Kullanılmayan bir saatteki yağlayıcılar kritik rulmanlardan kurtulabilir veya bu rulmanlardan uzaklaşabilir. Böylece saatin hassas mekanizması zarar görür. Otomatik bir saatin hasar görmesini önlemek için saatinizi takmadığınız zamanlarda bir saat kurucuya yerleştirin.
- saatinizle olan iletişiminizi sınırlıyor. - iddia edildiği kadar mekanizma üzerinde faydası bulunmuyor. - mekanizmanın fazla kurulması, iki saat aynı yastık üzerinde kuruluyorsa birbirine değerek aşınma riski taşıması vb..
Bu piller, birkaç yıla kadar dayanabilirler. Ancak, kol saatinizin kullanım sıklığı, pil ömrünü etkileyen en önemli faktördür. Günlük olarak kullanılan bir kol saati, haftalar içinde pilini tüketebilirken, seyrek kullanılan bir saat pilinin ömrü daha uzun sürebilir.
Birçok otomatik mekanizmada saniye ibresi sürekli ve yumuşak bir hareketle çalıştığından bu durum saate sofistike ve zarif bir his verir. Otomatik bir saat uzun süre takılmazsa durabilir, bu nedenle harekete tekrar başlaması için sarılması gerekebilir.
Bazı kişiler yatarken kol saati takmanın uyku kalitesini etkileyebileceğini düşünürler. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda, kol saati takmanın uyku kalitesi üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı belirlenmiştir. Yani, kol saatleri uykunuzu olumsuz yönde etkilemez.
İlgili 16 soru bulundu
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Ek olarak, protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Ancak pil ömrü ve malzemelerinde kullanılan materyaller sebebiyle bu ürünler ortalama 2 - 3 yıl kadar performansını yitirmeden çalışabilir. 2-3 yılın ardından performansında düşüşler görülebilir. Bununla birlikte özel cam, kaliteli kayışlar ve lityum iyon pil kullanan saatlerin ömrünün en az 5 yıla çıktığı görülür.
Kol saatleri su geçirmezlik özelliklerine uygun kullanın. Saatlerin suya maruz kalması pilin ömrünü etkileyebilir. Saatlerinizi yüksek sıcaklıklardan ve güneş ışığından uzak tutun. Yüksek sıcaklıklar pil ömrünü kısaltabilir ve güneş ışığı pilin zarar görmesine neden olabilir.
Klasik kol saatleri, basit tasarımları ve kaliteli malzemeleriyle tanınırlar. Kaliteli bir klasik kol saati, doğru kullanım ve bakım ile 10-15 yıl kadar dayanabilir. Ancak, daha ucuz bir saat 3-5 yıl kadar dayanabilir.
Kuru yerlerde orijinal kutusunda saklanan saatler toz ve nem gibi dış etkenlere karşı korunur. Eğer saatin orjinal kutusu yoksa plastik olmayan kutuları tercih etmenizde fayda vardır. Çünkü plastiğin nem tutma gibi bir özelliği vardır. Bu da saatinize zarar verebilir.
Alkalin esaslı piller de son senelerdeki iyileştirmeler ile birlikte, silindirik boylar özelinde 10 sene civarı saklama ömrüne sahiptir. Alkalin düğme pillerde ise bu süre maksimum 3 sene civarındadır.
Otomatik saat nasıl kurulur sorusunun cevabı ise saatin en az günde bir defa bileğe takılması ya da saatin takıldıktan sonra bileğin hafifçe sallanması olarak verilmektedir. Eğer otomatik saat her gün kullanılmayacaksa saat zembereğinin çalışır halde olması için saatin özel bir sarım aracında durması yeterli olacaktır.
Otomatik saat bakımında da saatinizi direkt güneşe maruz bırakmamanız önemlidir. Çünkü deri kayışlı bir saatin yüzeyi ve rengi aşırı ısıdan dolayı solabilir. Nemli ortamlar ise saatinizde paslanma gibi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle saatinizi kuru ve ısıdan uzak yerlerde saklamalısınız.
Otomatik saat alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellikler saatin çalışma prensibi, doğru zaman işleyişi, işçiliği ve kalitesi diyebiliriz. Ayrıca, diğer saatlerden farklı olarak “kapasitör” adı verilen, şarj edilebilen pillere sahip olan otomatik saatlerde bu pillerin kalitesi büyük önem taşıyor.
En kaliteli saat markaları genellikle öznel bir konu olsa da hemen hemen herkesin lüks olarak sınıflandırdığı Rolex, Patek Philippe, Tag Heuer, Citizen, Seiko, Bulova, Hublot, Cartier, Omega, Tissot ve Breitling gibi dünyaca ünlü isimler listenizde yer alabilir.
Kurmalı saatlerin mekanizması titiz bir işçilikle üretilir ve oldukça değerlidir. Günlük olarak kurulması gerektiği için çoğu zaman özel günlerde takılmak üzere tercih edilirler. Otomatik saatler ise kurma işlemine gerek duyulmadığı için günlük olarak daha çok tercih edilir.
Yani mutlaka akıllı saatlerin pili bitmeden şarj edilmesi gerekmektedir. Akıllı saat kutularının içerisinde akıllı saate uygun olan şarj cihazları da yer almaktadır. Böylece saati şarj etmek için bu cihazın kullanması yeterli olmaktadır. Normal telefon şarj edilir gibi akıllı saat şarjı da kolaylıkla tamamlanmaktadır.
Otomatik Saat Ayarlama İşlemi
Zaman zaman hareketsizlik sebebiyle duran otomatik saat ayarlama yoluyla tekrar kullanılabilir. Gün boyu yeterince enerji depolaması halinde geceleri de çalışmaya devam eder. Saatinizin sizin etkiniz olmadan sürekli olarak çalışmasını istiyorsanız, bir saat sarıcı alabilirsiniz.
Seiko (Japonca: セイコーホールディングス株式会社 Seikō Hōrudingusu Kâbushiki-gaisha), Japon saat ve optik aletler üreten bir şirkettir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Örneğin hesaplayıcı, sabah 7.30'da uyanmak isteyen kişilerin, 22.16, 23.46, 01:16 veya 02.46'da yatması gerektiğini söylüyor. Buna göre söz konusu saatlerde uyumak, bireylerin dinç uyanmasına yardımcı oluyor.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri