Reçineli Kum Kalıp Reçineli kum döküm, kuru silis kumu içine reçine ve katkı maddeleri katılarak yapılan bir döküm işlemidir. Genel olarak bronz ve paslanmaz çelik malzemenin döküm işleminde bu işlemden istifade edilir.
Kum döküm, döküm yöntemleri arasında sıkça tercih edilen yöntemlerdendir. Kum döküm yöntemi, en basit döküm tekniği olarak bilinir. Yapılan işlem esnasında dökümü yapacak olan materyal, döküm kumu içerisine iletilir. Erimiş metal, oyuk içine doldurularak döküm malzemesi ve parçanın tamamı halini alır.
Kum +% 1.5 - 6 camsuyu (Na2O.SiO2) karışımı, model etrafına konur ve içinden (15...60sn) CO2 gazı geçirilir. CO2 gazı, sodyum silikatı silikajele dönüştürür ve kum tanecikleri bağlanır. Bu işlemle kalıp sertleştirilir veya sertleştirilen kısımlar bir araya getirilerek kalıp teşkil edilir.
Döküm proseslerinde en çok bilinen ve kullanılan kum SiO2 bileşimindedir. Silis kumunun döküm kumu olarak tercih edilmesinin en önemli nedenleri kolay bulunuşu, ucuz olması ve yüksek refrakterlik özelliği göstermesidir. Ancak yüksek genleşme gösterir. Dolayısıyla boyut toleranslarında hesaba katılma gerekliliği vardır.
Dolu kalıba döküm teknolojisinde model bağlı olmayan kuma yerleştirilmekte ve sıvı metal döküm sırasında köpük modelin yerini doldurmaktadır. Proses karmaşık alüminyum , bronz, pirinç, dökme demir ve çelik parçalarının iyi yüzey kalitesinde dökümünlerinde başarılı biçimde uygulanmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Yaş Kum Kalıba Döküm
Dökümhanelerde yaygın olarak kullanılan bir kum kalıba döküm yöntemidir. Sıvılaştırılmış metal tekrar kullanılabilir kalıba dökülür ve katılaşma süreci tamamlanana kadar kalıp içerisinde tutulur. Bu işlem sonunda kalıp açılarak ürün çıkarılır.
Döküm çeşitleri genellikle iki başlık altında incelenebilmektedir. Bunlar bozulabilir kalıba döküm ve kalıcı kalıba döküm olarak adlandırılabilmektedir.
Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran kum taneleri arası boşluklardır. Bunları kontrol eden dört faktör; 1) tane inceliği, 2) tane şekli, 3) bağlayıcı cinsi ve miktarı, 4) nem miktarıdır. Kuru Mukavemet; kalıp kumunun kuru mukavemetinin Ancak kuru en etkin belirleyici özelliği bağlayıcı cinsidir.
Erimiş metal, oyuk içine doldurularak döküm malzemesi, parçanın bir bütünü halini alır. Oyuk içine dolan malzeme soğuduktan sonra kumdan çıkarılır. Yapılan işlem ile dökümü yapılan malzemenin orijinal tasarımı elde edilmiş olur.
Kalıp kumundan beklenen bazı önemli özellikler şöyle sıralanabilir; mukavemet, plastiklik, ateşe dayanıklılık(refrakterlik), gaz geçirgenliği, iyi yüzey özellikleri, süneklik, akıcılık, kolay hazırlanabilme ve dökümden sonra tekrar kullanılabilme[6].
Kalıp yapımında kullanılan kalıp malzemesi kumlardır. Kalıp kumu, silis + kil + rutubet ten oluşur. Kalıp malzemesi olan kumun esas görevi sıvı metal dökülüp de katılaşıncaya kadar boşluğu bozulmadan muhafaza etmektir.
b) Kabuk Kalıba Döküm: Termoset reçine bağlayıcı ile pişirilerek sertleştirilen ince kumdan yapılmış kabuk şeklinde kalıp kullanılır. Isıtılmış bir model ile kapatılmış bir kutu (1) içindeki reçine bağlayıcılı kum, kutu ters çevrilerek model üzerine dökülür (2).
Döküm yöntemi, seri üretim için defloküle edilmiş / ayrıştırılmış, düşük su içeriğine sahip sıvı çamurun alçı kalıplara dökülerek veya pompalanarak seramiğin şekillendirilmesi yöntemidir.
Kalıcı kalıp dökümü, erimiş sıvı dökme metali almak için özel metal kalıp (kalıp) kullanan döküm işlemini ifade eder.üretmek için uygundurdökümlerbüyük miktarda.Bu kaplama işlemi, metal kalıba yerçekimi altında girdiği için metal kalıp döküm veya yerçekimi kalıp döküm olarak adlandırılır.
Alüminyum Kum Döküm Prosesi
Doğal veya sentetik bağlayıcılarla karıştırılmış yeni veya yenilenmiş kum olan yeşil kum, alüminyum giderilebilir kalıplar yapmak için en yaygın kullanılan malzemedir. Yeşil kum kalıpları, erimiş metal onlara döküldüğünde hala nemli oldukları için isimlerini alırlar.
Çöl kumu, bol olmasına rağmen, beton için uygun değildir.
İç kıta ortamlarında ve tropikal olmayan kıyı ortamlarda kumun en yaygın bileşeni, genellikle Kuvars şeklinde Silis (Silikon Dioksit veya Si O2) olur. En yaygın ikinci kum türü Kalsiyum Karbonat'dır. Örneğin, son yarım milyar yılda, mercan gibi kabuklu deniz canlıları tarafından üretilmiş olan Aragonit'tir.
Hassas döküm yöntemi, İngilizce kelime anlamı olarak "Investment Casting", "Ceramic Shell Casting" (seramik kabuk dökümü), olarak bilinir. Hassas döküm yöntemi, "kaybolan mum" ismiyle de adlandırılmaktadır ve geçmişi eski çağlara dayanmaktadır.
Yaygın döküm metalleri alüminyum, magnezyum ve bakır alaşımlarıdır. Bu yöntemde kullanılan diğer malzemeler arasında kalay, çinko ve kurşun alaşımları ile grafit kalıplara dökülen demir ve çelik yer alır. Kokil kalıplar, dökümde birden fazla defa kullanılabilir ancak aşınmadan dolayı sınırlı bir ömre sahiptir.
Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran, kum taneleri arasındaki boşluklardır. Kalıp kumunda geçirgenliği kontrol eden başlıca dört faktör 1) Kum tane inceliği, 2) Tane şekli, 3) Kullanılan bağlayıcı cinsi ve miktarı 4) Nem miktarıdır. Tane inceliği: Tane inceliğinin, kumun geçirgenliğine olan etkisi şekilde verilmektedir.
Döküm tava sağlıklı mı sorusunun cevabı söz konusu ürünleri kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır.
Çok şekilli parçaların sağlam, tek parça ve kullanılabilir halde üretiminin sağlanması, çelik döküm için önemli bir avantajdır. Ancak maliyetin yüksek olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Düşük alaşımlı çelik ve yüksek alaşımlı çelik, parça dökümünde kullanılır.
Dökme demir karbon içeriği %2'den fazla olan bir demir-karbon alaşımıdır. İnşaattan imalata kadar çeşitli endüstrilerde çok yönlü ve popüler bir malzemedir. Bununla birlikte, dökme demirin en yaygın özelliklerinden bazıları şunlardır: Dökme demirdeki yüksek karbon içeriği onu sert ve kırılgan yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri