Kumaş Aplike, yani kumaş tutkalı, kumaş ürünleri birbirine yapıştırmak için kullanılan özel bir mediumdur. Bu ürün yalnızca pamuklu kumaşlarda etkisini gösterir.
Keçe Yapıştırıcısı
Tekstil yapıştırıcısı, sıklıkla kullanılan bir yapıştırıcı türü. Bu yapıştırıcıların en önemli özelliği, kumaşa zarar vermeden ve istenilen formda yapıştırmanın kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi.
Aplike tutkalı, kumaşı kumaşa yapıştırmak için kullanılan özel bir yapıştırıcıdır. Yapıştırdıktan yaklaşık 24 saat sonra kumaş tersinden 5 dakika ütülenerek fikse edilmelidir. Daha sonra 30 derecede yıkanabilir. 120 cc'lik ambalajdadır.
Kumaş yapıştırıcısını Cadence fırçaları ile yüzeye uygulayabilirsiniz. Belirlediğiniz bölgelere kumaşlarınızı yapıştırarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Kumaşın tamamen sabitlenmesi için 24 saat beklemelisiniz. 24 saat sonunda kumaşın ters kısmını çevirerek ütüleyebilirsiniz.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir. Merdane, sprey, rulo ile sıcak ve soğuk uygulanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Mesamatlı yüzeylerde tutkal bir yüzeye sürüldükten sonra hemen yapıştırılmalı ve sertleşinceye kadar bekletilmelidir ( takriben 2 saat). Yoğun yüzeylerde üstüne tutkal sürülen satıh mamül tahtaya yavaş nüfuz ettiği için bekletilmelidir.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Diğer taraftan teflon, kumaş, polietilen, polipropilen ve silikon yüzeyler için Japon yapıştırıcıları uygun değildir.
Yapıştırıcı lekesini ortadan kaldırmak için, asetonlardan yardım alınmalıdır. Japon yapıştırıcısının olduğu yere aseton dökerek, etki azaltılabilir. Aseton dökülerek nemli bir bezle lekeler temizlenmelidir. Lekelerin üzerine hafif baskı uygulanarak, Japon yapıştırıcısı lekesi giderilebilir.
Tek Komponentli Hızlı Yapıştırıcılar
Elastiki bir yapısı vardır, uygulama sonrası sertlik oluşturmaz. Kağıt, tahta, kumaş, alüminyum folyo gibi malzemeler için kullanılır. Uygulama: Uygulamanın yapılacağı alanın her türlü kirden ve tozdan arınmış olması ayrıca yüzey temiz ve kuru olması gerekmektedir.
Tutkal, keten bir kumaşa bulaşmış ve leke yapmışsa ilk yapılması gereken bir parça bez bulmaktır. Sıvıyı emici özelliğe sahip bu bez parçasını elma sirkesine batırarak kumaştaki tutkal lekesinin olduğu bölgeye sürmek gerekir. Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır.
Termoplastik özellik taşırlar. Yani sıcağa maruz kaldığında yumuşar ve soğuduğunda tekrar sertleşir.
Tuz, sıcak suyun içinde eriyerek yapıştırıcının yüzeyden kolayca kalkmasına yardım edecektir. Temizleme işlemine başlamak için bir kase içine 2 yemek kaşığı kadar tuz koyun ve üzerine bir miktar sıcak su ilave edin.
Kumaş sertleştirici her türlü kumaşı sertleştirmek için kullanılmaktadır. Kumaşların daha güçlü olmasını ve istenilen şekilde durmasını sağlar. Kumaşın cinsine ve kalınlığına göre farklı sertlik verir. Pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal ipliklerden yapılan kumaşlarda daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
Çıkmaz malesef. Japon'un çözücüsü aseton'dur ancak seramik, ahşap vs gibi yüzeylerde. Plastik, kumaş gibi yüzeylerde japonun eritici etkisi var bundan dolayı oradaki dokuyu geri döndürülemez şekilde tahrip eder.
Kağıt, karton, deri, ahşap, kumaş, metal, plastik ve porselen gibi materyallerde silikon tabancasını rahatlıkla kullanabiliriz. Silikon çok kısa sürede kuruduğu için işimizi diğer yapıştırıcılardan daha hızlı bitirebilirsiniz.
Kumaşlarda, keçelerde, derelerde ve daha birçok tekstil ürünlerinde yapıştırıcı maddelere ihtiyaç vardır. Birbirinden farklı firmalar tarafından tekstil yapıştırıcıları üretilerek satışa sunulur.
Yapıştırıcının formülünü bozan ve yapışkanlığının gitmesine neden olan en önemli etken oje çıkarıcı ürün olan asetondur. Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar.
- Az bir miktar pamuğun üstüne aseton dökün. - Ardından pamuğu ilgili bölgeye yerleştirin. - Daha sonra bir bardak ya da bu şekilde bir ağırlığı pamuğun üzerine koyun. - Yaklaşık olarak 10 dakika kadar bekledikten sonra, Japon yapıştırıcısı yumuşak bir jel kıvamına gelir.
Tekstil Ürünleri, Pamuk, Keten, Jean Gibi Kumaşlar İçin Uygun Bir Yapıştırıcıdır.
Eğer bulaşırsa deriyi soyabilir. Ayrıca çok ince malzemeleri(kumaş v.b.) yapıştırmaya çalışmayın çünkü malzemenin özelliğini bozup yakabilir.
Yapıştırmak için, genellikle akrilik bazlı yapıştırıcılar tercih edilir. Ayrıca, silikon bazlı yapıştırıcılar da kullanılabilir. Akrilik yapıştırıcılar, keçe ile uyumlu oldukları için tercih edilirler. Silikon yapıştırıcılar ise, suya dayanıklı ve daha sağlam bir yapıştırma için idealdirler.
Zemin ve zemin üstü birçok alanda kullanılabilir. İç ve dış mekanlarda yer alan ürünlerde kuruyunca şeffaflaşan beyaz tutkalı hiç tereddüt etmeden kullanabilirsiniz. Masif ahşap, sunta ve MDF gibi malzemelerde soğuk pres ve işkence ile birbirine yapıştırılmasında işlevsel yapıştırma performansı gösterir.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Tutkal sıcak suyla temas ettiğinde çözünür ve yapıştırıcı özelliğini kaybeder. Bu yapıştırıcı mozaik kaldırma uygulamalarında sıklıkla kullanılır. Ancak bu yapıştırıcıyla kaldırılan mozaiklerin yeni bir taşıyıcı yüzey üzerine monte etme işlemi gerçekleştirilmeden uzun yıllar depolanması çok risklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri