Prof. Dr. Nuri Özgirgin, "Kulak çınlaması tamamen de geçebiliyor, dolayısıyla kulak çınlamasının 'tedavisizliği' veya 'tedaviye olan direnci' konusunda bunun artık çok doğru bir algı olmadığını söyleyebilirim." dedi.
Kulak çınlaması çoğu zaman kısa süreli ve geçicidir. Bazı kişilerde uzun süreli ve kronikleşen bir hal alabilir. Özellikle nabız atışı nedeniyle duyulan çınlama kalıcı olarak algılanabilir.
Normal kulak çınlaması bir haftadan ve beş dakikadan az sürer. Bu oldukça yaygın ve herkesin dönem dönem yaşadığı bir durumdur. Fakat patolojik çınlama, belirtilen süreden daha uzun sürer. Sürekli kulak çınlaması gibi durumlara ise genellikle işitme kaybı da eşlik eder.
Şu an herhangi bir sağlık kurumu tarafından onaylanmış, doğrudan kulak çınlamasını tedavi edebilen bir ilaç yoktur. Doktorlar kimi zaman kulak çınlaması için ilaç kullanımına başvurabilir. Ancak bu ilaçlar doğrudan çınlamayı tedavi etmeyi değil, çınlamaya sebep olan asıl rahatsızlığı tedavi etmeyi amaçlar.
Çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Çınlama eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus maskeleyici denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir ya da çınlama bir tümor varlığı dolayısıyla oluşmaktaysa cerrahi yaklaşım izlenir.
İlgili 18 soru bulundu
Hastaların cızırtı ve uğultu şeklinde sesler duyduğu rahatsızlık son yıllarda tıptaki gelişmeler sayesinde tedavi edilebilir hale geldi. İleri safhalarında intiharlara sebep olan rahatsızlığın tedavisi, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak tinnitus tedavi sistemiyle gerçekleştiriliyor ve iki buçuk ay sürüyor.
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavisi Nedir? Çınlama vakalarının çoğunda özel bir tedavi yoktur. Eğer doktorunuz gerçek nedeni bulursa bunu ortadan kaldırmaya yönelik kulak çınlama tedavisi sonucunda kulağınızdaki çınlamalar da ortadan kalkar. Bunun için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir.
Uykularınızı bölen ve neredeyse hayatınızı zehir eden kulak çınlamasından kurtulmak artık mümkün. Halk arasında kulak çınlaması sorunu olarak bilinen “tinnitus” rahatsızlığı, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak yapılan "tinnitus tedavi sistemi”yle 2 ayda tedavi edilebiliyor.
Kulak çınlamasının zaman zaman yaşanması oldukça normaldir. Bu çınlamalar genellikle kısa sürer ve kendiliğinden geçer.
Kulak çınlamasına dua edip üzerinizden kulak çınlamasını atmak istediğinizde ise Nihat Hatipoğlu'nun da belirttiği gibi şu duayı okuyabilirsiniz: “Zekerallahu men zekaranı bihayrin.” Bu duanın anlamı ise “Beni iyilikle hatırlayanı Allah da hatırlasın ve unutmasın.” şeklindedir.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Psikolojik kulak çınlaması, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklara kulakta ses duyma hissinin eşlik ettiği durumlarda ortaya çıkar. Tinnitus (kulak çınlaması), birçok fizyolojik ve psikolojik sorunun belirtisi olarak görülür.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
Çoğunluk hastada kronik kulak çınlaması tamamen tedavi edilebilir değildir. Ancak bu şikayeti azaltacak bir takım seçenekler vardır ve bunlar hastanın hayat kalitesini dramatik olarak arttırabilir. Kulak çınlaması kabaca ikiye ayrılabilir. 1.pulsatil tinnitus(nabız atışıyla beraber kulakta duyulan çınlama) 2.
Trisiklik antidepresanlar anksiyeteyi ya da kaygıyı azaltmaya yaramaktadır. Bu ilaçlar sayesinde özellikle kaygı bozukluğu yaşayan bireylerin kulak çınlamaları kontrol altına alınabilmektedir.
Bazen kulak ve kulak yolu kirleri ve iltihabı kulak uğultusuna sebep olabilir. Diğer taraftan kulakta oluşan tıkanıklıklar da bu durumun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bazı durumlarda ise özellikle çok ciddi hastalıklar sebebi ile kulak uğuldaması yaşanabilir. Kulak uğultusu, çınlama şeklinde de olabilir.
Kulak, burun ve boğaz ise bu sistem elemanlarının temel taşları arasında yer almaktadır. Halk arasında Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak bilinen “Otorinolarengoloji” bölümü; baş, boyun, kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan bir sağlık alanıdır.
Sol kulak çınlaması neden olur? Sol kulakta oluşan çınlamanın nedeni yoğun sese maruz kalma, yüksek tansiyon, alerji veya anemi sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması olabilir. Nadir durumlarda bu kulaklarda olan çınlama, tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işaretidir.
Kulak çınlaması veya uğuldaması şikayeti ( tinnitus) dünyada en son bilimsel gelişmelerle tedavisi mümkün hale gelmiştir.
Stresin neden olduğu bu sesler genellikle geçicidir, ancak bazı insanlarda sürekli bir sorun haline gelebilir. Stres, kaygı, depresyon veya yoğun duygusal durumlarla ilişkili olabilir. Bu tür duygusal faktörler, kulak uğultusunu tetikleyebilir veya artırabilir.
Stresli hastalarda bu oran daha da artmaktadır. Tinnitus baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma) veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden (vestibüler schwannom) dolayı da olabilir. Böyle bir durumda sıklıkla işitme kaybı da vardır.
Kulak çınlaması, çocuklarda ve genç yaştaki kişilerde daha nadir karşılaşılan bir durum iken, orta yaşlarını geçmiş kişilerde veya yaşlılarda ise daha sık görülür. Bu durumun asıl sebebi kulaklardaki sinir liflerinin ve ince tüy yapılarının sayılarının azalması ya da hasar görmesidir.
Eğer kulak çınlaması aniden ortaya çıktıysa ve ve hızlı gelişiyorsa, buna denge ve işitme kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikâyetler de eşlik ediyorsa tehlikeden söz edilebilir.
Kulağına kulaklık takıldıktan sonra sırayla 250-500-1000-2000-4000-8000 Hz frekanslarındaki saf ton sesler dinletilir. Test cihazı net bir şekilde duyulabilen bir seviyede saf bir ses sunar. Hasta saf ton sinyaline tepki gösterdikten sonra test cihazı yoğunluğu 10 dB azaltıp tekrar ton verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri