Tinnitus, tek başına bir hastalık ismi değil, işitme sistemindeki bir bozukluğun işaretidir. Zaman zaman ya da sürekli olabilir. Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlaması; kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilen bir durumdur. Cızırtı, uğultu, su gürültüsüne benzer sesler duyma şeklinde de tarif edilir.
Kulak içerisinde bulunan kulak zarı kulağın genel mekanizmasının rahat bir şekilde birim faaliyetini gerçekleştirebilmek için uygun donanıma sahiptir. Ancak burada meydana gelen kulak yolu tıkanmaları ve iltihaplanmasından kaynaklı olarak huzursuzluk veren bir kulak cızırtısı hissedilebilir.
Eğer 2-3 haftayı geçen bir uğultudan bahsediyorsak mutlaka doktora gidilmeli. Altta yatan sebep belirlenirse sorun ortadan kalkabilir. Mesela kulak kiri gibi çok basit bir sebep bile uğultu, çınlama yapabilir. Basit bir işlemle bu sorunu ortadan kaldırırsanız uğultu da geçer.
Bazı nedenler kötü değildir (örnek olarak küçük bir kulak kiri geçici bir süre tinnitus yapabilir.) Bunun yanında enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulakta ki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi gibi daha önemli nedenler de olabilir.
Kulak çınlamasının birçok sebebi vardır ve çoğu zaman çınlama birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Çınlamanın birkaç günden uzun sürdüğü durumlarda bu, ciddi ve kalıcı bir soruna işaret edebileceği için, bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanından randevu almak gereklidir.
İlgili 44 soru bulundu
Sol kulakta oluşan çınlamanın nedeni yoğun sese maruz kalma, yüksek tansiyon, alerji veya anemi sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması olabilir. Nadir durumlarda bu kulaklarda olan çınlama, tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işaretidir.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Şiddetli kulak çınlaması olan hastaların %48 – %78'inde depresyon, kaygı ya da başka bir davranış bozukluğu görülmektedir. Tinnitus kendiliğinden geçer mi? Kulak çınlaması, nadiren de olsa ciddi bir sorun olabilir ancak kısa bir süre içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Kulak çınlaması kimlerde görülür ve sebepleri nelerdir? Kulak çınlaması 14-85 yaş aralığındaki tüm bireylerde görülmesi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşılır. Islak saçla dışarıya çıkılmasıyla birlikte rüzgar kulakta bir kireç tabakasının oluşmasına yol açar.
16 ile 48 saat sonra kaybolur. Bu bu süreç bazen bir - iki haftaya kadar uzayabilir. Bu bir-iki haftalık süreci beklemeden kişinin erken müracaatında yapılabilecek bir kaç tedavi şekli olabilir. Bu tedaviler tabiki akustik travmanın şiddetine göre değişkendir.
Normal şartlarda kulak çınlaması 5 gün veya bir haftadan ve genellikle 5 dakikadan daha az sürmektedir. Patalojik kökenli olan kulak çınlaması ise genellikle uzun sürer ve bu kişiyi oldukça zorlar. Sürekli olarak kulak çınlaması duyan kişide işitme kayıpları da oluşabilmektedir.
İbrahim Saraçoğlu Önerisi:
Ayrıca aslan pençesi adı verilen bitkiyi sıcak su ile demleyip bitki çayı olarak tüketmeniz de etkili olacaktır. İbrahim Saraçoğlu bitkilerden gelen şifaya inanarak, kulak çınlaması şikayetinde olan hastalar için aslan pençesi bitkisini ve lahana suyunu önerir.
Kulaktan ses gelmesi – kulak çınlaması genellikle yaşlı bireylerde görülmekle birlikte her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Tinnitus, işitme kaybı veya başka kulak problemleri olan bireylerde daha yaygın görülür. Ancak, normal işiten bireylerde de görülebilir.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Boyun fıtığına bağlı olarak kaslarda kasılma istem dışı kasılmalar. Kulak çınlaması Gözlerde sinek uçuşması Enseden kollara ve sırta yayılabilen ağrı
Tinnitus çoğu kişi için kanser belirtisi olmasa da bu durumdan muzdarip kişilerin bir odyologtan yardım almaları, bu durumun etkileriyle daha iyi baş edebilmeleri açısından büyük fark yaratabilir. Bu etkiler arasında uyku eksikliği ve devam eden dikkat eksikliği olabilir.
Stresli hastalarda bu oran daha da artmaktadır. Tinnitus baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma) veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden (vestibüler schwannom) dolayı da olabilir. Böyle bir durumda sıklıkla işitme kaybı da vardır.
Çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Çınlama eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus maskeleyici denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir ya da çınlama bir tümor varlığı dolayısıyla oluşmaktaysa cerrahi yaklaşım izlenir.
Kulak Çınlaması (Tinnitus) - KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı
Tinnitus (kulak çınlaması) başlı başına bir hastalık değildir. Altta yatan diğer rahatsızlıkların neden olduğu bir semptomdur. Dünyada ve ülkemizde milyonlarca kişi kulak çınlaması sorunu yaşamaktadır. Bazı kişilerde kulak çınlamasının önlenmesi için ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale gerekebilir.
Kişilerin en çok tercih ettiği bir diğer yöntem de elma sirkesidir. Elma sirkesi sahip olduğu asitler nedeni ile insan sağlığına sağladığı faydalar ile bilinir. Çınlama sorununun yanı sıra duyma sorunu yaşayan kişiler de bu yöntemi kullanabilirler. Her gün 1 ya da 2 damla kulağa damlatılabilir.
Enfeksiyonlardan korunmak için kulak yolu her zaman kuru tutulmalıdır. Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir.
Uzman doktorlar, kişilere uygun testleri uygulayacak, kulak çınlaması için damla ya da ilaç kullanımı gibi doğru tedavi yöntemlerine başvurarak hastalarda ortaya çıkan işitme sorunlarını ortadan kaldıracaklardır.
Kulak hastalıkları geçici, aralıklı veya kalıcı çınlama sebeplerinin başında geliyor. Alerjik nezle, geniz eti, sinüzit, diğer nezleler gibi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olacak her şey kulak problemine de yol açabileceği için çınlama nedeni olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri