Kamkatın faydaları arasında en önemlisi diyabeti önlemedeki mucizevi rolüdür. Bu yönüyle şeker hastalarının bilhassa dikkatini çeken meyve, içeriğindeki lif sayesinde kandaki insülin ve glikoz düzeyini dengeleyerek şeker hastaları için büyük önem taşır.
Kamkat (Kumkuat) Neye İyi Gelir? Düzenli ve ölçülü olarak tüketildiğinde bu meyve; diş çürümesine, kan şekerinin düşmesine, cilt hücrelerine, bakteri oluşumunu önlemeye, sindirim ve bağışıklık sistemine iyi gelir.
Kamkat Günde Kaç Tane Yenmeli? Altın portakal olarak da bilinen kamkat, günde 2-3 adet tüketildiğinde yukarıdaki faydalarından yararlanabilirsiniz. Ancak her besinde olduğu gibi kamkatın fazla tüketilmesi de, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden günlük 3 adeti aşmamaya özen gösterin.
Bununla bağlantılı olarak tansiyonun düşürülmesine de yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra yüksek bir lif kaynağıdır. Kamkat; yalnızca yenildiğinde değil, haricî kullanımda da pek çok fayda sunar. Meyvenin antiseptik özellikleri, kamkat suyunun ve püresinin de cilde uygulanabilmesine olanak sağlar.
Kamkat, çiğ olarak tüketilebildiği gibi reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır. Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşididir.
İlgili 38 soru bulundu
Saklama Koşulları: Yıkamadan 5-10 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda 6-8 ay muhafaza edebilirsiniz.
Kamkat kabuklu yenir mi diye merak ediyorsanız bu ekşimsi meyveyi kabuğuyla rahatlıkla yiyebilirsiniz. Diğer turunçgiller gibi kabuğunun soyulması gerekmeyen meyve, kabuğu ile yenen tek turunçgil olarak farkını gösterir.
Bunun yanı sıra bol miktarda da C vitamini bulunur. Kabuğu ile beraber tüketilebilen kamkat vücutta antioksidan özelliği gösterir. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlamakla beraber kalp ve damar sistemini de korur.
Kamkat meyvesi ocak ayı ile mart ayı arasında meyve vermeye başlamaktadır. İlk olarak yaz aylarının ortasında çiçeklenmeye başlamaktadır. Bu çiçekler ise sonbaharın gelmesi ile birlikte yerlerini meyveye bırakmaya başlamaktadır. Meyvelerin olgunlaşması ise hemen hemen kış ayını bulmaktadır.
Kumkuat meyvesi ekşi, kabuğu ise tatlıdır. Bu yüzden genellikle kabuğuyla birlikte tüketilir. Ancak sade bir şekilde yenilecekse, mutlaka bol su ile durulanmalıdır.
Temizlenen ve yıkanan kamkatlar bir zeytin yer gibi kabuğuyla beraber tüketilir. Kamkat nasıl yenir faydaları nelerdir sorularına cevaben birçok meyvede olduğu gibi güç veren vitaminlerin bir kısmının kabukta olduğunu söyleyelim. Vitamini kabuğundadır diyerek, ufak turunçgil kamkatı lokma lokma tüketebilirsiniz.
Kumkuatın içeriğinde C vitamini, A vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez ve potasyum başta olmak üzere bol miktarda diyet lifi vardır. Turunçgiller familyasına ait olan meyve oldukça güçlü bir C vitamini deposudur. Grip ya da nezle olduğunuzda sabah ve akşam olmak üzere günde iki adet tüketebilirsiniz.
Kamkat ağacı hem bahçelerde, hem de evlerinizde saksılarda yetiştirebileceğimiz bir bitki çeşitidir.
Kamkat insan sağlığı için oldukça faydalı bir meyvedir. Ancak aşırı derecede tüketildiği zaman vücut için zararlı olabilir. Yapısında bulunan şeker sebebi ile şeker hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
Diğer turunçgiller gibi kabuğu soyularak değil, kabuğu ile birlikte tüketilebilen bir meyvedir. Mutfakta geniş bir kullanım alanı vardır. Kumkuat reçeli, marmelatı veya jölesi yapılabilir. Ev yapımı dondurmalara ilave edilebilir.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kamkat, tıpkı portakal ve mandalina gibi gerçek bir C vitamini deposudur. Soğuk algınlığı, öksürük, nezle ve grip gibi enfeksiyonlara karşı vücudu dirençli hale getirir. Kronik hastalıkları önler.
Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde ve kendine verimli olduğundan tek bir kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir. Akdeniz bölgesinde Temmuz-Ağustos ayı sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır.
Kumkuat reçeli, marmelatı veya jölesi yapılabilir. Ev yapımı dondurmalara ilave edilebilir. Kek, turta veya kurabiye gibi tatlılara katılabilir. Şurubu yapılarak tatlı yapımında kullanılabilir.
Kamkat fidanının aşılanmadan iki yıl sonra meyve vermeye başlamaktadır. Ancak 2 yıldan sonra meyvede verim ve kalite artmaya başlamaktadır.
100 Gr.
100 gramında 151 miligram C vitamini var. Kass ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor. C vitaminine günlük gereksinimizse 30 miligram.
Kamkat Fidanı Çekirdekten Tohumdan Üretilebilir mi? Elbette kamkat fidanı tohumdan üretilebilir fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus çekikrdekten çıkan bitki hiçbir zaman aslına %100 benzememesidir.
Öncelikle kumkuat, turunçgiller ailesinin bir üyesi olduğu için gün ışığını, sıcağı çok sever, bunu unutmamalı, onu güneşten mahrum etmemelisiniz. Tabii bu, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmanız gerektiği anlamına da gelmesin. Kumkuat fidanınızı, evinizin içinde, güneş gören bir yere koymanız yeterli.
Kamkat Fidanı Nasıl Üretilir? Narenciye grubundan olan kamkat fidanı ülkemizde genelde aşı ile üretilmektedir. Aşı yönteminde ise yongali göz aşı ile t göz aşı yöntemi kullanılmaktadır.
Ilıman sahil bandından yani narenciye yetiştiriciliği yapılabilen her yerde açık alandan kamkat fidanlarınızı dikebilirsiniz ama soğuk iklim olan bölgelerde kamkat fidanların iç mekan içerisinde yetiştirirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri