Ayakkabılar gerekli önlemler alınmadığında, giyilmese bile olduğu yerde de eskiyebilir. İşte bu kullanılmayan ayakkabıların eskimemesi için çeşitli teknikler var. Kullanılmayan ayakkabıların saklanması ile ilgili en önemli nokta, ayakkabıların içlerinde kalıp ile saklanmasıdır.
Özellikle de dışarıda giyilen ve kolayca kirlenen ayakkabılar kısa sürede eskiyerek, görünümünü kaybeder. Bu durumda giyilmeyen ya da sezonunu bekleyen ayakkabıların doğru şekilde saklanması gerekir. Aksi takdirde ayakkabıların deri kısmında çatlama ve formunda bozulma meydana gelir.
Giyilmeyen Ayakkabı Nasıl Saklanır? Kullanıcı tarafından giyilmeyen bir ayakkabı, ayakkabı kutularından çıkarılmadan gerekirse içerisine kalıp konularak uygun bir ortamda saklanabilmektedir. Giyilmeyen ayakkabıların zarar görmemesi ve deforme olmaması için ayakkabı kutuları ile saklanması oldukça önemli olmaktadır.
Poliüretan, yapısı gereği uzun polimer zincirlerinden oluşmaktadır, zaman içinde nem, hava koşulları gibi etkenlere maruz kalan bu polimer zincirleri etkisini kaybederek ayrılmaya başlar, bu nedenle ayakkabılarımız esnekliğini, sağlamlığını kaybeder ve kırılgan hale gelir.
Ayakkabının ömrü herkesin kullanımına bağlı olarak değişse de tabandaki erimeler 500 km. den sonra artmaya başlıyor. Tabandaki dişlerin erimesi de sakatlıkları tetikliyor.
İlgili 42 soru bulundu
“Okula başlayan çocuğun sabahtan öğleye ya da akşama kadar ayakkabılarını çıkaramaması sebebiyle ayak problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirten ayak sağlığı uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, aynı ayakkabının 2 gün üst üste giyilmemesi gerektiğini söyledi.”
Ayakkabıları ister kendi kutularında, isterse de plastik kutularda saklamak mümkün. Kesinlikle nemli veya ıslak ayakkabıları kutulara koymayınız. Kuru ve temiz ise kutulara koyabilirsiniz. Ayakkabıların şeklini bozmaması için özel üretilen kalıplar satılmakta.
Ayakkabıları düzenli olarak bakım yapın. Ayakkabılarınızın malzemesine uygun bir bakım yaparak, ayakkabıların ömrünü uzatabilirsiniz. Deri ayakkabılarınızı düzenli olarak yağlamak, deriyi nemli ve esnek tutar, sentetik ayakkabıların üzerindeki tozları temizlemek, ayakkabıların parlaklığını korur.
Topuklarınız sürekli olarak ayakkabınızın arkasına battığında, her iki yüzey de darbe alır. İlk olarak, astar gerilecek ve yırtılacaktır. Ardından topuklarınız köpüğe temas ederek ağrılı kabarcıklar için mükemmel ortamı yaratacaktır. Yeni bir spor ayakkabı alırken, ayak bedeninize uyumlu olduğundan emin olun.
Ayak tabanında deri sertleşmesi, ayakların sürekli olarak baskıya maruz kaldığı durumlarda ortaya çıkabilen bir sorundur. Bu durum, genellikle aşırı ayak yüklemesi, yanlış ayakkabı seçimi, yürüyüş bozuklukları veya ayaklardaki anatomik yapısal farklılıklar gibi nedenlerden kaynaklanır.
Ayakkabıyı Çamaşır Makinesinde Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler. Kısa ve 30 derecelik bir programda çalıştırılmalıdır. Daha yüksek bir derece veya uzun bir program ayakkabıya zarar verecektir. Ayakkabılar ile birlikte başka bir giyim parçası veya benzeri eşyanın yıkanmaması gerekmektedir.
AYAKKABI NEREDE SAKLANMALİ? Temizlenmiş ve doğru bir şekilde paketlenmiş ayakkabıları yatağın altında dolapta veya herhangi bir yerde saklayabilirsiniz. Ortamın serin ve kuru olmasına dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Bu nedenle bazı ayakkabı türlerine ek olarak sandaletler ve terlikler de çamaşır makinesinde yıkanmaz. Çamaşır makinesinde yıkamanın zarar vereceği ayakkabı türlerinin başında nubuk, süet, deri ve suni deri ayakkabı modelleri gelmektedir.
Bir ayakkabı ayağı çok sıkıştırıyorsa hızla ciddi enfeksiyonlara dönüşebilen kabarcıklara veya yaralara neden olabilir. Şeker hastasıysanız, ayaklarınızı her gün basınç alanları, kızarıklık, su toplaması, yara, çizik ve tırnak sorunları açısından kontrol etmeyi unutmayın.
Ayakkabı tamirci ve satıcılarından kolayca temin edebileceğiniz ayakkabı kalıpları dar gelen ayakkabılarınızı genişleterek hareket kabiliyetinizi artırır. Dar ayakkabı genişletme yöntemlerini kullanmadan önce özellikle büyük ayakkabı kalıplarını tercih etmeniz tavsiye edilir.
Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 1 gün ara ile giymeniz daha uzun kullanım olanağı sağlar. Ayakkabı rutubetli ortamlarda bekletilmemelidir. Ayakkabılar dinlendirilirken veya muhafaza edilirken mutlaka kalıba koyulmalıdır.
Memory Foam Ayakkabıların Öncüsü; Skechers
Ayağı saran yapısıyla gün boyu rahatlık vaat eden Memory Foam taban sayesinde Skechers en rahat spor ayakkabıları üretmektedir.
Fort, yani ayakkabının arka desteği, üzerinde yer alan astar, çekecek kullanılmadığında oluşan fazla sürtünme nedeniyle zaman içinde yıpranıyor. Ayakkabıları her giyişte oluşan sürtünme kuvveti, yüzeyi hızla aşındırıyor. Oysa sadece çekecek kullanmayı alışkanlık haline getirerek bu sorunun önüne geçebilirsin.
Kuru Hava: Ayakkabılar, uzun süre nemli veya ıslak ortamda bırakıldığında veya düşük nemli bir ortamda depolandığında çatlama eğilimindedir. Kuru hava, deri veya sentetik malzemelerin nemini emebilir ve ayakkabıların kurumasına, çatlamasına neden olabilir.
Diş macunu, aynı zamanda giymekten yıpranmış ve izi çıkmış ayakkabıların, görüntüsünü tıpkı dolgu gibi kapatır, kırışmış görünümü düzeltir. Diş macununu fırça ile yayarak dairesel hareketler ile silin.
Sıcak suya küçük bir miktar çamaşır veya bulaşık deterjanı koyabilirsiniz. Bu suyun içinde yine fırça yardımıyla ayakkabınızı hafifçe sürtebilirsiniz. Ayakkabınız beyaz ya da açık renkse eşit miktarda karbonat ve suyu karıştırarak bir temizlik macunu elde edebilirsiniz.
Su donana kadar 2-3 saat bekletin. Ayakkabıları buzluktan çıkardıktan sonra oda sıcaklığında buzlar eriyene kadar bekletin. Daha sonra ayakkabılarınızı giyebilirsiniz.
Her kullanım sonrasında nemli bir bezle deri ayakkabınızı silebilir, özel deri cilaları yardımıyla ayakkabının nemli yapısını koruyarak deri ayakkabılarınızı uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Alırken akşam saatlerini seçin
Sıkan ayakkabılar ciltte tahrişlere, su toplanmalarına, tırnak batmalarına ve uzun vadede eklem bozukluklarına neden olabilir. Ayağınızı sıkmaması için satın alırken ayak boyutunuzun en büyük olduğu akşam saatlerini tercih etmeniz daha doğru olur.
Küflenme, ayakkabının nemli bir ortamda kalması veya ayağın terlemesi sebebiyle oluşmaktadır. Küflenen deri ayakkabıların temizliğinde iç tabanın çıkarılması ve mikrofiber bir bez ile yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri