Ağ, temel olarak veri paylaşımı amacıyla çeşitli cihazları birbirine bağlayan teknolojidir. Bunun en güzel örneği ise internettir. Günümüzde sayısı oldukça çoğalan tüm cihazları birbirine bağlayan internet ağı veri paylaşımını, iletişimi sağlıyor.
Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden dolayı birbirine bağlandığı yapıya ağ (network) denir. Ağ yapılarını oluşturmak için çok çeşitli ağ cihazları kullanılabilir.
Birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan oluşmaz, yazıcı, tarayıcı, yedekleme üniteleri gibi donanımlar da ağda bulunabilir.
Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır. Bir ağ yapısı bu tür cihazların birbirine bağlanmasıyla oluşur.
İlgili 38 soru bulundu
Yerel ağ bağlantısını istenilen ortama ve cihazlara kurmak oldukça kolaydır. Bağlantı kurulumu için ilk önemli adım internet bağlantınızın ve modeminizin olmasıdır. Cihazlar arası aktarımı internet ortamı olmadan yapmak mümkün değildir.
Yerel ağ kurulumu için öncelikle en az 2 tane bilgisayar gereklidir. Bundan sonra ise Ethernet kartı ya da başka bir ismiyle ağ bağdaştırıcısı olması gereklidir. Ardından ise internet bağlantısı için gerekli kabloların temin edilmesiyle yerel ağ kurulumu gerçekleştirilebilir.
Ağ, paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yapıdır. Yüzlerce iş istasyonu veya kişisel bilgisayardan oluşabileceği gibi, iki bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla da elde edilebilir. Oluşturulan bu ağlar kendi içinde kullanım alanlarına göre sınıflandırılmışlardır.
Kablosuz ağ nedir? Radyo frekanslarını kullanan kablosuz ağlar, kablosuz ağ uyumu olan tüm bilgisayar, cep telefonu, tablet ve tüm elektronik cihazların internete bağlanmasını sağlayan sistem bütünüdür. WLAN, kablosuz bağlantıların oluşturduğu ağı temsil ederken Wi-Fi ise bu ağı oluşturmak için kullanılan teknolojidir.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
Kaynak paylaşımına ve iletişime ihtiyaç duyulan her yerde bilgisayar ağları kullanılmaktadır. Böylece dosyaların, donanımların ve yazılımların güvenli ve verimli kullanımı sağlanabilir. Bilgisayarlar arasında ağ kurulması ayrıca yönetim ve destek görevlerinin de kolayca yapılmasını sağlar.
Ağ kuralları, bir ağ bağlantısı girişimi algılanması üzerine Güvenlik Duvarı tarafından izin verilen veya engellenen eylemlerdir. Güvenlik Duvarı, farklı türlerde ağ saldırılarına karşı iki düzeyde koruma sağlar: ağ düzeyi ve program düzeyi. Ağ düzeyinde koruma, ağ paketi kuralları uygulanarak sağlanır.
İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirlerine bağlanmasına ağ bağlantısı(bilgisayar ağı) denir. Bilgisayar ağ bağlantısı sayesinde bilgi alışverişinde bulunabilirler.
WAN (Wide Area Network - Geniş Ağ Bağlantısı)
Coğrafi olarak en geniş alanı kapsayan ağ çeşididir.
Network (ağ), bilgisayar sistemlerinde bulunan; donanım ve yazılım kaynaklarının kullanıcılar tarafından paylaşılmasını sağlayan sistemlerdir. Network (ağ) kurabilmek için; network altyapısına (yapısal kablolama ve kompenantlar) ve aktif cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.
WLAN, yerel bir alanda kablosuz iletişim sağlayan bir ağ sistemidir. WLAN, evlerde, ofislerde, havaalanlarında ve diğer birçok yerde kullanılır. Kablosuz erişim noktaları (access point) aracılığıyla internete bağlanma imkanı sunar. WLAN, genellikle Wi-Fi olarak da adlandırılır.
Bir sistem odasındaki dosya sunucularını birbirine bağlayan, veri depolama, veri yedekleme ve veri kopyalama için tasarlanmış özel ağ alt yapısını da SAN ağ türü olarak adlandırabiliriz.
İlk ortaya çıkan ARPANET, büyüyerek İnternet olmuştur. İnternet, pek çok farklı tasarıma sahip birbirinden bağımsız ağların varlığı fikrine dayanır. Paket anahtarlamalı ağ olan ARPANET ile başlayan süreç daha sonra paket uydu ağları, yer tabanlı paket radyo ağları ve diğer ağlar ile devam etmiştir.
Network ağ kurulumu, birçok bilgisayar ve cihazın bir araya getirilmesi ve internet erişimi sağlamak için yapılan işlemdir. Ağ kurulumu, cihazların bağlantı noktalarını, ağ kartlarını ve ağ yazılımını yapılandırarak gerçekleştirilir.
Tarayıcınızı kullanırken "Ağ bağlantısı yok - Sayfa bağlantı yeniden kurulduktan sonra yüklenmeye devam edecek." hatası alabilirsiniz. Bu sorun tipik olarak etkin veri veya Wi-Fi bağlantınız olmadığında meydana gelir. Wi-Fi ve veri bağlantısı ayarlarınızı kontrol edin.
Yakın tarihe kadar eve internet bağlatmak istediğinizde sabit bir telefon hattınızın olması gerekiyordu. Günümüzde sabit bir hatta gerek kalmadan internet bağlantısına sahip olabilirsiniz. Sabit hat olmadan kullanılan internete yalın internet adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri