Doğru olarak nasıl yazılacağı merak edilen detaylı konulardan biridir. Külot sözcüğü her zaman "külot" olarak yazılmalıdır. "Kilot" şeklinde yazılması yazım hatası olarak kabul edilen bir durumdur. Bireylerin "külot" olarak yazması gerekiyor.
Birkaç kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birkaç" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Doküman kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "doküman" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise döküman şeklindedir.
2- Bu işareti veren düzenek. ALARM NASIL YAZILIR? Bu kelimenin alarm mı, alarım mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı alarm şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru kullanımı cambaz şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Çok cambaz bir insandır, pek güvenme derim.”
İlgili 37 soru bulundu
Bir harfin karıştırılması ile birlikte asfalt sözcüğü yanlış yazılır. Bu bağlamda kelimenin direkt olarak doğru yazılışı asfalt şeklinde öne çıkar. Yanlış yazımı ise asvalt biçiminde değerlendirilir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
TDK'ya göre altyapı kelimesinin doğru yazılışı "altyapıdır"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kurdele yazarken kelime içerisindeki harfler doğru olmalıdır. Yani kurdale, kurdela ve bunlara benzer yazılışlar doğru değildir. Sözcüğün sadece bir doğru yazılışı olduğunu görmekteyiz. Buda kurdele şeklindedir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
CİĞER NASIL YAZILIR? Bu kelimenin ciğer mi, ciyer mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ciğer şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre altmış kelimesinin doğru yazılışı "altmış"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Söylenişi on çeşit farklılık gösterse de bu sözcüğün doğru yazılışı "bisküvi", doğru okunuşu da ne tesadüftür ki yine, bisküvidir. Afiyet olsun.
Kelimenin mutlaka "öğretmen" şeklinde yazılması gerekir. Dil kurallarına göre farklı olarak yazılması, yazım hatası olarak adlandırılıyor. "Ögretmen" şeklinde yazan kişiler de büyük yazım hatası yapmış oluyor. Her kelime hakkında doğru bilgi almak için TDK kaynakları kullanılıyor.
TDK'ya göre ataş kelimesinin doğru yazılışı "ataş"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
TDK'ya göre aşçı kelimesinin doğru yazılışı "aşçı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri