Bu hususta işverenin onayı ve önerisi gereklidir. Hal böyle olunca bazı hallerde işverenler işçilerin yıllık izin kullanmasını engelleyebilmektedir. Yıllık izinlerin kullanılmaması halinde ise kullanılmayan yıllık izinlerin ücretleri işverenlerce işçilere ödenmelidir.
Bu nedenle zaman aşımı da iş sözleşmesinin feshinden itibaren işlemeye başlar. Yıllık izin hakkı anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olup, işçinin iş sözleşmesinin devamı sırasında ücrete dönüşmez ve bu haktan vazgeçilemez.
İŞVEREN KANITLAMAK ZORUNDA
Yıllık izin hakkının karşılığı ücret alınabilmesi için iş sözleşmesinin feshi şart. İşçinin işverence haklı gerekçeyle işten çıkartılması veya işçinin hiçbir gerekçe göstermeden işten ayrılması halinde dahi kullanılmayan izin parasının ödenmesi zorunludur.
Yıllık Ücretli İzin Kullanılmazsa Ne Olur? Yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı durumlarda iş sözleşmesinin feshi ile söz konusu izin süresi ücrete dönüştürülebilir. Çalışanın feshinin gerçekleşmediği, çalışma sürecine devam ettiği ancak yıllık iznini kullanmadığı durumlarda ise bu ücrete dönüştürme gerçekleşmez.
Çalışanlar yıllık izin kullanmayıp karşılığında işverenden para talep edemez. Ancak çalışanın işten ayrılması halinde kullanmadığı yıllık izinler varsa işveren bu izin süreleri için ödeme yapmak zorundadır. Bu durumda da çalışanın son aldığı ücret üzerinden izin ücreti hesaplanarak ödenir.
İlgili 34 soru bulundu
Kullanılmayan yıllık izin ücreti, işçinin son günlük brüt ücretinin ile kullanılmayan yıllık izin gün sayısı çarpılarak bulunmaktadır. Bulunan ücret üzerinden yine damga vergisi, gelir vergisi ve SGK payı kesilir.
İşçinin çalışırken yıllık izin kullanmak yerine ücret isteme hakkı bulunmuyor. Yıllık izin hakkı anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olarak kabul edildiği için işçi kendi isteğiyle bile olsa yıllık izin hakkından feragat edemez. Kullanılmayan yıllık izin ücretleri ancak iş akdinin feshi halinde ödenir.
İşçi tarafından yıllık ücretli izinlerinin kullandırılmadığı iddiasıyla iş sözleşmesini feshetmesi haklı fesihtir ve derhal hüküm doğuracaktır. Haklı fesih halinde işçiye tüm hakları ödenmelidir.
Dairemizce Yıllık İzin Ücreti alacağına ilişkin Zamanaşımı süresinin, 4857 sayılı Kanun'da belirtilen özel hüküm gereği beş yıl olduğu kabul edilmektedir.” Kararını vermiştir.
14 günlük yıllık izin ücreti hesaplaması işçinin son aldığı günlük brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin 12.000 TL brüt ücret alan işçi için 14 günlük yıllık izin ücreti hesaplaması; 12.000 TL den günlük brüt ücret bulunarak 14 ile çarpılmasıdır. 400* 14 = 5600 TL yıllık izin ücreti bulunmaktadır.
Bu konu, Yargıtay kararlarıyla açıklığa kavuş- turulmuş ve “tarafların ücretsiz izin konusunda anlaşmaları halinde, ücretsiz izin süresince iş sözleşmesinin askıda kalacağı” esası kabul edilmiştir. İş sözleşmesinin askıda kaldığı bu süre içerisinde işçi çalışmayacak, işveren de işçiye ücret ödeme- yecektir.
DEVREDER. Çalışanlar tarafından yıllık ücretli izne hak kazanılan yıl içerisinde yıllık izin süresinin tamamını kullanmaması halinde kullanılmayan yıllık izinlerin bir sonraki yıla devretmesinde ve devredilen sürelerin kullanılmasında engel oluşturacak kanuni bir zorunluluk yok.
Yıllık izne dair ücretin hesabı da yine İş Kanunu'nun 57. Maddesinde düzenlenmiştir; buna göre işveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye yıllık izin dönemine dair olan ücretini ilgili işçinin izne başlamasından önce peşin veya avans olarak ödemek zorundadır.
Feshin haklı nedenle yapılması bu istemin reddini gerektirmez” demektedir. Dolayısıyla, iş sözleşmesini siz istifa ederek de olsa sonlandırmış iseniz, yıllık ücretli izin alacağınız, eğer yıllık izinlerinizi kullanmamış iseniz, tarafınıza ödenmelidir.
Yıllık izin ücreti, işçinin işe başlama tarihinden itibaren en az bir yıl çalışmış olması şartına bağlıdır. Deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışan işçi, yıllık izin ücretine hak kazanır. Belirsiz süreli veya belirli süreli olsun, iş sözleşmesinin türü yıllık izin hakkını etkilemez.
İşveren tarafından kullandırılmayan ya da işçi tarafından kullanılmayan ücretli yıllık izin ücreti; işçinin son günlük brüt ücreti ile kullanılamayan yıllık izin gün sayısı çarpılarak hesaplanmaktadır. Bulunan tutardan, damga vergisi, gelir vergisi ve SGK payı kesildikten sonra kalan tutar, işçiye yıllık izin ücreti ...
Sonuç olarak, yıllık ücretli iznin kullandırıldığının ispat yükü işverendedir. İşverenin işçiye yıllık ücretli izin verildiğini izin defteri veya yazılı bir belge ile ispatlaması gerekir. Bu konunun tanık beyanları ile ispatlanması mümkün değildir.
İşçinin iş sözleşmesi sona erdiğinde, çalıştığı süre boyunca hak kazandığı fakat kullanmadığı yıllık izinleri bakımından yıllık izin ücretine hak kazanır. İş Kanununa göre yıllık izin ücreti için de zamanaşımı süresi 5 yıl olarak düzenlenmiştir.
2.2-Yıllık Ücretli İznin Bölünmesi Hususu
Ancak her iki maddenin de devamında Kanunun 53. maddesinde yer alan yıllık izin sürelerinin tarafların anlaşması ile ve bir bölümü on günden az olmamak kaydı ile en çok üçe bölünebileceği hükmü yer almıştır.
En az yıllık izin kullanma süresinin on gün olması yasal çalışma koşulları arasındadır. Bu nedenle, yılda işçiye on günden az izin süresi tanınması haklı fesih nedeni sayılır.
Yıllık ücretli izinler, işverenin yetkisinde olup, işyerindeki çalışma ve iş ortamına göre, işverenin uygun göreceği gün ve zamanlarda kullandırılır. İşveren, yıllık izne çıkmamakta ısrar eden işçisini, belirleyeceği bir tarihte zorunlu olarak yıllık izne gönderebilir.
İşçinin iş sözleşmesi işveren tarafından haklı nedenle feshedilmiş olsa dahi, eğer işçinin ödenmeyen ücret alacakları bulunmakta ise bunlar fesih nedeninden bağımsız işçiye ödenmelidir.
İşçinin başta sigorta primi ve diğer haklarının da fiili ücreti üzerinden ödenmesi gereklidir. Eğer işçi bu haklardan mahrum bırakılıyorsa, bu durumda Alo 170 hattını arayarak yada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dilekçe ile yazılı olarak başvurmak suretiyle yasal haklarının korunmasını talep edebilir.
1 yıldan az süre çalışanların yıllık izin hakkı yoktur. İşçiler, aynı işverene ait işyerlerinde deneme süreleri de dâhil olmak üzere 1 tam yılı doldurmak suretiyle yıllık ücretli izne hak kazanırlar. Dolayısıyla 1 yıldan az süreli olarak (1 ay, 6 ay, 10 ay… ) çalışanlar için yıllık ücretli izin hakkı yoktur.
İşçi kendi dahi istifa etmiş olsa, işveren işçiye ödenmeyen ücretini ve varsa fazla çalışma ücretini ve yine işçi hak kazanmış ve kullandırılmayan yıllık izin ücreti alacağını da ödemek durumundadır. Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri