Gezinin başlangıcında yapılan genel bilgilendirmede, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu arazinin toplam yüzölçümünün 750 bin metrekare olduğu, mimari açıdan Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin sentezi niteliğindeki yapıların 'akıllı bina' özelliğine de sahip olduğu belirtildi.
Maliyeti. Kasım 2014'te binanın maliyeti 1.370.000.000 Türk lirası olarak açıklandı.
Sayıştay raporuna göre, Cumhurbaşkanlığı, 2021'de 3 milyar 710 milyon 801 bin liralık harcama yaptı ve günlük maliyeti 10 milyon 166 bin lira idi. Böylece Saray'ın bir yılda harcamalarında yüzde 52,7'lik artış yaşandı.
Bir kez daha külliyemizin hayırlı olmasını diliyor, banisi Nasıroğlu ailesini ve emeği geçenleri özellikle tebrik ediyorum." Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra beraberindeki protokol üyeleriyle kurdeleyi keserek külliyenin açılışını yaptı.
Yapılan çalışmalar sonucunda Çankaya Yerleşkesi'ne son 5 yılda 24 bin 328 adet ağaç dikilirken, mevcut 60 bin metrekare çim alan, bu dönemde yapılan ilavelerle 245 bin metrekareye çıkarıldı. Lojmanların da dâhil edilmesi halinde bu rakam 370 bin metrekareye ulaştı.
İlgili 39 soru bulundu
Gelişmiş örneklerini 14. ve 15. yüzyıllardan sonra gördüğümüz “külliye, manzume, heyet” dediğimiz mimarî programlar da bu düşünceyi destekliyen yapı gruplarından biridir. Camii türbe, han gibi binalar nasıl her devirde görülürse, külliyeler de 13. yüzyıldan itibaren meydana çıkmaya başlamıştır.
Saray'ın ilk 6 aydaki gideri toplam 2 milyar 171 milyon, günlük 21 milyon, bir saatlik gideri 900 bin lira. Saray'ın bir dakikalık gideri 15 bin lira. 15 bin lira, iki emekli maaşı yapıyor.
Bunlara da 300 civarında aşçı ve 100 aşçıya yakın Kızlarağası, Hazinedarbaşı, Kilercibaşı ve Saray Ağalarının özel aşçılarını eklemek gerekir.
Saray'ın bir yıllık giderleri ise 5 milyar 669 milyon lirayı aştı. Böylece Saray'ın günlük masrafı bir yılda yüzde 52.7 artarak 15 milyon 533 bin 688 lirayı buldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Başbakanlık dönemi dahil uzun yıllar Üsküdar Burhaniye Mahallesi Gürgen Sokak'taki binada oturdu. 2009 yılında şu anda kullandığı Kısıklı'daki konutuna yerleşen Erdoğan'ın o evi ise geçen yıl kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ak Saray'ın oda sayısının 2250 olduğunu açıkladı. Ak Saray, internet ansiklopedisi Wikipedia'da dünyanın en büyük sarayı olarak gösteriliyor. Listede, Topkapı 13'üncü sırada, Beyaz Saray ise yok.
Külliye (Arapça: كلية), cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.
Atatürk Müze Köşkü, pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Müze; hafta sonu (cumartesi ve pazar günleri) ile ulusal bayramlarda 13.00-17.00 saatleri arasında randevu alınarak ziyaret edilebilmektedir. Ulusal bayramlarda grup olarak ziyaretçi alınamamaktadır.
Projenin mimarlığını daha önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi projesinde de çalışmış Şefik Birkiye yaptı. Devlet Konukevi yanına personel lojmanları da inşa edildi. Arazinin 10 bin 966 m²'lik kısmı kum ve çakılla doldurularak plaj yapıldı. Yerleşke içinde 300 oda bulunuyor.
EN BÜYÜK SARAY: Topkapı Sarayı, İstanbul, Türkiye - Tripadvisor.
Yasak Şehir, Çin tarihi ve kültürüne ait bir milyonu aşkın esere ev sahipliği yapıyor. Uzmanlar, yapımına 1406 yılında başlanan Yasak Saray'ın yüz binlerce işçi tarafından 14 yılda tamamlandığını kaydediyor. 720 bin metrekarelik bir alanı kaplayan devasa saray, 1925'ten bu yana müze olarak hizmet veriyor.
Köşk, Ankara'nın merkezi olan Kızılay Meydanı'nın yaklaşık 5 kilometre güneyindedir ve rakımı 1.071 metredir. Çankaya Köşkü 1,77 km² büyüklüğünde bol ağaçlı ve halka kapalı bir alan üzerinde kuruludur.
Zamanında orijinal yerinde başka bir bina yer almasına ve zaman içinde genişleme çalışmaları yapılmasına rağmen yetersiz kaldığı için 1930 yılında yeni bir yapının inşa edilmesine karar verilmiştir. Atatürk'ün isteği üzerine yeni yapıyı tasarlama göreve Alman kökenli bir mimar olan Clemens Holzmeister'e verilmiştir.
Atatürk'ün Termal Köşkü
İki katlı tamamen ahşaptır. 4 kabul salonu ve 11 odası bulunmaktadır. Eşyaları İstanbul'daki çeşitli saraylardan getirilmiştir. İlk konuğu İran Kralı Rıza Pehlevi'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri