızlıktır. Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen kulak tıkanıklığı, kısa bir sürede kendiliğinden düzelme eğilimindedir.
Kulak basınç testleri, kulak ve orta kulakla ilgili problemleri değerlendirmek için kullanılan tıbbi testlerdir. Bu testler, kulakta meydana gelen basınç değişikliklerini ve orta kulakta hava ve sıvı birikiminin olup olmadığını belirlemek için yapılır.
Engelli raporunun alınabilmesi için özür oranının %40'ın üzerinde olması gerektiği göz önünde bulundurulursa, tek kulaklarında %67.2 ve üzeri bir oranda işitme kaybına sahip olan hastaların engelli raporu alabilecekleri söylenebilir.
Grafiğin üstten aşağıya doğru sol eksende -10 dan aşağıya doğru 25 e kadar olan açık renkli bölgesindeki sonuçlar normal işitmeyi gösterir, bu nedenle normal işiten bir kişi 250 ila 8000 Hz arasındaki tüm sesleri çok düşük ses seviyelerinde duyabilmelidir.
Orta kulakta bulunan ve basıncı algılayan sinirlerin negatif basınca bağlı olarak uyarılmasıyla oluşan yutkunma refleksi sırasında kasılan kaslar kapalı pozisyonda duran tüpünü açarlar. Ve sonuçta orta kulağa genizden hava girişi ve dış ortamda basınç eşitlenmesi sağlanır.
Doktor tedavisine ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak ve su içmek kulak basıncını dengelemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca derin bir nefes alıp nefesi burundan yavaşça verebilirsiniz. Bu esnada burnunuzu elinizle kapatabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken dikkatli olmalısınız; sert hareketlerden kaçınınız.
Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Uzun süreli yüksek tansiyonu olan kişilerde kulak çınlaması fazla görülür. Ayrıca kan basıncındaki ani yükselmeler, kulak çınlamasına neden olabilir veya başlatabilir. Kulak çınlamasının en önemli nedenlerinden birisi, akustik travma dediğimiz yüksek düzeyde ve uzun süreli sese maruz kalmaktır.
Normalde hava orta kulağa östaki borusundan girer ve orta kulak ile dış kulak arasındaki basıncı eşitler. Östaki borusu ayrıca sıvıyı orta kulaktan dışarı atar. Bu tüp tıkandığında kulakta basınç oluşarak ağrıya neden olur.
Ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak veya valsalva denilen manevrayı (ağız kapalıyken parmaklarla da burun kapatılır, bu sırada yanaklar şişirilerek kulaklara doğru hava verilir) sık aralıklarla yapmak östaki borusu açıklığının sağlanmasına katkı sağlar.
dış kulak yoluna basınç uygulanmakdan yapılan absorbans ölçümüdür. ile ölçüm alınamayan (perfore TM, kulak tüpü vb) durumlarda kullanılmaktadır. Hastanın preop ve postop karşılaştırması ve uygulamanın başarımının görüntülenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Kulak Burun Boğaz pratiğinde çocuk hastaların işitsel fonksiyonları hakkında ön bilgi sahibi olmak için genellikle otoakustik emisyon ve/veya geleneksel timpanometri (GT) gibi ölçümlerden faydalanılır.
Bu özelliklere göre 3 tip timpanogram eğrisi (A, B, C) karşımıza çıkar: Tip A: Normal timpanogramdır. Normal OK basıncında (+/- 50 dapa) ve sınırlı (dengeli) komplians (mobilite; amplitüd piki ortalama 0.6 ml) vardır. Tip As: Normal OK basıncında (+/- 50 dapa) ancak amplitüd piki 0.3 ml'den azdır (mobilite azalmıştır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri