Kumpaslar genellikle 0,10-0,05 veya 0,02 gibi hassasiyet değerlerine sahipken, mikrometrelerin hassasiyeti 0,01 mm'dir. Mikrometre, özel olarak işlenmiş bir vidalı mili ve bu milin içinde yer alan bir somunu kullanarak son derece hassas ölçümler yapmamızı sağlar. mili tam olarak 1 mm ilerlemiş olur.
Kumpaslar, fiziksel boyutları, genellikle iç ölçümleri, dış ölçümleri veya derinlikleri ölçmek için kullanılan hassas aletlerdir. Mikrometreler benzerdir, ancak genellikle yalnızca dış boyutların veya yalnızca iç boyutların ölçülmesi gibi daha spesifik ölçüm türleri için yapılandırılır.
Dış Çap Mikrometreleri: Elektronik veya turmetreli olabilen bu mikrometreler, nesnelerin dış çap ölçümünü yapmak ve parça kalınlığını ölçmede kullanılır. İç Çap Mikrometreleri: Dış çap mikrometrelerinin aksine nesnelerdeki deliklerin çaplarını, kanalların genişliklerini ve iki paralel yüzey arasındaki mesafeyi ölçer.
Mikrometre; çok küçük boyuttaki cisimler için hassas ölçümler yapmaya yarayan cihazlara denir. Mikrometreler bir başka ölçüm sistemi olan kumpasların mantığı ile çalışır; ancak yaygın olarak kullanılan mikrometreler, kumpaslara göre çok daha hassas ölçüm yapabilirler.
Kumpas; ebatların, uzunluk, derinlik, çap, iç çap, yükseklik gibi değerlerinin “mm” ve “inç” cinsinden 0,01 birim hassasiyetle ölçümünde kullanılan mekanik ölçüm cihazıdır. İhtiyaca göre farklı ebat ve şekillerde yapılırlar.
İlgili 38 soru bulundu
Kumpas ölçme aleti, nesnelerin uzunluk, genişlik ve derinliğini doğru bir şekilde ölçmek için kullanılır. Çizim ve mekanik alanlarındaki mühendislerin yardımıyla geliştirilmiş yüksek hassasiyetli bir ölçüm cihazıdır.
UTEST, 150 mm ila 1000 mm arası farklı ölçüm boylarına sahip analog ve dijital kumpaslar tedarik etmektedir.
Mikrometreler, daha hassas ölçümler yapabilmek amacıyla kumpaslar yerine tercih edilen bir ölçü aletidir. Kumpaslar genellikle 0,10-0,05 veya 0,02 gibi hassasiyet değerlerine sahipken, mikrometrelerin hassasiyeti 0,01 mm'dir.
Mikrometre (eski adıyla mikron; İngilizce: Micrometer, micrometre, micron), Milimetrenin binde birine (1/1000 mm, 10^-3 mm), metrenin milyonda birine (1/1000000 m, 10^-6 m) eşit uzunluk birimi.
100 mikron = 1/10 mm eder. Bu şekilde 100 mikron üzerinden 1/10 ifadesi ile beraber milimetre cinsine çevirmek mümkün. Çok küçük yapı taşlarına sahip olan maddeler ya da söz konusu işlemler için, bu şekilde milimetre veya santimetre üzerinden çevrim işlemi yapılabilir.
Kumpas aleti nedir sorusunun cevabı, malzeme parçalarının boyutlarını ölçmek için ayarlanabilir iki veya çeneden oluşan ölçüm aleti olarak verilebilir. Ölçeği olan bir şeriti andıran kumpas neyi ölçer? Bu ölçüm aleti, kullanılan malzemenin kalınlığını, derinliğini, uzunluğunu, genişliğini, iç ve dış çapını ölçer.
Mikrometre Çeşitleri
En yaygın olarak kullanılanları ise iç çap mikrometreleri, dış çap mikrometreleri, vida mikrometreleri ve derinlik mikrometreleridir.
Mikrometre, milim ve mikron gibi küçük ölçüleri doğru bir şekilde ölçebilen bir alettir. Mikroskop ise, çok küçük nesnelerin görüntülenmesi ve ölçülmesi için kullanılan bir alettir. Bir mikro-ölçek örneğin, en hassas alet olarak kabul edilebilir çünkü mikronlar düzeyinde ölçüm yapabilir.
Her iki çene ile sıkı bir temas sağlanana kadar çeneleri yavaşça kapatmak için pergel üzerindeki kelebek vidayı kullanın. Göstergedeki ölçümü okuyun. Hepsi bu kadar!
Kumpas ölçülecek ölçüden büyük olarak açılır. Sabit çene iş parçasının ölçüm yapılacak noktasına dayanır ve hareketli çene parçaya doğru hareket ettirerek parça kavranır ve ölçüm değeri okunur. Ölçüm yaparken bir elinizle kumpasın sabit çenesini diğer elinizle de hareketli çenesi tutulmalıdır.
Kovan üzerinde 0'dan itibaren yatay çizginin altında 0.5 mm'ler, yatay çizginin 1 mm'ler yatay çizginin üstüne işaretlenmiştir. Bunlar 5, 10, 15, 20, 25 şeklinde işaretlenmiştir. Bu değerler ölçme alanı 0 – 25 mm olan mikrometreler için geçerlidir.
Nanometre (nm) ölçeğine geldiğimizde ise artık işler iyice değişmeye başlıyor, çünkü 1 nm 1 μm'nin 1000'de 1'i ölçeğinde. Bu da 1 metrenin 1 milyarda 1'i olduğunu ifade ediyor.
925 Ayar - 0,4 mm (400 Mikron) Kalınlıkta Gümüş Plaka - 2,5 cm / 2,5 cm Ebatlarında Stok Kodu : (05.Gm.51.Pk.32)
Verniyer üzerindeki sayılar kumpasımızın ölçü hassasiyetini belilrlemektedir. 1/20 lik kumpasta (0,05 mm hassasiyet) verniyerdeki her bölüntü arası 0,05 mm dir. 1/50 lik kumpasta ise her bölüntü arası 0,02 mm dir.
1/100 lük yani 0,01 mm hassasiyetteki kumpaslar diğerlerine göre daha hassas ölçüm yaparlar. Burada önemli olan “Tolerans Aralığıdır” yani 0.02 mm hassasiyet gerektiren yerde 1/20 lik veya 1/10 luk kumpas kullanamayız.
Kumpas ile Derinlik Ölçmek
İlk önce hareketli çeneyi sabitleyen vida gevşetilmektedir. Sabitleme vidası tepe noktasına getirilmektedir. Sonra aletin altındaki derinlik ölçüm ucu yüzey ve ölçüm yapılacak derinlik arasında konumlandırılmaktadır. Sonra sabitleme vidası sıkılarak kumpas ölçüm alanından alnmaktadır.
1/20 mm verniyer taksimatlı kumpaslar
Cetvel üzerindeki iki çizgi aralığı 1 mm olduğuna göre sürgü üzerindeki çizgi aralığı 19 / 20 = 0,95 mm'dir. Buna göre bu kumpasın hassasiyeti 1 - 0,95 = 0,05 mm'dir. Bir başka deyişle bu kumpas ile % 5 hassasiyetle ölçme yapılır.
Kumpas, hassas ölçüm aletidir. Ölçüm hassasiyetine, ölçüm şekline göre çeşitleri bulunur. Derinlik kumpası, delik kumpası gibi çeşitleri vardır ama tümünün ölçüm sistemleri aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri