Bu bedenin gerçek sahibi kim. FOX TV'nin “Bambaşka Biri” dizisi “Kenan- Doğan” karakteri ve çoklu kişilik bozukluğu hastalığını anlatan dizideki karakter izleyiciler arasında büyük merak uyandırdı. Çoklu Kişilik Bozukluğu (dissosiyatif) hastalığı, internette en çok araştırılan konulardan biri oldu.
Bambaşka Biri dizisinde Burak Deniz'in canlandırdığı "Kerem" karakteri dissosiyatif kimlik bozukluğu ile mücadele ediyor.
Bambaşka Biri dizisinde Kenan karakterinin rahatsızlığı dikkat çekti. Kenan'ın dissosiyatif bozukluğu olduğu belirtiliyor.
Dissosiasyon çözülme anlamına gelmektedir. Dissosiyatif bozukluklarda tıbbi bir rahatsızlık bulunmadığı halde kişinin bellek, kimlik, bilinç ya algı bütünlüğünde bozulmalar görülmektedir. Dissosiyatif bozukluklar bir anda ya da aşamalı bir şekilde, geçici ya da kronik olabilmektedir.
Hayat akışını değiştiren ve etki yoğunluğu yüksek bir olay dışında biyolojik genetik yüklülük, dissosiyatif kimlik bozukluğu oluşumunu nadiren tetikleyebilmektedir. Dissosiyatif kimlik bozukluğu temelde “çocukluk çağı psikolojik travmaları” ve “ihmaller” sonucunda oluşur.
İlgili 40 soru bulundu
Dissosiyatif Bozukluk Kimlerde Görülür? Çocukluk çağında yaşanan travmaların etken olmasıyla ortaya çıkabilen, daha çok çocukluk ve ergenlik dönemlerinde rastlanan ve kadınlarda daha fazla görülen psikolojik bir rahatsızlıktır.
Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin davranışları üzerinde sürekli olarak güce sahip olan iki veya daha fazla farklı kişilik durumuyla kendini gösterir. Hastada en başta basit unutkanlık olarak açıklanamayacak kadar geniş ve kapsamlı kişisel bilgiler ile ilgili hafıza sorunları ortaya çıkar.
Tıpkı anksiyete gibi, dissosiyasyonun hafif derecedeki biçimleri normal yaşamın parçasıdır ve bizi zaman zaman hoşlanmadığımız gerçeklerden koparır, uzaklaştırır. Ancak dissosiyasyon şiddetli olduğunda normal yaşamı bozar ve tedavi gereksinimi duyulur.
Özellikle kronik-dirençli depresyon, duygudurum düzenleme sorunları, bağlanma sorunları, yineleyici intihar girişimleri, kendi bedenine zarar verme belirtileri, canlı halüsinasyonlar, bellekte kopmalar, unutkanlıklar görülen hastalarda dissosiyatif bozukluk akla gelmelidir.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu hastalığının belirli bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalığın tedavisi uygun bir psikoterapi yöntemi ile mümkün olabilmektedir. Çoklu kişilik bozukluğu semptomlarının birçoğu hasta ile terapi sürecinde ortaya çıkar.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Disosyal kişilik bozukluğu kişinin kendi içinde başka bireyler de varmış gibi hissetmesidir. Hastanın içinde hissettiği bu bireyler “alter” olarak adlandırılır. Bu hastalığa sahip bireyler içlerinde yarattıkları kişi ya da kişileri kendilerinden bağımsız ve yabancı olarak algılar.
Çoklu kişilik bozukluğu şizofreni gibi değil. Kişi bu durumu devamlı değil, zaman zaman yaşıyor.” Genetik faktörünün yatkınlık şeklinde görüldüğüne de değinen Tarhan, “Anne ve babada, yakın akrabalarda varsa çocuk da stres altında bunu bir savunma olarak kullanıyor.
Genç bir savcı olan Leyla, artık karışık geçmişini ardında bırakarak, kendisine yeni bir hayat kurmak ister. Leyla'nın yolu, ormanda vahşi bir cinayete kurban giden Hamdi Atılbay vakasıyla ilgilenirken, şöhret dolu bir hayata sahip olan gazeteci Kenan ile kesişir.
Dizi Uyarlama mı? Bambaşka Biri dizisi, uyarlama değildir.
Disosiasyon, bölünme, kopma, çözülme olarak açıklanmaktadır. Zihindeki bir anının, duygunun, düşüncenin, bilginin bağı diğer anı, duygu, düşünce, bilgiden ayrılmakta, kopmaktadır. Kişi, bazen bu anıya erişebilmektedir bazen erişememektedir. Disosiasyon durumunda bellek, bilinç işlevlerinde bir bozulma görülmektedir.
Bipolar bozuklukta duygudurum değişikliği ataklarının en az iki gün sürmesi gerekirken dissosiyatif bozuklukta anlık değişiklikler bile görülür. En önemli ayırdedici nitelik çocuk ya da ergenin değişmiş ruh halini “kendisi değilmiş” gibi algılamasıdır.
Derealizasyon yaşayan bireyler çevrelerindeki dünyayı sisli, rüya gibi / gerçeküstü veya görsel olarak çarpıtılmış olarak algıladıklarını bildirebilirler. Depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğunun büyük ölçüde çocukluk çağı istismarı travmalarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin çevresini algılama biçiminde, düşünme tarzında, insanlar hakkındaki duygularında ve insan ilişkilerinde problemlere yol açan bir rahatsızlıktır. Genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde gelişmeye başlar.
Bu nöbetlere konversiyon tipi bayılma veya pseudo epileptik nöbet de denir Kişi eğer bu bayılma ve sonrasında olanları ve yaptıklarını hatırlamıyorsa bu aynı zamanda disosiyatif (kendinden geçme) nöbet olarak da adlandırılabilir.
Dissosiyatif bozukluğu yani çoklu kişilik bozukluğu, ilaçlar yoluyla depresyon veya anksiyete gibi semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Ancak çoklu kişilik bozukluğunda en etkili tedavi psikoterapidir.
Dissosiyatif bozukluklar (DB) %100 oranında çocukluk döneminde başlamasına rağmen, hastaların ancak % 3'üne 12 yaşın altında ve ancak % 8'ine 12-19 yaşları arasında ergenlik döneminde tanı konabilmektedir. 2 Oysa, erken yaşta doğru tanının konulması, en az iki açıdan hayati öneme sahiptir.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Kişilik bozuklukları, hem kişinin kendisini hem de o kişiyi önemseyenlerin hayatını önemli ölçüde etkileyebilir. Kişilik bozuklukları, iş, okul veya ilişkilerde ciddi sorunlara neden olabilir.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri