Yani kredi kartınızı hiç kullanmamışsanız sizden ücret alınamaz. Ayrıca, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartlarınız hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçeyıllık üyelik ücreti yansıtılamaz.
Kullanılmayan kredi kartlarını bankalar otomatik olarak iptal etme yetkisine sahip değildir.
Kart borcunu ödemediğin zaman ilk karşılaşacağın durum gecikme faizidir. Sürecin devam etmesi halinde kredi kartı yasal takip süreci, kartının kullanıma kapatılması ve haciz işlemleri gibi olumsuz durumlarla karşılaşırsın. Kredi kartlarını doğru kullandığında alışverişleri çok daha avantajlı hale getirebilirsin.
Kredi kartı kullanmazsanız aktif olmaz denilerek kredi kartı verildi, kartın zarfı dahi açılmadı 100 TL ekstre borcu mesajı geldi kullanmadığım bir karta borç ödemek istemiyorum.
Kredi kartının kapatılması.
Kredi kartı borcunun ödenmediği ilk 90 gün sonunda, kredi kartınız alışverişe kapalı hale gelecektir yani kullanıma kapatılacaktır. Bu durum da yine banka tarafından, Kredi Kayıt Bürosu'na aktarılmaktadır. Böylelikle, kredi kartınız “gecikmeli alacaklılar listesi”ne dahil olmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Yani kredi kartınızı hiç kullanmamışsanız sizden ücret alınamaz. Ayrıca, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartlarınız hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçeyıllık üyelik ücreti yansıtılamaz.
Şubelere gidilmesi, ilgili bankanın çağrı merkezinin aranması ya da mobil bankacılık sistemi üzerinden kredi kartı iptalinin oluşturulması uygundur. Bu süreçte ilgili karta ait borçların ödenmesi ve kredi kartı kapatma nedeninin bankaya iletilmesi gerekmektedir.
Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır. Kapatılan kartınızın borcunu ödeyerek tekrar kullanıma açılmasını sağlayabilirsiniz.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Yargıtay: Kredi Kartı Yıllık Aidatı Yasal Değil.
Daha önce hiç kredi ya da kredi kartı kullanmadıysanız sizin bir kredi siciliniz olmaz. Bankaların ödeme performansınızı görebilmesi ve sicilinizin oluşabilmesi için düşük limitli de olsa bir kredi kartı edinip belli bir süre ödemelerinizi düzenli yapmanız önemli.
SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK? Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan vatandaşlar ile şirketler faydalanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıran vatandaşların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
TAKSİTİ DEVAM EDEN KREDİ KARTI NASIL KAPATILIR? Kredi kartının taksiti olsa da kartı kullanıma kapatmak mümkündür. Bu işlem için banka şubesine gidip bildiri vermek ve yedi iş günü beklemek gerekiyor.
Bir kredi kartını, ona kayıtlı olan borçları ve taksitleri tamamen bittikten sonra kapatıyorsanız sıkıntı yaşamazsınız. Bankalar, siz talep ettikten sonraki yedi gün içinde kredi kartınızı kapatmakla yükümlüdür.
Bu işlem diğerine göre çok daha kolay. Bankanızın çağrı merkezini arayarak durumu anlatabilirsiniz. Müşteri temsilcisi size güvenlik adına birkaç soru sorduktan sonra bu işlemi tamamlar. Böylelikle kartınız kullanıma kapatılır ve tüm bilgileriniz sıfırlanır.
Yeni kart müşteriye ulaştığı andan itibaren eski kart kullanım dışı olur. Bazı bankalar eski kartın fiziksel olarak teslim edilmesini talep ederler. Yeni kartı elden müşteriye teslim ederek eski kartın iptalini yaparlar.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Kullanıma kapatılan kartın borcunun tamamının ödenmesi halinde kart kullanıma tekrar açılır. Borcu ödenmeyen kart kullanıma açılamaz. Borcu yasal takibe düşmüş kartın da yeniden kullanılması mümkün değildir.
Tekrar açılması için kredi kartının nasıl kapatıldığı önemlidir. Kredi kartını kullanıcı kendi isteğiyle kapatırsa kapatılan aynı kredi kartı yeniden tekrar açılamaz. Kredi kartı borçlar yüzünden kapatıldıysa borcun tamamen ödenmesi durumunda kredi kartı tekrar açılır.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Sadece Asgari Borcu Ödemek Kredi Notunu Düşürür mü? Borcun sadece asgari tutarının ödenmesi durumunda, kredi notu hesaplama sistemi tarafından ödemenin gerçekleştiği göz önüne alınır ve kredi notu düşmez.
Kanuna göre sözleşmeler, sözleşme yükümlülükleri yerine getirildiği sürece tek taraflı iptal edilemez. Eğer sizin gecikmiş borcunuz yoksa, taksitli borçlarınızı zamanında ödüyorsanız; banka, kartınızı iptal edemez ya da 'taksitli borçlarınızı toptan ödeyin' diyemez. Kanunen buna hakları yok.''
Günümüzde kart bakiyesi ile ödeme işlemleri gibi sayısız husus, online bankacılık uygulamaları sayesinde kolaylıkla takip edilebilmektedir. Yani online bankacılık uygulamasına giriş yapan kişiler, kartının kullanıma açık olup olmadığını ve diğer detaylı bilgileri görüntüleyebilmektedir.
Mevcut kredi ödemelerini zamanından önce yaparak krediyi erken kapatma yoluna giden pek çok kişi, kredi notunun olumlu ya da olumsuz değişip değişmeyeceğini merak eder. Kredi ve kredi kartı borçlarının erken kapatılmasının kredi skoruna doğrudan etkisi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri