Akım Trafosu (CT), sekonder sargısında birincilinde ölçülen akımla orantılı bir alternatif akım üretmek için tasarlanmış bir ölçü trafosudur. Akım transformatörleri yüksek akım değerlerini istenilen değere getirir. Böylece sistemimiz için tehlikeli değerde olan akım değerleri güvenli değerlere getirilir.
Akım trafoları orta ve yüksek gerilim ihtiva eden devrelerde çokça kullanılır. Primer sargılardaki akım manyetik bir kublajla küçültülür ve böylece sekonder sargı kısmında daha küçük bir akım elde edilir.
Devreye seri olarak bağlanan akım trafosu, primer devreden geçen akımı manyetik bir kuplaj ile küçültür. Sekonder devresine ve bu devreye bağlı cihazlara aktarır. Sekonder devrede döngüsel akım oluşur. Bu sayede sekonder sargıya paralel bağlanan ölçü aletiyle primer devrede geçen akım miktarı ölçülebilir.
Enerji hatlarından ve elektrik devrelerinden geçen akımı, ölçü aletlerinin, sayaçların, rölelerin ve benzer teknikle çalışan diğer aygıtların zarar görmeden ölçebileceği seviyeye indiren ve bu cihazları yüksek akımlara karşı izole eden devre elemanlarına akım transformatörleri denmektedir.
Trafolar belirli bir değeri yüksekten alçağa veya alçaktan yüksek bir değere atamaktır. 100A, 1000A, 2000A gibi yüksek olan akımların ölçülmesi pratik olarak mümkün değildir. Bu tip akımları ölçmek için akım gerilim trafosu kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Akım transformatörleri çevirme oranı, doğruluk sınıfı trafo tipi ve güce göre seçilir.
Akım,gerilim sonucunda iletken üzerinden elektrik yüklerinin(elektronların)hareketi olarak tanımlanabilir.Akım pozitif(+) yönden negatif(-) yöne doğru hareket eder.Devrelerde asıl işi yapan akımdır,gerilim ise akımın akmasını sağlar. Elektrik akımının birimi Amper(A)dir ve denklemlerde I harfi ile temsil edilir.
Transformatör ya da kısaca trafo; alternatif akım sistemlerde, gerilimi, manyetik indüksiyon yöntemiyle dönüştürmek için kullanılan bir makinedir.
Bunun nedeni ise akım transformatörünün primer devresi ve sekonder devresi arasında oluşabilecek kısa devre durumunda ya da dengesiz çekilen akımlarda, bu akımların sekonder terminallerine bağlı yükleri etkilememesi için doğrudan toprağa aktarılmasıdır.
Ölçü transformatörleri, voltaj veya akım seviyelerini izole etmek veya dönüştürmek için kullanılan yüksek doğruluk sınıfı elektrikli cihazlardır. AC sisteminde voltaj, akım, güç, enerji, güç faktörü, frekans gibi elektriksel büyüklüklerin ölçümü için kullanılırlar.
X.../5A tabir ettiğimiz sayaçlarda gerilim trafosu ile akım trafosu ters bağlanırsa akım ile gerilim arasında 180 derece açı oluşacağından sayaç 2. ve 3. bölgede çalışır ve bu durumda akım alarmı verir.
Bilindiği üzere elektrik akımı, elektriksel yük taşıyan parçacıkların bir noktadan diğerine hareketidir. Elektrik enerjisi, iletken kabloların içerisinde hareket eden elektronlar ile taşınır. Elektriğin taşınması sırasında akımın ölçülmesi büyük önem taşır ve bu aşamada devreye akım trafosu girer.
Akım Trafosunun Anma gücü, aynı zamanda bu akım trafosunun sekonderine seri olarak bağlanabilecek Ohm cinsinden empedansı ifade eder. Bu nedenle bazı akım trafo etiketlerinde VA cinsinden güç yerine Ohm cinsinden empedans verilir. x 1,2 = 30 VA. olarak verilmesi ile aynı anlama gelmektedir.
Akım transformatörlerinin sekonder sargılarının bir ucunun topraklanması gerekir.
Akım trafosu arızaları, birçok sebepten dolayı oluşabilir. Söz gelimi diğer ekipmanların arızası ya da primer sargı ve terminalleri, manyetik nüve, gövde gibi akım trafosu parçalarındaki eformasyonlar bir arızaya yol açabilir.
Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçer.
Devreye seri olarak bağlanan akım trafosu, primer devreden geçen akımın meydana getirdiği manyetik alanı küçülterek sekonder denilen ikinci devreye aktarır. Sekonder devrede meydana gelen döngüsel akım sayesinde sekonder sargıya paralel bağlanan ölçü aletiyle primer devrede geçen akım miktarı ölçülebilir.
Primer yüklenme ile sekonder yüklenmenin yönleri birbirine ters olması gerektiğinden aşağıdaki şemada belirtildiği gibi pencereden geçirilen kablo veya baradan akan akımın yönü, ürün üzerinde belirtilen P1 tarafından P2 tarafına doğru olmalıdır.
Transformatörler, iki ya da daha çok devre arasında bulunan elektrik enerjilerini elektromanyetik indüksiyon sayesinde aktarımını sağlayan sisteme verilen isimdir. Transformatörler AC devrelerinde kullanılabilir. DC devrelerinde kullanımı mümkün değildir.
Alternatif akımda ise, transformatör dediğimiz gerilim dönüştürücüler ile akımı kolayca yükseltebilir ve düşürürebiliriz. Burada alternatif akımın (AC) daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Thomas Edison doğru akım (DC), Nikola Tesla ise alternatif akımı (AC) savunmuştur.
Akım trafosu devreye seri olarak bağlanır. Aynı akım trafoları ile birkaç ölçü aleti kullanılabilir. Polaritesi yapılmayan sekonder kısımlarındaki açık uçlara topraklama yapılır.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Akım, elektronların tam bir elektrik devresindeki bir noktadan geçtiği seviyedir. En basit haliyle: akım = akış. Amper (AM-pir) veya amp, akımı ölçmek için kullanılan uluslararası birimdir.
insan vücudu direnci normal şartlarda 2500 ohm kabul edilir. nemli ortamda 1000 ohm, ıslak ortamda 500 ohma kadar düşer. kuru bir ortamda olduğumuzu düşünürsek, 20 ma kaçak akım, solunum ve kan dolaşımı için tehlikeli değer olarak kabul edildiğine göre; v=0,02x2500; v=50 ; insan için tehlikeli olan gerilim 50v dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri