Sosyal yapı; içinde sosyal olayların meydana geldiği sosyal grupların ve kurumların bulunduğu toplumun şekil ve yapısıyla ilgilidir. Yani o toplum bireylerinin hangi milletlerden oluştuğuyla ilgili bir durumdur. Kültürel yapı ise; o toplumdaki fikirsel, düşünsel durumla ilgilidir.
Sosyokültürel Yapı Nedir? Kültürün belli bir yapı altında ele alınması ve kavram haline getirilmesi sosyal kültürel yapı üzerinden ele alınır. Aynı zamanda sosyokültürel yapı içerisinde birçok farklı unsur ön plana çıkar. Bunlar içerisinde din, dil, ırk ya da yaşantı tarzı gibi unsurlar ön plana çıkmaktadır.
Cevap: İçinde sosyal ilişkilerin sosyal olayların meydana geldiği, sosyal grupların ve kurumların yer aldığı, nüfus ve yerleşim tarzının şekillendirdiği, toplumun şekil ve çevresi ile ilgili dış görünüşe sahip olan bir sosyal varlık.
Kültürel (Manevi) Yapı: Toplumun sosyal ilişkiler ağı dediğimiz sosyal statüler, roller ve değer yargılarından oluşan yapısı. Kısaca Toplumsal ilişkilerden kaynaklanan öğeler genel olarak kültürel (toplumsal) yapıyı meydana getirir.
"Toplumsal yapı" kavramı, sadece Sanayi Devrimi'ne bağlı kentleşme olgusunu açıklamak için kullanılmasına karşın; "sosyal yapı" geçmişten günümüze oluşturulan birbirinden farklı sosyal birliktelik tarzlarını da kapsayan bir kavram olarak kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü.
Kültür Yapıları, toplumları sosyal, sanatsal ve kültürel açıdan besleyerek gelişmesinde büyük bir rol oynayan kongre, gösteri, araştırma ve gençlik merkezleri; sanat galerileri, konser, opera, tiyatro ve gösteri amaçlı salonları gibi kültür amaçlı yapıları bir arada sunuyor.
Sosyo kültürel, toplum ile birlikte toplumsal grupları ele alan bir kültürdür. Herhangi bir toplum içindeki sosyal yapının kültürel bakımdan ele alınması ve sosyal çevrenin de araştırılmasıdır. Kültürün belirli bir yapı altında incelenmesi ve bir kavram olarak nitelendirilmesi sosyo kültürel yapı ile mümkündür.
Kültürel Faktörler: Kültür, Alt Kültür, Sosyal Sınıf. 2. Sosyal Faktörler: Referans Grupları, Aile, Roller ve Statüler. 3. Kişisel faktörler: Yaş ve Yaş Dönemi, Meslek, Ekonomik Durum, Yaşam Tarzı, Kişilik.
Sosyo-kültürel değişme; toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında meydana gelen farklılaşmaların (ekonomik, teknolojik, bilimsel, doğal, vs.) toplumsal ve kültürel boyutuna ya da sosyo-kültürel yapıdaki yansımalarına işaret eden bir kavramdır.
Sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrencide güven ve sorumluluk duygusunu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılır. Öğrencilerde yeni ilgi alanlarının oluşmasına ve yaşam becerileri kazanmalarına yönelik faaliyetler yapılır.
Her ne kadar bu konuda birtakım farklı görüşler olsa da, kültürün özellikleri altı madde altında toplanabilir. Buna göre Kültür toplumsaldır, tarihseldir, öğrenilip aktarılması gereken bir kalıttır, işlevseldir, birlik içinde çokluk-farklılık demektir, devingen ve değişkendir.
Kültürel farklar; milliyet, etnik köken, cinsiyet, yaş, fiziksel özellikler, cinsel yönelim, ekonomik durum, eğitim, meslek, din ve benzeri açıdan, benzer olmayan fakat etkileşimde bulunan gruplar tarafından öğrenilen ve paylaşılan değerler, inançlar ve davranışlar olarak tanımlanmaktadır.
Bu anlamda kültürü oluşturan unsurlar sayısız olmakla beraber bunların başında din, dil, tarih, sanat, müzik, spor, folklor, adet, gelenek, görenek, ekonomi, hukuk, bilim, ahlak, estetik ve beslenme şekilleri gibi değerleri sayabiliriz.1 Kültürler, canlı bir organizma gibi, doğar, büyür, gelişir ve zamanla yerini başka ...
Toplumsal kültür, uzun zaman önce saptanmış ve kabul görmüş davranışsal norm- ları kapsar. Bu normlar, tarihsel bir birikim sonucu oluşur ve içinde yaşanılan toplu- mun özelliklerini bünyesinde toplayarak o toplumun kültürel mirasını oluşturur. İşte bu miras, onu diğer toplumlardan ayırır ve kendine özgü kılar.
Kültürü oluşturan faktörler:
Dil, din, eğitim, sosyal sistemler ve gelişmişlik düzeyi. Kültürü oluşturan temel faktörleri beş kategoride değerlendirmiştir.
Kültür, bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden, kendine özgü, sanatı, inançları, örf ve adetleri, anlayış ve davranışları ile onun kimliğini oluşturan yaşayış ve düşünüş tarzıdır.
Kültürel değerler toplumun ortak kabullerini oluşturmakta, kişinin vicdanen huzurlu olmasını sağlamakta, toplum bireylerini ortak duygular etrafında birleştirmektedir. Bu değerler toplumsal birlik ve beraberliğin temel koşullarındandır.
"Kültür varlıkları"; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.
Kültürel farklar; milliyet, etnik köken, cinsiyet, yaş, fiziksel özellikler, cinsel yönelim, ekonomik durum, eğitim, meslek, din ve benzeri açıdan, benzer olmayan fakat etkileşimde bulunan gruplar tarafından öğrenilen ve paylaşılan değerler, inançlar ve davranışlar olarak tanımlanmaktadır.
Kültür ise insanların kendilerini tanımasına, kendilerine ait bir kimlik oluşmasına ve toplumsal değerlerin anlamasına yardımcı olur. Kültür ve sanatın sahip çıkmak önemlidir çünkü insanların geçmişteki kökenlerine, değerlerine ve inançlarına bağlı kalmasına yardımcı olur.
•Toplumsaldır. Çünkü toplundan doğar ve ait olduğu toplumun özeliklerini taşır. Süreklidir. Kültür bir toplumun sadece belirli bir dönemiyle sınırlı kalmaz.
Toplumsal hareket ya da sosyal hareket; sosyal bilimlerde farklı düzenleme biçimlerini içeren, farklı harekete geçirme ve davranış stratejileriyle toplumsal değişimi hızlandırmak, engellemek veya tersine çevirmek için uğraşan kolektif eylemler bütünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri