Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Buhar banyosu yapmak boğaz veya genizde biriken mukusun temizlenmesine yardımcı olacaktır. Buhar banyosu aşırı mukusu inceltecektir ve geniz akıntısını rahatlatacaktır. Ayrıca buhar banyosunu daha etkili hale getirmek için suya az miktarda zencefil ve tuz da ekleyebilirsiniz.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Zencefilli çay, zencefil buharı, zencefilli su geniz akıntısından kurtulmanızı kolaylaştırır. Zencefil, tarçın, bal, limon karışımı da geniz akıntısı için önerilen karışımlar arasındadır. Şayet geniz akıntınız yeni başladıysa, çok fazla ilerlemeden zencefili tüketerek bu hastalığı durdurabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Buruna püskürtülen tuzlu su aşırı mukus birikiminin dışarıya atılmasını kolaylaştırır. Çocuklar için de uygun olan bu yöntemde tuzlu suyun buruna çok hızlı çekilmemesi gerekir. Çok şiddetli ya da gereğinden fazla tuzlu buruna çekilirse genzi yakabilir.
Limon. Güçlü antioksidan özellikleri bulunan limon da geniz akıntısından daha kısa sürede kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için yapmanız gerekense bir su bardağı ılık suyun içine çeyrek limonun suyunu taze olarak sıkmak ve yudum yudum içmek.
- Taze bal ve limon karışımı içmek, - Buruna yakın bölgeye nane yağı uygulaması yapmak, - Günde 2-3 kez sıcak çorba içmek, - Günlük olarak içilen suya az miktarda elma sirkesi ilave etmek geniz akıntısına iyi gelir.
Geniz akıntısından çıkan mukus, sümük ya da balgam olarak dışarı çıkarılabilir. Mukusun boğazı orta kulağa bağlayan östaki borusunu tıkadığı vakalarda ağrılı bir kulak enfeksiyonu görülebilir. Bir başka belirti olarak geniz akıntısı nedeniyle sinüs pasajları tıkanırsa bireyde sinüs enfeksiyonu da görülebilir.
İbrahim Saraçoğlu geniz akıntısı sorunu için adaçayı ile yapılan kürü önermektedir. Kürün yapımı için su ve adaçayı kullanılması yeterli olacaktır.
Burnumuz içinde günde 1-1,5 litre kadar üretilen mukus salgısı, burun boşluğunun arkasına yani geniz bölgesine doğru ilerler; buradan boğaza indiğinde yutkunarak bunu temizleriz. Normal şartlarda bu olanları hissetmeyiz.
Burun ve sinüslerde üretilen geniz akıntısı boğaza doğru iner; yutulduğunda da sindirim sistemi üzerinden temizlenir. Bu durumu normalde hiçbirimiz hissetmeyiz.
TEDAVİ EDİLMEZSE ENFEKSİYONA YOL AÇIYOR
Özellikle geniz akıntısı alerjik bir durumdan kaynaklanıyorsa kulaklarda, boğazda şişkinliğe, ağrı, sızı ve acıya neden olabilir" dedi. Geniz akıntısı kronikleşmeden kişinin bir uzmana başvurması gerektiğini dile getiren Op.Dr.
Burun Tıkanıklığı Ne Kadar Sürer? Grip veya nezle gibi sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı gelişen burun tıkanıklığı şikayeti genellikle diğer semptomlar ile birlikte 1-2 hafta içerisinde gerilemesi beklenen bir durumdur.
Çocuğunuzu sağ tarafına doğru çevirerek yatırırsanız horlama probleminin bir nebze de olsa azalmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerde horlama gibi ses hava kuruluğundan da kaynaklanabilir. Bu nedenle odanın nem dengesini sağladığınızdan emin ol.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Geniz akıntısı; boğazda tahriş ve takılma hissi, sırtüstü uzanıldığında artış gösteren öksürük, sabahları hissedilen ağız kokusu belirtileri gösteriyor. Alerjik reaksiyonlar, sinüs kökenli enfeksiyonlar, ortamdaki toz ve kirler, yeterli sıvı tüketilmemesi geniz akıntısına neden olabiliyor.
Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonları, balgam üretiminin artması ve öksürük sık görülen nedenleridir. Alerjik reaksiyonlar, balgam üretiminin artmasının bir başka nedenidir. Baharatlı yiyeceklerin tüketimi bile burun pasajlarında aşırı mukus üretimine neden olabilir.
Geniz akıntısı, sürekli boğazı temizleme isteğine neden olarak kişinin rahatsız olmasına yol açmaktadır. Geniz akıntısının içindeki bazı iltihabi maddeler boğazı tahriş ederek özellikle geceleri belirginleşen öksürüğü tetikleyebilmektedir.
Geniz akıntısına iyi gelecek diğer bir bitkisel takviye ise elma sirkesidir. Antibiyotik görevi gören besinlerden biri olan elma sirkesini bir bardak suyun içine bir yemek kaşığı şeklinde ekleyin ve için. Solunum yollarınızın açılmasına da yardımcı olan elma sirkesi, aynı zamanda rahat uyumanızı da sağlar.
Baharatlı gıdalar gibi mukus akışını artıran gıdalar, Kimyasallara maruz kalma (parfüm, temizlik ürünleri veya diğer tahriş edici kimyasal ya da uçucu maddeler), Dumanlı bir ortamda bulunmak geniz akıntısının aşırı şekilde salgılanmasına sebep olabilir.
Geniz akıntısına ne iyi gelir burunda biriken mukusu suyla ya da tuzlu suyla temizlemek mukusun geniz akıntısı yapmasını önlemektedir.
Geniz akıntısına zencefil çayı çok iyi gelmektedir. Zencefil çayını günde 2 defa olmak üzere düzenli olarak içtiğiniz durumlarda geniz akıntısı şikayetleriniz azalacaktır. Geniz akıntısına doğal bir çözüm olan bir diğer çözüm ise bol sıvı tüketimidir. Sıvı tüketimi her zaman önem teşkil ediyor.
Solunum yollarına ait enfeksiyonlarda oluşan boğaz akıntısının yumuşatılmasında etkilidir.
Vicks merhemi, doğru kullanılması itibariyle sinüsleri açtığı bilinir. Sinüsleri ve tıkanan burun kanallarını açmada son derece etkili olan bu merhemin kullanımı da son derece basittir. Sinüslerin açılmasında etkili olan bu merhem, sinüzitten dolayı oluşan baş ağrılarına da iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri