En sevdiğiniz koyu renkli elbiselerde oluşan küf lekesinin üzerine bir miktar limon suyu dökün. Limon suyu döktükten sonra sofra tuzu ile bölgenin üzerini kapatın. Tuz kumaşta oluşan lekeleri çözecektir. Ilık bir bezle lekeli bölgeyi temizledikten sonra bu sorundan kurtulmuş olacaksınız.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Bunun için yapılması gerekli olan yöntem bir leğenin içerisine ılık bir su ilave etmektedir. Daha sonra ise küf lekesi bulaşan ıslak bir kıyafetin bu suyun içerisine koyulması gerekmektedir. Ardından alınan bir bardak süt küf lekesinin üstüne dökülür ve küf lekesi olan alan el yardımı ile iyice çitilenir.
Küf ve Pas Lekelerini Çıkarma: Adım Adım
Uygun bir Persil deterjan ve leke çıkarıcı seçerken kumaş rengini ve türünü göz önünde bulundurun. Renkli giysilerde Persil Color Jel kullanın. Beyaz giysilerde Persil Gülün Büyüsü Jel kullanın. Hassas kumaşlarda Perwoll kullanın.
Temiz bir diş fırçası ile küfün olduğu bölgeyi fırçalayın. Aşağıdaki yollardan hangisini kullanırsanız kullanın, öncesindeki bu fırçalama işlemi işe yarayacaktır. Küfün en büyük düşmanı sıcak sudur. Ürününüzün etiketindeki talimatlara uygun olarak mümkün olan en yüksek sıcaklıkta kumaşı çamaşır makinesinde yıkayın.
İlgili 22 soru bulundu
Tuz & Limon Suyu
Limon suyu ve tuz ile küf lekesini çıkarma yöntemi, özellikle koyu renkli kıyafetlerde olabildiği gibi açık renkli giysilerde de oluşan küf lekesi için etkili bir yöntemdir.
Evin içindeki nem, zamanla küf oluşmasına sebep oluyor. Kimyasal reaksiyonlara sebep olan mantar şeklinde tanımlanan küf, nem ve ısının etkisi ile ortaya çıkıyor. Genellikle yeşil renkli olan küf, oluştuğu alanın kötü görünmesine sebep oluyor. Evde küf neden olur derseniz, sebebi rutubet.
En sevdiğiniz koyu renkli elbiselerde oluşan küf lekesinin üzerine bir miktar limon suyu dökün. Limon suyu döktükten sonra sofra tuzu ile bölgenin üzerini kapatın. Tuz kumaşta oluşan lekeleri çözecektir. Ilık bir bezle lekeli bölgeyi temizledikten sonra bu sorundan kurtulmuş olacaksınız.
Küf lekesinin üzerine biraz tuz dökün ve tuzu küf lekesine yedirin. Daha sonra giysiyi güneşte kurumaya bırakın. Giysi kuruduktan sonra küf lekesi için müdahale ettiğiniz alanı durulayın. Son aşamada giysiyi, bakım talimatı doğrultusunda benzer renklerle yıkayın.
Sirke ve karbonat karışımı küf lekelerinde oldukça etkilidir. Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar diye araştırma yapıyorsanız sirke karbonat karışımı çok etkili bir yöntemdir. Duvardaki küf lekeleri için sirke ve karbonat kullanabileceğiniz gibi evinizi genel olarak temizlemek için uygulamanız mümkündür.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Lekenin kurumasına izin vermeden üzerine bir miktarda mısır nişastası dökün. Temiz bir bez veya diş fırçası kullanarak fazla bastırmadan lekeye yedirin. Ardından çamaşır makinesine kıyafeti koyarak hassas ayarda yıkamaya özen gösterin. tüm lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Küf lekesi en inatçı, zor lekelerden biri olduğu için özel müdahale yöntemleri gerektirir ve kıyafetlerinizde meydana geldiğinde en doğru arındırma yöntemi kuru temizleme olacaktır.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Bir kap içerisine koyduğunuz az miktarda metil alkolü kullanmanız yeterli olacaktır. Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Pas lekeleri için en etkili çözüm limondur. Bu açıdan giysilerdeki pas lekesini çıkarmanın en kolay yolu lekelerin içine limon sıkmaktır. Ardından limon kuruyunca soğuk suyla bu alanı yıkayabilirsiniz. Bunun yanı sıra paslı giysilerin üzerine beyaz sirke de dökülebilir.
Lekeyi tamamen kaplayacak şekilde limon suyuyla nemlendirilmiş bir bez veya sünger kullanın. Ardından üzerine biraz tuz serpin ve hafifçe ovun. Birkaç dakika bekletin ve sonra soğuk suyla durulayın. Leke hala görünürse işlemi tekrarlayın.
Nasıl uygulanacağına gelince, duvardaki tüm yeşilimsi-yosunumsu küflerin üzerine sprey şişesine koyduğunuz sirkeli su karışımından bolca püskürtün. Tüm lekeli bölge bu karışımla iyice kaplandıktan sonra çok da kurumasına izin vermeden, yaklaşık bir 10 dakika kadar bu şekilde bekletin.
Makineye deterjan koyulan bölümlerden birine bir bardak beyaz sirke koyun ve her zamanki gibi makinenizi çalıştırın. Elle yıkama yapıyorsanız, kıyafetlerinizi su ve beyaz sirkeli bir solüsyonda 20 dakika bekletin. Kıyafetleriniz kuruduğunda, küf kokusu yok olmuş olacak.
Havada bulunan sporların sıcak ve nemli ortamda çoğalmasına küf nedir. Küfler, sıcak, rutubetli ve karanlık ortamlarda üreyen bir mantar türü olarak bilinir.
Küf, nemi seven bir organizma olarak nemli ve havasız alanlarda büyür. Bu durum, özellikle banyo, mutfak, kiler gibi yerlerde yaygındır. Rutubet ise bir nem sorunudur ve havadaki su buharının yoğunlaşarak sıvı formda biriktiği bir durumu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri