Tavuk ve balık çiftlikleri, tavşan yetiştiriciliği, ipek böceği yetiştiriciliği gibi durumlarda da söz konusu hayvanlar ticaret malı olarak değerlendirilirler ve ticarî mal kategorisinde zekata tabi olurlar.
Hayvanlarda belirtilen nisap miktarları şöyledir: Koyun: 40 taneden 1 koyun zekat verilecek.tir. Sığır: 30 taneden 2 yaşına girmiş 1 dana verilecektir. Deve: 5 taneden 1 koyun zekat olarak verilecektir. Keçi, koyun gibi; manda da zekat nisabı açısından sığır gibidir.
Bir yaşını doldurmayan kuzuların ve iki yaşını doldurmayan danaların zekâtı verilmez, fakat koyunlar ve sığırlar da varsa, yavrular da hesaba katılır. Mesela 30 koyunu ve 10 kuzusu olan zekât verir. Kuzu olarak zekât verilmez.
Sığırların Zekatı
Sığırlarda 30 sığır altı için zekat verilmesi gerekmemektedir. 30-40 sığır için 2 yaşında erkek ya da dişi buzağı, 40-60 arası sığıra sahip olanlar 3 yaşında erkek ya da dişi dana vermesi gerekmektedir. Sonrasında ise her 30 sığır için bir buzağı, her 40 sığır için bir dana vermesi gerekmektedir.
Bunlar ticaret malı olarak değerleri üzerinden % 2.5 zekâta tâbi olurlar. Çiftliğin taşınmazları, kümes, sosyal tesis, servis aracı gibi sâbit sermâye kısmı zekâttan muaftır. Etlik piliç veya yavru yetiştirip satan çiftliklerin sahibi ise, zekât dönemi sonunda bunların değerinin % 2.5'u üzerinden zekâta tabi olur.
İlgili 33 soru bulundu
Hayvanların zekâtı, kendi cinsinden verilebileceği gibi değerleri üzerinden para olarak da verilebilir (bkz. Kâsânî, Bedâî', 2/41). Ancak fakirin yararına olanı tercih etmek daha uygundur.
Zekâta tabi olan altın, gümüş, zirai ürünler ve evcil hayvanlar ile ticaret mallarının zekâtlarını kendi cinslerinden vermek caiz olduğu gibi kıymetlerini vermek de caizdir. Bu konuda mal sahipleri tercih hakkına sahiptir. Nitekim, öşür, harac, fitre, adak ve azat etme dışındaki keffaretlerde de hüküm böyledir.
Devenin zekâtı olarak beş deveye bir koyundur. İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında, Kira geliri getiren ev, dükkân, fabrika, motorlu araç, makine gibi malların net gelirinden 1/10 veya brüt gelirden 1/20 oranında zekât vermek gerekir.
Saime olan 30 sığırdan daha aşağısına zekât yoktur. Ancak tam 30 adet olunca ve üzerlerinden de 1 yıl geçince zekât olarak iki yaşına basan erkek veya dişi bir dana verilir. 40 tane sığırda 3 yaşına basan erkek veya dişi bir dana verilir. 40`dan sonra 60`a kadarki ziyadeye ayrıca bir şey verilmez.
ARABANIN VE EVİN ZEKATI OLUR MU? Kişinin ticaret amaçlı olmayıp ev, işyeri, çiftlik vb. amaçlarla kullanmak üzere alıp elinde bulundurduğu gayr-i menkuller ile kişinin kullanmakta olduğu arabası zekata tabi değildir.
Zamanında zekâtını vermeyen bir kişi, daha sonra fakir düşer ve zekât borcunu ödemeden ölürse zekât sorumluluğundan kurtulamaz.
Kira gelirlerinin zekâta tâbi diğer mal ve gelirlerle birlikte, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıktıktan sonra nisap miktarına (80.18 gr. altın veya değeri) ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde kırkta bir (%2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/165, 190-191).
Nisap miktarı 80.18 gram altındır. Bu miktarın üzerinde bir mal varlığı varsa zekat vermek gerekir. Bu varlığın karşılığı TL veya başka bir para birimi olarak hesaplanır.
Yeni altının üzerinden ayrıca bir yıl geçtiğinde onun da zekâtını verir. Bununla birlikte isterse eski altının üzerinden bir sene geçmesiyle sahip olduğu tüm altınların zekâtını verebilir.
Verilirken sadece Allah'ın rızası gözetilir. Zekâttan menfaat ummak, zekât verilen kişiden karşılığında hizmet almak, onu minnet altında bırakmak, karşılığında teşekkür, iyilik ya da başka türlü yardım beklemek veya verilen zekâtı başa kakmak zekât ruhuyla asla bağdaşmayan ve verilen zekâtı boşa çıkaran davranışlardır.
Torununa veremez. Kayınpederine kaynanasına ve kayınlarına üzerlerinde zekât şartları oluşuyorsa verebilir.
Saime olan koyun ve keçi sürüsünün kırktan azına zekât düşmez. Koyun ve keçi sayısı kırk olur ve bunların üzerinden bir yıl geçerse zekât farz olur. 40'tan 120'ye kadar bir koyun, 121'den 200'e kadar iki koyun, 201'den 399'a kadar üç koyun zekât verilir. 400 koyun için de dört koyun zekât gerekir.
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Hadislerde belirlenen nisap miktarları şöyle sıralanabilir: 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve.
Koyunlarda birden otuz dokuza kadar olan koyunlar zekâttan istisna edilmiştir. 40-120 arası koyuna bir koyun, 121-200 arası iki koyun, 200-399 arası üç koyun, 400-500 arası dört koyun, bundan sonra her 100 koyunda bir koyun zekât olarak verilir.
Damat ve geline zekât verilebilir mi? Fakir olan damada zekât verilebilir.
Bu konu ile ilgili dinimizde zekat veren kişinin öncelikle doğru bir şekilde niyet etmesinin önemi vurgulanmış, zekat verirken söylemenin gerekmediği belirtilmiştir.
Ashâb-ı kirâm, "Ey Allah'ın Resûlü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için de mi sevap var?" diye sorunca Peygamberimiz şöyle buyurmuştu: "Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır." (Buhârî, Müsâkât, 9) buyrulmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Fazla yemekleri atmayıp hayvanlara vermek güzel bir davranış ve sadaka olup sevabı vardır.
Diyanet İşleri Başkanlığımızca yapılan “Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri