Zihin egzersizi: Zihnini aktif tutanlarda bellek daha kuvvetlidir. Bu nedenle özellikle çocuklarda sudoku, kızma birader, puzzle gibi oyun ve oyuncaklar zihin egzersizi için etkili olacaktır. Vücut egzersizi: Haftada üç kez yarım saatlik egzersiz, hafızayı zayıflatan stresi azaltıyor.
Çocuklarda hafızayı kuvvetlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmelerine dikkat etmek gerekiyor. Gün içinde bir avuç fındık veya birkaç ceviz, Omega 3 bakımından zengin olan somon, hamsi, ton gibi balıklar, renkli sebzeler, meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri, et; mutlaka tüketmeleri gerekenlerden oluyor.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
İlgili 16 soru bulundu
B12 vitamini
Kemik gelişimi, saç, tırnak, bağışıklık sistemi ve zekâ gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunuyor.
İçinde 1,8 sineol olan okaliptus, nioli, biberiye, defne gibi yağlar hafızayı açar. Ancak burada hafıza açıcıların şahı olan gül yağını da unutmamak gerek. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarda özellikle etkili bulunmuş.
Besleyici ve dengeli beslenme, beyninizin ve elbette tüm organlarınızın doğru bir şekilde çalışabilmesi için gerekli. Özellikle B12 vitamini, hafıza için hayati önemde bir vitamin olarak tanımlanıyor.
B ve D vitamini takviyesi alın
Eğer vücutta yeterli miktarda B12 vitamini olmazsa, nöronların sağlıklı çalışmasının önüne geçer, bu da fiziksel ve zihinsel performansı düşürürken ayrıca unutkanlık problemi meydana gelir.
Bu araştırmalar göstermiştir ki, ceviz hafızayı, algıyı ve nöral etkileri iyileştiriyor ve beyin sağlığı için olumlu etkiler yaratıyor. Çünkü beyin omega yağ asitlerinin yanı sıra PUFA, omega 3, omega 6 gibi ve diğer fitokimyasallar açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
Özellikle yumurtalı ıspanak ve lahana cipsi yeni beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Doğal yağlı balık, iyi bir D vitamini kaynağıdır. Çocuğunuzun bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı beynini korumak için Somon, ton balığı, sardalye gibi Omega-3 içeren balıkları yedirin.
Hafıza ve beyin için B vitamini
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
B Vitaminlerinin enerji, odaklanma ve zindelik-dikkat için gerekli olduğunu biliyoruz. Folik asit kana oksijen sağlamakta ve sağlıklı kan hücrelerinin üretimini temin etmektedir. Hafif eksikliğinde bile yorgunluk ve bitkinlik hissedersiniz. Ardından dikkat dağınıklığı ve keyifsizlik gelir.
Fındık, fıstık, badem ve çok daha fazla kuru yemiş ruh hali üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra zihin açıcı olmaları ile tercih edilebilir.
Unutkanlıktan kurtulmak ve zekânın açılması için bu dua okunur: "Bismillâhirrahmânirrahîm, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün(1). İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. (2) İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ."(3) On dokuz defa okunacak.
Badem, fındık, fıstık ve ceviz gibi birçok kuru yemiş ruh hali üzerinde olumlu etkilere sahipken aynı zamanda zihin açıcı olmaları nedeniyle tercih edilmelidir.
Yaban mersini yüksek miktarda antioksidan içerir ve antosiyanin vardır. Bunlar sayesinde yaban mersini beyni strese ve yaşlanma etkilerine karşı korur. Düzenli olarak yaban mersini tüketmek beyin sağlığına ciddi oranda katkı sağlar.
Yoğurt: Yağ, beyin gelişimi için oldukça önemli bir besindir. Bu yüzden tam yağlı yoğurt, çocukların beyin gelişimi için gereklidir. Beynin aktivitesini yükselterek hücre zarının gelişmesine katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri