Çekiç (Latince: malleus), orta kulakta yer alan, kulak zarına temas eden ve
Çekiç kemiği kulak zarına bağlıdır ve ses dalgaları dış kulak yoluna girip kulak zarının titreşmesine neden olduğunda, çekiç kemiği tepki olarak hareket eder. Bu hareket, orta kulakta karmaşık bir sürecin başlamasını sağlar ve çekiç kemiği, ses titreşimlerini zincirdeki bir sonraki kemik olan örs kemiğine iletir.
Kemikler kulak zarından iç kulağa sırasıyla malleus, incus ve stapes olarak ilerler ve Latince'de de "çekiç, örs ve üzengi" manasına gelirler.
Üzengi (Latince: stapes) insanların ve diğer memelilerin orta kulağında, ses titreşimlerinin iç kulağa iletilmesinde rol oynayan bir kemiktir. Üzengi şeklindeki küçük kemik sesi oval pencereye iletir.
İşitme ve dengeden sorumlu, son derece hassas bir organ olan Kulak; dış, orta ve iç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Her bölümün işitmede önemli rolü vardır. Dış Kulak; kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşur. Bu yapılar sesi yakalayarak kulak zarına yönlendirirler.
İlgili 26 soru bulundu
Dışa doğru çıkıntı yapan kısmına kulak kepçesi (Auricula) adı verilir. Kulak kepçesi sesin yönünün belirlenmesinde işlev görür. Burayı orta kulağa bağlayan kanal ikinci kısmı yapar ve dış kulak yolu (Meatus Acusticus Externus) adını alır.
Kulak kanalı ya da dış kulak yolu (Latince: meatus acusticus externus) dış kulaktan orta kulağa ya da timpan membrana (kulak zarı) kadar uzanan kanal şeklinde bir yoldur. Erişkin bir insanda kulak kanalı kulak kepçesinden kulak zarına kadar uzanır ve boyu yaklaşık 2,5 cm, çapı ise 0,7 cm'dir.
İç kulak denge organı iki kısımdan oluşuyor. Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve 'vestibül' adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor.
*İç kulaktaki tulumcuk, kesecik ve yarım daire kanalları denge ile ilgili yapılardır.
Kulak dokusu kollajen liflerden, sinir hücrelerinden ve damarlardan oldukça zengin bir dokudan meydana gelmektedir. Bu lifler ve sinir hücrelerinden kalkan sinyaller gerekli noktalarda kavşaklar yapıp yanıtlar oluştururlar.
Koklea iç kulakta bulunan bezelye tanesi kadar küçük ve spiral şekilli bir yapıdır. Sesleri mekanik titreşimlerden sinyallere dönüştürmekle sorumludur. Dönüştürdüğü bu sinyaller, işitme siniri aracılığıyla beyne iletilir. Bu işlemi gerçekleştiren, kokleadaki özel algılayıcı hücrelerdir (tüy hücreler).
Kulak kepçesi başın iki yanında yerleşik olarak bulunan bir yapıdır. Ses dalgalarını yakalamak ve dış akustik deliğe doğru yönlendirme görevini görür. Seslerin yakalandığı ilk kısımdır.
Koklea ile arasında yerçekimi ve yatay-dikey hızlanmayı algılayan tulumcuk ve kesecik bulunur. Dengenin sağlanması için beyinciğe yardım eder. Her bir kanalın içerisi endolenf sıvısı ile doludur ve yine her birinin tabanında ampul denen yapılar bulunur.
Çekiç, çivi çakmak ve benzeri işlerde kullanılması yanında, madenleri dövmede de kullanılan madeni bir alet. Ekseri sapı tahtadan, bir ucu tokmaklı, bir ucu yassı madenden yapılan bir el aletidir. Bir şeyi çakmak, dövmek, yassılaştırmak, ezmek için kullanılır.
İç kulak kireçlenmesi yani otoskleroz en yaygın belirtisi işitme kaybıdır. Otoskleroz hastalığında ortaya çıkan işitme kaybı daha çok düşük seviyeli veya tiz sesleri duyamamak olarak ortaya çıkar. İşitme kaybı zamanla ilerleyebilir. Otoskleroz durumunda işitme kaybı daha çok iki taraflı yaşanmaktadır.
Genel anlamda tıkanıklığının geçmesi için östaki borusunun rahatlatılması yani orta kulak basıncı ile dış ortam basıncının eşitlenmesi gerekir. Esnemek, şeker emmek, su içmek, yutkunmak gibi hareketler buna yardımcı olabilir. Bu eylemlerden sonra kulaktan pıt sesi gelir ve kulak açılır.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Bu dokular, işitilen sesin sinirler yardımıyla beyne iletilmesini sağlamakta ve beynin o sesi anlamasına yardımcı olmaktadır. İşitme sinirleri nerede bulunur sorusunun cevabı ise iç kulaktır. Dış ve orta kulak bölgelerinde kulak yapısı korunmakta ve iç kulak ile köprü kurulmaktadır.
Titreşen kemikler, iç kulağın giriş kapısı olan oval pencere- yi titreştirerek ses dalgalarının iç kulağa girmesini sağlar. İç kulak, salyangoza benzer bir şekle sahiptir. İç kulağın koklea denilen kısmı temel olarak işitmeden sorumludur.
Bir iç kulaktaki denge merkezi bozuk çalıştığında beyne giden sinyallerdeki simetri bozulur ve bu durum dengenin bozulduğu hissini yaratırken beyinden göz kaslarına giden uyarılar gözlerin istemsiz hareketlerine (nistagmus) neden olur.
Denge ile ilgili KBB hastalıkları arasında kulak kristalleri kayması, labirentit (kulak labirentinin inflamasyonu), Meniere hastalığı (labirentteki sıvılarda basınç artışı), vestibüler nörit (denge siniri iltihabı) gibi iç kulak hastalıkları sayılabilir.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Kulak yolu ödem nedeniyle oldukça daralır ve genellikle işitme kaybı gözlenir. Ayrıca kronik dış kulak iltihabında akıntı şikayetinin akut forma oranla çok daha az olduğu söylenebilir. Hastalığın tedavisinde genellikle steroidli damlalar ve uygun antibiyotik bir arada kullanılır.
Su ile yıkama yönteminin kulak zarının delik olduğu durumlarda kullanılması mümkün değildir. Çünkü bu şekilde kulak iltihap kapar. Hekim hastayı muayene ettikten sonra hangi yöntemin hasta için en iyisi olduğuna karar verebilir. Bir kere yıkanan kulağın sürekli yıkanması gerekeceğine dair bir inanış vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri