İlgili bankanın müşteri hizmetleri numarası aranarak bilgilerini vermeniz doğrultusunda hesabınızı kapatmanız mümkündür.Ne kadar telefondan işlemini halletseniz de şubeye giderek vadeli veya vadesiz mevduat hesabınızı kapatıyorsanız borcu yoktur kağıdı almayı unutmayın.
Peki, kullanılmayan banka hesapları kapanır mı? İşte cevabı... Kullanılmayan banka hesapları için 2006 yılında yeni bir düzenleme yapıldı. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62'nci maddesine göre; bir süredir kullanılmayan, unutulmuş olan hesaplar kapatılıyor.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 83. Maddesine göre, yatırım kuruluşları nezdindeki yatırım hizmetleri ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
Kullanmadığınız Kartları İptal Etmeyi Unutmayın
Bu nedenle yapılması gereken en doğru şey kullanılmayan kart için banka ile görüşerek iptal etmek olacaktır. Bankaların internet şubeleri, ATM'ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kredi kartları kolaylıkla iptal edilebilir.
Hukuk Dairesi, bankaların hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alamayacağına hükmetti. Yıllardır kullanmadığı banka şubesini kapattıran tüketici, bankanın bu hizmet karşılığında para istemesiyle hayatının şokunu yaşadı.
İlgili 19 soru bulundu
'Banka hesabı herhangi bir şubeden kapatılabilir'
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yeni düzenlemesine göre, hareketsiz hesap ve kartlardan bir yıl boyunca ücret tahsil edilememesi durumunda, hesaplar iptal edilecek.
6 Şubat 2020'de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılan açıklamada, Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapların zaman aşımına tabi olduğu ...
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
İlgili dönem içerisinde vadeli mevduat kontratının bağlı bulunduğu ve münhasıran vade yenilemeleri için kullanılan, başka işlemler için kullanılmayan vadesiz mevduat hesaplarından hesap işletim ücreti tahsil edilmemektedir.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bankada hesabı olanlara ilişkin önemli açıklamada bulundu. TMSF, Bankacılık Kanunu gereğince bankalar nezdinde tutulan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklara ilişkin olarak hesapta hareket olmaması halinde 10 yıl içinde zamanaşımı uygulanacağını duyurdu.
Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
Mevduat zaman aşımı, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62'inci maddesinde düzenlenir. Bu maddeye göre bankalarda yer alan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar, müşterinin en son talebi, işlemi ya da yazılı talimatı tarihinden itibaren on yıl boyunca işlem görmezse zaman aşımına uğrar.
Reşit olmayan kişinin adına hesap açılacaksa, resmi vasisinin belgeleri üzerinden bu işlem yapılabilmektedir.
Hareketsiz Hesap Nedir? Kesintisiz olarak en az 180 gün süreyle hareket görmeyen vadesiz mevduat hesapları hareketsiz hesap olarak kabul edilmektedir.
Müşteri kendine ait şifreyle ve telefonuna özel gelen kodla giriş yaptığı intenet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden girdiği intenet bankacılığı sisteminden gerekli adımları atarak hesap kapatma işlemini gerçekleştirebilir. Bu işlem aynı şekilde bankaya ait ATM'ler üzerinden de gerçekleştirilebilir.
5411 sayılı Kanunun bu maddesinde 4389 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin 5 inci fıkrasındaki düzenleme esas alınmıştır.4389 sayılı Kanunda bankaların belge saklama süresine ilişkin bir süre öngörülmemiş iken, TTK 68 maddede öngörülen 10 yıllık saklama süresine bu kez maddede açıkça yer verilmiştir.
Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri veya sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor. Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebiliyor ya da aynı bankadaki başka bir hesaba veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.
Bunların ilki, ilgili müşteri hizmetleri aranarak iptal talebinin oluşturulmasıdır. Bir diğer yöntem ise ilgili bankanın şubesine gidilerek, kartı kullanıma kapatma yani iptal etme işleminin gerçekleştirilmesidir.
Bankalar, siz talep ettikten sonraki yedi gün içinde kredi kartınızı kapatmakla yükümlüdür. Kartınızda borç olduğunda da talebinizi gerçekleştirmek zorundalar ancak bu durum borçlarınızın kapatılacağı anlamına gelmez.
Banka/ kredi kartı kapatma işlemi, günümüzde birden fazla yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Şubelere gidilmesi, ilgili bankanın çağrı merkezinin aranması ya da mobil bankacılık sistemi üzerinden kredi kartı iptalinin oluşturulması uygundur.
Bankaya gitmeden hesap kapatılır mı? Eğer hesabınızın bulunduğu şube uzaksa ya da sizin gitmeye vaktiniz yoksa dilekçe ile de hesap kapatma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bir hesabı kaldırdığınızda, o hesapla ilişkilendirilmiş her şey telefonunuzdan silinir. Bunlara e-postalar, kişiler ve ayarlar dahildir.
Kapatılan hesap diğer kullanıcılar ve takipçiler tarafından da görülmemektedir. Bu nedenle kapatılan Instagram hesabının kapalı olup olmadığını anlamak için kullanıcı adı girilmeli ve hesap gözükmüyor ise kapanmış demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri