Beyaz sirke, su gibi saydam sıvı bir maddedir. Özünde şeker bulunan tarım ürünlerinin fermantasyonu ile elde edilir. Kimyasal birleşim olarak %5 oranında asetik asit içermektedir. Tamamen doğaldır.
Beyaz sirke içeriğinde yer alan antioksidan vitaminler ve asetik asitten dolayı oldukça faydalı bir sirkedir. Günlük olarak sulandırılarak içilen beyaz sirke birçok sağlık probleminin tedavisini destekler.
İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında, işlemlerden geçirilen ve endüstriyel olan beyaz sirke, aynı zamanda doğal bir ürün olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, beyaz sirke 'doğal sirke' olarak tanınmaktadır.
Bazı kullanıcıların aklına “Beyaz sirke nedir?” sorusu takılmış olabilir. Beyaz sirke %4-7 asetik asit ve %93-96 sudan oluşan renksiz bir çözeltidir. Endüstriyel amaçlı olan sirkelerde %20'ye kadar asetik asit olabilir.
Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında, işlemlerden geçirilen ve endüstriyel olan beyaz sirke, aynı zamanda doğal bir ürün olarak kabul edilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Beyaz sirke, şeker pancarı veya mısır şekerinden elde edilen bir çeşit fermantasyon ürünüdür. Şekerin işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı elde edilmesi sonucunda beyaz sirke ortaya çıkmaktadır. Bu fermantasyon dönemi hem pratik olup hem de alkolü kolayca asit asiğe dönüştürmeye yarar.
Saçınızı yıkadıktan sonra son durulamadan önce saçınızı sirkeyle yıkayabileceğiniz gibi şampuanınıza da sirke ekleyebilirsiniz.
Beyaz sirkenin hammaddesi ise şeker içeren şeker pancarı, şeker küspesi ve şeker kamışı gibi bitkisel tarım ürünleridir. Fermantasyonla oluşan beyaz sirke daha kolay üretilebildiği ve maliyeti de diğer sirkelere göre daha uygun olduğu için temizlikte tercih edilir.
Diye merak etmektedir. Beyaz sirke kolay üretilebilen bir sirke türüdür. Şeker pancarı veya mısırdan yapılan beyaz sirkenin içinde asit eklenmektedir. Fermente işleminin ardından sirke kullanıma hazır hale gelir.
Turşu oluştuktan sonra turşuda keskin bir tat olsun istiyorsanız turşu yapımında beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz sirke turşu yapımının yanı sıra peynir yapımı ve cilt temizleme işlemlerinde de tercih edilir.
Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra yemeklerde de tercih edilmemektedir. Daha çok et ürünlerinde sos şeklinde tüketilebilir.
Evi sirkeli su ile silmenin en büyük faydası evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çıkmayan lekelerde sirkeli su ile rahat bir şekilde çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir.
Limon tuzu ve sirke gibi ürünlerden makinenizin iç temizliğinde yararlanmanız önerilmemektedir.
Beyaz sirke özellikle mutfağı ve banyoyu temizlemede oldukça etkili bir malzeme olarak kullanılıyor. Bunun nedeni ise içerdiği asittir ve lekeleri, kiri yok etmede oldukça etkilidir.
Yemeklerde kullanılan beyaz sirke saç bakımında da tercih ediliyor. Pek çok kişinin yaşadığı saç dökülmesi, matlaşma ve cansızlık sorunlarında beyaz sirkeyi kullanabilirsiniz. Su ile beyaz sirkeyi seyrelterek saçlarınızda kullanabilirsiniz.
Çamaşırların daha yumuşak olmasını sağlıyor
Her derde deva olan beyaz sirkemiz bu sefer yumuşatıcı olarak hayatımıza giriyor. Durulamadan hemen önce yarım su bardağı beyaz sirke kullanarak onları yumuşacık bir şekilde makineden çıkarabilirsiniz.
Sirke asidik bileşikleri ile virüs ve bakterileri yok eden en mükemmel ürünlerden biridir. Dezenfektan bir temizlik maddesi olan elma sirkesi ve beyaz sirke, meyve ve sebze temizliği dışında metal, fayans, cam ve kumaş gibi bazı malzemelerin kirini de silmenize yardımcı olur.
Bu sorunun cevabı evettir. Uyuz rahatsızlığını atlatan birçok kişi sirkenin uyuz belirtilerini hafiflettiğini deneyimlemiştir. Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur.
Sirke alerjisi, gıda alerjileriyle aynı bağışıklık sistemi tepkisine neden olmaz. Bu nedenle insanlar bazen buna yalancı alerji de diyebilir. Ancak yine de bazı kişilerde alerji benzeri belirtilere neden olabilir. Sirke, etanol veya şekerin fermente edilmesiyle yapılan asidik bir çözeltidir.
Beyaz sirke, şeker pancarı ya da mısır şekerinin fermente edilerek üretilmesi ile elde edilmektedir. Beyaz sirke yapımında fermente yöntemi kullanıldığı için, alkol oranı yüksektir.
Merak etmeyin, kokusuzdur! - Beyaz sirke ile temizlik alışkanlığı kazandıktan sonra, bardaklarınız eskimeden de bu maddeyi gündelik temizlik rutininize dahil edebilirsiniz.
Sirkeli su ile yıkanmak için normal banyonuzu yapmanız gerekir. Daha sonra banyodan çıkmadan evvel, durulanma suyunuzun içerisine yaklaşık yarım çay bardağı kadar sirke koymalısınız. Bu uygulama için genelde elma sirkesi tercih edilmektedir. Ancak elma sirkesi yoksa üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri