Sol kulakta oluşan çınlamanın nedeni yoğun sese maruz kalma, yüksek tansiyon, alerji veya anemi sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması olabilir. Nadir durumlarda bu kulaklarda olan çınlama, tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işaretidir.
Kulak hastalıkları geçici, aralıklı veya kalıcı çınlama sebeplerinin başında geliyor. Alerjik nezle, geniz eti, sinüzit, diğer nezleler gibi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olacak her şey kulak problemine de yol açabileceği için çınlama nedeni olabiliyor.
Örneğin, sağ kulağın çınlaması, yakın zamanda bir sevilen kişiden bir haber alacağı ya da iyi bir haberin müjdecisi olabileceği gibi olumlu bir olayın habercisi olarak yorumlanabilir.
"Filancanın kulağını çınlatalım." denildiğinde, genelde onun hakkında iyi ve güzel konuşmak anlaşılır. Bu anlamda kulak çınlatmak zararsız bir kavramdır. Uğur, hayır ve iyilik anlamında, uğursuzluk ise şer ve kötülük anlamında kullanılabilir, bunda bir mahzur yok.
Sağ kulağın çınlaması hayra, sol kulağı çınlaması ise şerre işarettir. Sağ avucun kaşınması paranın geleceğine, sol avucun kaşınması da paranın gideceğine işarettir.
İlgili 45 soru bulundu
Kulak çınlaması halk arasında “Sağ kulak çınlarsa biri sizi iyi anıyor, sol kulak çınlarsa birileri hakkınızda kötü konuşuyor” diye bilinse de, aslında kulak çınlaması bir kulak hastalığının belirtisi olabilir. Birçoğumuz zaman zaman kulak çınlaması yaşıyoruz.
Yaygın bazı batıl inançlar arasında yolculuğa çıkan birisinin arkasından yere su dökmek, merdiven altından geçmemek, gece tırnak kesmemek, kara kedi görmenin uğursuzluk getireceğine inanmak sayılabilir.
Sağ kulak çınlaması olduğunda “hakkımda iyi konuşuyorlar,” sol kulak çınlaması olduğunda ise “biri beni fena çekiştiriyor” deriz... Elbette, bunlar birer hurafedir. Beş bin yıldan beri bilinen “tinnutus” yani kulak çınlaması işitme sistemindeki bir bozukluğun işaretidir.
Kulak çınlamasına dua edip üzerinizden kulak çınlamasını atmak istediğinizde ise Nihat Hatipoğlu'nun da belirttiği gibi şu duayı okuyabilirsiniz: “Zekerallahu men zekaranı bihayrin.” Bu duanın anlamı ise “Beni iyilikle hatırlayanı Allah da hatırlasın ve unutmasın.” şeklindedir.
Sağ kulak çınlamasına yüksek sese maruz kalma, yüksek tansiyon, kullanılan ilaçlar, kulak enfeksiyonu, işitme kaybı ve stres gibi etkenler neden olur. Tıpkı sol kulakta olduğu gibi sağ kulakta olan nadiren olsa da tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işareti olabilir.
İyi mi kötü mü diye tartacak olursak, sağ kulağın çınlaması genelde iyiye işarettir, sol kulak kötüye işaret olarak bilinmektedir. Ruhsal bir varlığın iletişim kurmaya çalıştığının bir işareti olarak da bilinmektedir, bu da sağ kulak çınlamasının dini anlamı olarak geçmektedir.
Tinnitus olarak da bilinen kulak çınlaması, dışarıdan herhangi bir ses gelmemesine rağmen hastanın ses işitmesi durumu olarak tanımlanır. Bu durum kimi zaman tek kulakta kimi zaman her iki kulakta ortaya çıkabilir.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kulak uğultusunu azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek sesli ortamlardan kaçınmak veya kulaklık kullanırken ses seviyesini düşürmek önemlidir. Bir psikolog veya terapistten destek almak, stresle başa çıkmada yardımcı olabilir.
Mesela, göz rahatsızlıkları için "Basîr" ve "Nûr", kulak rahatsızlıkları için "Semi", mide, kalp ve akciğerler için de "Rezzâk" ismi ile duâ ederek Allahû Teâlâ'dan şifa istemeliyiz.
Kişilerin en çok tercih ettiği bir diğer yöntem de elma sirkesidir. Elma sirkesi sahip olduğu asitler nedeni ile insan sağlığına sağladığı faydalar ile bilinir. Çınlama sorununun yanı sıra duyma sorunu yaşayan kişiler de bu yöntemi kullanabilirler. Her gün 1 ya da 2 damla kulağa damlatılabilir.
Normal şartlarda kulak çınlaması 5 gün veya bir haftadan ve genellikle 5 dakikadan daha az sürmektedir. Patalojik kökenli olan kulak çınlaması ise genellikle uzun sürer ve bu kişiyi oldukça zorlar. Sürekli olarak kulak çınlaması duyan kişide işitme kayıpları da oluşabilmektedir.
Sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı, şeker ve tuzun fazla tüketilmesi, uzun süren susuzluk veya açlık, aşırı kafein, uykusuzluk, uzun süre yüksek sese maruz kalmak ve banyo sırasında kulağa su kaçması gibi durumlarda ortaya çıkabilen bu durum şu rahatsızlıklara bağlı olarak da yaşanabilir.
Uzun süreli yüksek tansiyonu olan kişilerde kulak çınlaması fazla görülür. Ayrıca kan basıncındaki ani yükselmeler, kulak çınlamasına neden olabilir veya başlatabilir. Kulak çınlamasının en önemli nedenlerinden birisi, akustik travma dediğimiz yüksek düzeyde ve uzun süreli sese maruz kalmaktır.
Atılırsa bereketin kaçacağına inanılır (K.53). - Akşamları eve soğan, sarımsak ve biber gibi acı yiyeceklerin sokulması, evin bereketini kaçırır (K.40).
Çocuk bacakları arasından baktığı zaman eve misafir gelecek demek.
Kurban Bayramı'nda ise arife günü sabah namazı ile başlar, bayramın son günü ikindi namazı ile çıkar. Tekbir süresince yaş kesmek, ot koparmak, çift sürmek, dikiş dikmek günah sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri