Az önce de belirttiğimiz gibi, kediler kendi isimlerine tepki verirler. İsmini söylediğinizde kediniz yanına gelebilir, miyavlayabilir ya da duymazlıktan gelebilir. İsmini duyduğunda herhangi bir tepki vermemesi her zaman umursamazlık olarak düşünülmemelidir.
Kediler ile ilgili yapılan son bilimsel incelemelerde kedilerin kendi isimlerini anladıkları, sesleri tanıyıp hatırlayabildikleri keşfedildi. Özellikle, pozitif bir ödül ile ilişkilendirilen seslere tepki verme eğiliminde olan kediler, doğru şekilde eğitildikleri zaman pek çok kelimeyi anlayabiliyor.
En az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan 48 kedi üzerinde yapılan çalışmada, kedilerin sahiplerinin ve diğer arkadaşının adını bildiği ortaya çıktı.
Kedinizin adına karar verdikten sonra ona her seslendiğinizde, onun duyabileceği şekilde ancak yumuşak tonlarda ismini söyleyin. Duymaya alışması için birçok kez söylemeniz gerekmektedir. Kedinize her seslendiğinizde ona bir ödül maması verebilirsiniz. Böylece adını her söylediğinizde bir süre sonra size dönecektir.
Kediler konuşulanları anlayamazlar. Yalnızca ismini öğrenebilir ve buna göre "hayır " ya da "evet" gibi ona doğru olan ya da yanlış olan şekilde kullandığımız kelimelere göre anlam çıkarabilirler. Bu anlayış üzerine de sesiminizin yükselmesi ile mimik ve jestlerimize bakarlar.
İlgili 39 soru bulundu
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kedi araştırmalarında uzun süredir eksikliği hissedilen bir çalışma, kedilerin sahiplerinin seslerini yabancıların seslerinden ayırabildiğini gösterdi.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Kedinize "otur" komutunu öğretmek için çalışırken yavruya "otur" komutu verip oturmasına yardımcı olun ve ardından ödül maması verin. Kediniz komutu öğrendikten sonra bir clicker yardımı ile hareketi destekleyin. Kediniz oturduğunda clicker aracılığı ile tıklama sesi çıkarın ve ödül maması verin.
*Stres, sinir veya korku kedinizin sizi ısırmasına sebep olabilir. *Oyun oynama amacıyla ısırıyor olabilir. *Isırmak kedilerde kur yapmanın bir yoludur. *Eğer 1 dakika önce güzel güzel oynarken sonrasında sizi ısırıyorsa size limiti aştığınızı söylemeye çalışıyor olabilir.
Baş, Omuzlar, Yanaklar ve Burun. Peki kediler vücutlarının hangi bölgelerini okşanmasından hoşlanır? Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir.
Kediler insanlarla uyumayı daha doğrusu bağları olan kişilerle uyumayı severler. Uyurken oldukça savunmasız kaldıkları için kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle kendilerini güvende hissettikleri kişilerin yanında uyumaya meyilli olurlar.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir. Bunun öncesinde de kedinin sizden hoşlandığını anlamalısınız.
Ancak, kısaca bahsettiğimiz başka bir nokta daha vardı; kediler "m” ve "n” harflerini içeren kelimeleri taklit etmeyi başarabiliyorlar. "Mama”, "anne” kelimelerini taklit edebilen kediler, işi sadece taklit etmekle sınırlı bırakmıyor, bunları kime karşı ve hangi durumda kullanacaklarını da öğrenebiliyorlar.
Kedilerin pek çok harika özelliği var ama onlar akıllı mı? Kısa cevap evet. Kediler, kedi olarak başarılı olmak için ihtiyaç duydukları zekayı geliştirmek üzere binlerce yıl boyunca evrimleştiler. Başka bir deyişle: Kediler, kedi olma konusunda en akıllı olanlardır.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
“Gel” sözcüğü kısa olması açısından avantajlıdır. Eğitimin bu aşamasında, yine kedinizin 1m uzağına oturun; dikkati sizde değilken adını söyleyin ve size doğru hareket etmeye başladığı anda “gel” deyin. Bu eğitimi kediniz davranışı güvenilir bir şekilde gösterene kadar tekrarlayın.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Ağzının içinde üst damağında lekeleri varmış. Bu sık rastlanmayan damağında leke olan kedilerin Müezza`nın soyundan geldiği kabul edilir. Müezza, muhtemelen bir sokak kedisiydi ve Mekke`nin sıcak kavurucu çöl sokaklarından Hz. Muhammed`in ilgisi ile kurtulmuştu.
Sahipsiz kedi yavrularını besleyip büyütmesinden dolayı Kedicik babası anlamına gelen Ebu Hureyre ismiyle anılırdı.
Kedilerin istediği tek şey sevgi ve güvendir. Bulundukları ortamda güven ve rahatlık var ise mutlu olurlar. Siz ne kadar tersini düşünseniz de kediler sahiplerini bir arkadaş olarak görürler. Kendilerini yanında rahat ve güvende hissetmiyorsa, evden kaçmaya ve mutlu olabileceği bir yer aramaya başlarlar.
Kedilere Sevgi Gösterme Yolları Kedilerin sevgilerini gösterme yolları farklıdır. Masaj yapmak, mırlamak gibi davranışlar kedilerin sahiplerini sevdiklerinin göstergesidir. Kedinin yüzünü insanın yüzüne sürtmesi de bir şekilde iltifat ve sevgi gösterisi olarak ele alınmalıdır.
Kediler kesinlikle sevildiği hissederler. Kediler sevildiği hissederken sesler ve bazı hareketleri ile bizlere belli ederler. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; -Gözlerini yavaşça kırpma. Bunun anlamı çok mutlu olduğunu, huzurlu olduğunu ve size öpücük gönderdiğini ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri