Sözlükte “bütün, hepsi, tamamı” mânasına gelen Arapça küll kelimesinden nisbet ekiyle türetilmiş olup mantıkta cüz'înin karşıtı olarak kullanılır.
[küll'den imn.] 1. Bütüne veya umûma ait veya mensûb ve müteallik, umûmî, cüz'î mukâbili: husûf-i küllî, küsûf-i küllî: ay veya güneşin kâmilen tutulması; [mukâbili: husûf-i cüz'î, küsûf-i cüz'î.]
Mantık terimi olarak “küllî” zihindeki bir anlamın dışta birden çok şey arasında ortak olmasının imkânını ifade eder. Düşünce tarihinde genel olarak bu tanımda ortak bir kanaat bulunduğu söylenebilir.
Küll, parçaları olan bir bütündür. Mesela her insan bir küldür, çünkü göz, kulak, el ayak gibi parçaları vardır. Cüz ise, dışarıda bağımsız varlığı düşünülemeyen paçalardır. Örneğin; insanın gözü, kulağı, eli, ayağı birer cüzdür, çünkü dışarıda bunları ayrı bir varlık şeklinde bulmak mümkün değildir.
Nimete şükreder, hayra kavuşur.
İlgili 44 soru bulundu
Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerîke leh, lehu'l mulku ve lehu'l-hamdu ve huve alâ kulli şey'in Kadîr Türkçe anlamı: Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur; o tektir, ortağı yoktur. Mülk onundur, hamd ona mahsustur ve o her şeye kàdirdir.
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Külhan hamamların altında bulunan ayrı bir bölmedir. Bu bölmede hamamı ısıtmak için büyükçe bir kazan vardır.
Eski Türkçe kül sözcüğünün anlamının olumlanıp “cesur, yiğit” anlamında kullanılması, okuma farklarıyla birlikte özellikle de Köktürk yazıtlarındaki Kül Tigin, Kül(i) Çor, Kül Bilge, Kül Çigşi, Kül Tudun unvanlarıyla Uygurlardan kalan Tes Yazıtının güney yüzünde geçen Köl Beg Bilge Kağan (Aydın 2011: 36) ve Uygur ...
Külhan Ne Demektir? Külhan kelimesinin anlamı hamam gibi yapıların altında bulunan ve hamamın ısınmasını sağlayan hamam içindeki suyun ısıtılmasını amacıyla yakılan geniş ve kapalı ocak olarak bilinmektedir.
Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Araz-ı âm. Çeşitli nevileri kapsayan, ancak varlığı her durumda nitelemeyen anlamlardır. Meselâ “hareket”, varlığı her durumda nitelemediği yani varlık her zaman hareket halinde olmadığı için arazdır; insan, at, kuş vb. nevilere şâmil olduğu için de âmdır.
İkinci Muallime göre küllî iki veya daha fazla sayıda maddî varlıkta algılanıp idrak edilen aynı ve tek bir tanıma sahip manayı ifade etmektedir.
Külli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bütüne ve genele ilişkin. felsefe,mantık Tümel.
Arap dilcilerine göre kulle, “kaldırıp taşımak” mânasındaki kull masdarından “güçlü bir erkeğin taşıyabileceği su küpü” anlamında isimdir (Tâcü'l-ʿarûs, “ḳll” md.).
Cem' mertebesine ulaşan kul, duygu yoğunluğuna bağlı olarak kâinatta vuku bulan her şeyde gerçek fâilin Allah olduğunu ve Hakk'ın dışında da gerçek bir varlığın olmadığını müşâhede eder. Bu müşahededen sonra kul, tefrika hâline dönerek kulluk vazifelerini daha önce zevk ettiği tevhide uygun olarak yerine getirir.
Volkanik kül, volkanik patlamalar sırasında meydana gelen 2 milimetre (0,079 in) çapından daha az olan toz halindeki kayaç, mineraller ve volkanik cam parçalarıdır.
KÜL: Gıdaların tüm organik kısımlarının yanabileceği bir sıcaklıkta yakılmasından sonra arta kalan inorganik kalıntıya denir. Gıda maddelerinde yanma işleminden sonra geriye kalan kısımda sülfatlar, fosfatlar, oksitler, klorit ve slikatlar bulunur.
(< gül-eç) Devamlı gülümseyen, her zaman gülen, güler yüzlü, beşuş: Yiğidin iyisini nerden bileyim / Yüzü güleç kendi yaman olmalı (Karacaoğlan). Kocaman kara gözleri canlı, yüzü her zaman güleçti (Kemal Tâhir).
Hamam Kütügü: Hamam kütüğü, külhanı yakmakta kullanılan iri odundur.
Külhanbeyi, (Osmanlıca: كلخانبكی) Osmanlı döneminde İstanbul'daki sokak serserilerine verilen ad. Hamam külhanlarında barındıkları için bu adla anılmışlardır. En saygın olanına destebaşı denirdi. Soygun ve haraç külhanbeylerinin başlıca kazanç yollarıydı.
El-hamdülillahi alâ külli hâl sivel küfri ved-dalâl Anlamı: "Küfür ve dalâletten başka her türlü hal için Allah'a hamd olsun."… Instagram.
Elhamdü lillahi kable külli ehad = Her şeyden önce Allahü teâlâya hamd ederim. El hamdü lillahi bade külli ehad = Her şeyden sonra Allahü teâlâya hamd ederim.
اَلْحَمْدُ ِللهِ عَلٰى كُلِّ حَالٍ سِوَى الْكُفْرِ وَالضَّلاَلِ (El-hamdülillahi alâ külli hâl sivel küfri ved-dalâl) “Küfür ve dalâletten başka her türlü hal için Allah'a hamd olsun."
"Yuhyî ve yumît" Cenab-ı Hakk'ın müjdelerle, şifalarla, tesellilerle dolu iki fiilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri