Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Belirtilen süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı olmaları sebebiyle iletişime kapatılmaktadır.
Cevap: Yurt dışına telefon ile girin veya girmeyin fark etmez. Yeni aldığınız telefonun kayıtsız olduğu tespit edildikten sonra kayıt hakkınız varsa kontrolden geçersiziniz, yoksa telefona el konulur. Eğer yurt dışında aldıktan sonra kayıt hakkınız varsa akabinde kayıt ederseniz yine kontrolden sorunsuz geçersiniz.
-BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine girerek, yurtdışı telefon kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenin. -e-Devlet üzerinden “BTK IMEI kayıt” sayfasına girip gerekli bilgileri doldurarak (IMEI no, yurda giriş yapılan belge türü, yurda giriş tarihi gibi) IMEI kayıt işlemini gerçekleştirin.
İMEİ kayıt ücreti için belirlenen 20 bin TL'lik yeni tutar, 8 Temmuz itibarıyla geçerli olacak. IMEI KAYDI NASIL YAPILIR? Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor.
HARÇ YATIRDIKTAN SONRA İŞLEMLERE DEVAM EDİLMESİ GEREKİYOR
Harç ödemesi kayıt sırasında sisteme entegre bankalar ya da vergi dairesi aracılığıyla yapıldı ise e-Devlet kayıt sayfasına geri dönülerek kayıt işleminin onaylanması ve sekiz rakamdan oluşan başvuru takip numarasının alınması gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Vergi dairelerine başvurarak, internet üzerinden vergi dairesi hizmetlerini kullanarak, mobil bankacılık uygulamalarınız ya da banka şubelerinden bu kayıt ücretini ödeyebilirsiniz. Ayrıca kredi kartı kullanarak da ödeme yapmanız mümkündür.
Okumadan asla telefon almayın! Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Pasaport olmadan telefon kaydı yapmak mümkün değildir. Yurt dışına çıkışlarda kullanılan pasaport ve bazı ülkelere girişte kimlik belgesi, telefon kayıtları için kullanılabilmektedir. Kıbrıs gibi ülkelere kimlikle girmek mümkün olduğu için pasaport olmadan da telefon kaydı yapılabilmektedir.
Dikkat edilmesi gerekenler; - 2023 yılı için güncel kayıt ücreti 6.090 TL - Kayıt yapmak için son 1 yıl içinde yurtdışına çıkış ve yurda giriş yapmış olmanız gerekiyor.
2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırıldı, 'Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı' ise 20 bin TL olarak yeniden belirlendi. IMEI kayıt ücreti 20 bin TL internet vergi dairesi veya Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası aracılığıyla ödenebiliyor.
IMEI Kaydet E Devlet sayfasına giderek hesabınıza giriş yapın. Karşınıza çıkan ekrandaki bilgileri okuyarak 'Devam Et'e tıklayın. Yine, Yurda Giriş Yapılan Belge Türü kısmında “Nüfus Cüzdanı veya ID Kayıt” seçeneğini seçin. Son olarak ilgili belge numaralarını da doldurarak formu tamamlayın.
1. Pasaporta telefon işletme süresi. Pasaporta telefon işletme süresi olarak 120 gün bildiriliyor. Bu 120 gün telefonu aktif bir şekilde kullanırsınız.
3 sene boyunca kimin pasaportuna kayıt edildiyse onun ismine olan hat ile kullanılabiliyor. 3 yıl geçtikten sonra istediğiniz isme kayıtlı hat ile kullanabiliyorsunuz.
Bu işlem sonucunda, telefonunuz Türkiye'de kullanılabilir hale gelir. Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
IMEI kayıt işlemleri için gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir: IMEI kayıt harcı için vergi dairesinden alınan makbuz. Online işlemler ile harç ödemesi yapıldıysa e-Dekont. Ürüne ait fatura bilgileri.
IMEI kaydı için kişiye ait yurda giriş belgesinin (pasaport, TC kimlik kartı) son üç yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmaması gerekiyor. İlgili kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı tarih üzerinden 365 gün geçmiş olması halinde ise 'hak düşürücü süre' devreye giriyor ve kayıt hakkı kaybediliyor.
IMEI KAYDI NASIL YAPILIR? Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor. Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır.
2023 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti 6.091,30 TL'yi ödemek. Güncelleme: 07.07.2023 tarihi itibariyle 2023 yurt dışı telefon kayıt ücreti tam tamına 20.000 TL oldu. Yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait pasaport yada kimlik bilgileri.
Resmi gazetede yayımlanan yeni karara göre yurt dışından getirdiğiniz akıllı telefonların IMEI kayıtlarını başkasının pasaportuna kayıt ettirme devri sona erdi.
YENİ İMEİ ÜCRETİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? İMEİ Kayıt ücreti için belirlenen 20 bin TL'lik tutar, 8 Temmuz itibariyle geçerli olacak. Son karar ile birlikte 2015 yılından bu yana yurt dışından şahsi kullanım için getiren telefonlara uygulanan harç bedelindeki toplam artış ise yüzde 15 bin 110 oldu.
Yurt dışından getirilen ve Türkiye'de kaydı yapılmayan bir telefonun IMEI kaydı yapılmazsa, telefonun şebeke erişimi 120 gün sonra kapatılır. Bu durumda telefonun sadece mobil ağ bağlantısı kesilir, diğer özellikleri kullanılabilir.
İmei kaydından sonra telefonun açılması için net bir süre vermek mümkün değildir. Bu süre sistemde yaşanan yoğunluğa göre uzayabilmektedir. Maktu harçlara yüzde 50 oranında yapılan zam sonrasında yurt dışından getirilen telefonların izin bedeli ise 6 bin TL'den 20 bin liraya çıkarıldı.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri