Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz bölgesinde, 1640 metre rakımlı bir yayladır.
KÜMBET YAYLASI (TURİZM MERKEZİ) Yayla 1600 mt. Yükseklikte, Giresun şehir merkezine 60 km, Ordu-Giresun Havalimanına 85 km. mesafededir.
Bektaş Yaylası 2100 metre yükseklikte, Giresun il merkezine (en kısa yoldan) 56 km uzaklıktadır.
Yer adlarının toplumların hafızalarından önemli izler taşıdığı da bilinen bir gerçektir. Çalışmamızda Giresun iline bağlı 370 yayla ve oba adı incelenmiştir.
Kümbet yaylası aynı zamanda çevresinde yer alan 50'nin üzerinde ki obaların merkezi konumundadır. Yaylanın pazarı haftanın Cuma günleri yayla merkezine kurulur.
İlgili 43 soru bulundu
Giresun. Dereli ilçesine bağlı Kümbet Yaylası, 1650 ve 1800 rakım arasında yer alıyor.
Kümbet, Eskişehir ilinin Seyitgazi ilçesine bağlı bir mahalledir.
Giresun´da nüfusu bini geçen en kalabalık köyler sıralaması da şöyle gerçekleşti: Sınır Köyü (Yağlıdere) 1.494, Pazarsuyu Köyü (Bulancak) 1.314, Çatak Köyü (Doğankent) 1.146, Çalça Köyü (Dereli) 1.050, Boztekke Köyü (Giresun Merkez) 1.044, Ericek Köyü (Espiye) 1.049, Erikliman Köyü (Giresun Merkez) 1.001.
Ayder Yaylası, Çamlıhemşin/Rize
Türkiye'nin en yüksek yaylası olan Samistal Yaylası ile aynı lokasyonda bulunan Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçe merkezine 19 kilometre mesafede.
Giresun dağları üzerindeki yüksek noktaları şöyle sıralayabiliriz, Giresun-Gümüşhane sınırında yer alan Gavur dağları (Balaban dağları) Üzerinde denizden 3331 metre yükseklikteki Abdal Musa Tepesi ilimizin en yüksek noktasıdır.
Gümüşhane, Trabzon ve Giresunlu vatandaşların ortak kullandığı bin 800 rakımlı Kadırga Yaylası'nda düzenlenen şenliğe katılanlar, yoğun sis ve yağmura rağmen kemençe eşliğinde horon oynadı.
Kozak Yaylası, Ege Bölgesi'nde İzmir sınırları içinde Bergama-Ayvalık ilçe merkezleri arasında yer alan, Bergama'ya yaklaşık 20 km mesafeden itibaren başlayan, deniz seviyesinden yüksekliği 500-1000 metre arasında değişen yayla.
Giresun'a 68, Dereli İlçesine 30 km uzaklıktadır. En yüksek noktası 1760mt.dir .
Müslümanların ölülerini gömdükleri binalara kümbet veya türbe denilir.
En belirgin özellikleri genellikle tuğla veya taştan kare platform üzerinde yükselen silindirik veya çok köşeli bir gövde ile koni şeklindeki çatılarıdır. Üst katta sembolik bir sandukanın bulunduğu mescit, merdivenlerle inilen alt katta ise ölünün asıl mezarı yer alır.
Kümbet köyü abdalları Orta Asya'dan Anadolu'ya gelmiş bir Türkmen topluluğudur. Bundan dolayı Kümbet köyü abdallarının halk inanış ve uygulamalarında geleneksel Türk dinî inanışlarının etkisini görmek mümkündür. Kümbet köyü abdalları Anadolu Alevi-Bektaşi inancı içerisinde yer alan kapalı bir topluluktur.
O kadar yüksek bir noktaya çıkıyorsunuz ki, Ayder'e bağlı olan tüm yaylaları ve Kaçkar Dağları'nı bembeyaz bulut örtüsünün altından görebiliyorsunuz. Sizce de kulağa mühtiş gelmiyor mu? Huser Yaylası rakım ölçüsünü merak edenler için hemen söyleyelim. Bu yayla 2400 rakımı ile Karadeniz'in en yüksek yaylası!
Gümüşhane'de 320 köy, 430 yayla bulunduğunu belirten Memiş, şöyle devam etti: "Bilinenin aksine, Doğu Karadeniz'de en fazla yaylaya sahip olan il, Gümüşhane. Karadenizli hemşehrilerimizin kullanmış olduğu yaylaların bir çoğu, aslında, mülki taksimatta Gümüşhane'ye bağlı.
Ayder Yaylası :
1218 m rakıma sahip, Fırtına Deresi'nin sesi içinde metrelerce yüksekten akan Gürgendibi ve Gelintülü Şelalaeri'ne yürüyüş mesafesinde ve diğer görülmeye değer pek çok yerin geçiş noktası konumundadır.
Giresun ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil sancak, 1923 yılında ise il olmuştur. 1923 yılında Giresun ili; merkez, Tirebolu ve Görele ilçesi ile bunlara bağlı Bulancak, Keşap ve Espiye bucaklarından ibaretti. 1933 yılında Şebinkarahisar'ın illiğinin kaldırılması ile Şebinkarahisar ve ...
Giresun nüfusunun Türkiye'nin toplam nüfusu olan 85.279.553 içindeki payı % 0,53'tür. 2022 nüfusu; 2021 nüfusuna göre % 0,16 artış, ADNKS'nin başladığı 2007 nüfusuna göre ise % 7,98 artış göstermiştir. Giresun'un 2022 yılı nüfus yoğunluğu 66 kişi / km2 çıkmıştır. Bu oran Türkiye'de ise ortalama 136 kişi / km2'dir.
Giresun nüfus kütüğüne kayıtlı toplam kişi sayısı ise 1 milyon 154 bin 100 oldu. Buna göre 763 bin 467 kişi başka illerde ikamet ediyor. Verilere göre başka şehirlerde ikamet eden Giresunlular en çok 492 bin 556 kişi ile İstanbul'da yaşıyor.
Kümbeti Kabud, gerek cephelere kazandırılan plastik hareket, renk unsuruyla, yeni ve parlak bir üslubun öncüsüdür. Kümbeti Aleviyan. XII. yy'da en parlak dönemini yaşayan Selçuklu mimarisinin çok değişik bir kümbet uygulaması Hemedan şehrinde görülür.
Genel olarak iki katlı olan kümbetlerin alt katını mezar kısmı oluşturuyor, yapının üst katı ise ibadet mekanı olarak kullanılabiliyor. İçlerinde ibadet edilecek yerlerinde bulunduğu kümbetlerin Kayseri merkezinde 30 civarında örneği bulunuyor.
Kümbet, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri