Yaklaşık 150 yıldır İzmir'de üretilen ve İzmirliler tarafından hemen hemen her gün tüketilen kumru önceleri soğuk olarak tüketilirken, 1940'lardan sonra sandviç gibi arasına sucuk, salam ve peynir konularak sıcak olarak da tüketilmeye başlanmıştır.
Kumru kuşunun ülkemizdeki en bilindik ismi Türk kumrusu olarak bilinmektedir. Hatta Türk kumrusu kuşuna gülen kumru da denmektedir. Bu çeşit Streptopelia senegalensis türü olarak da bilinmektedir. İşte ülkemizin gülen kumrusu İstanbul ve Trakya taraflarında yaşamaktadır.
Kumru, İzmir'e özgü coğrafi işaretli bir tür sandviçtir.
Kumrunun İçine Ne Girer? içerisine pişmiş sucuk, sosis, salam, kaşar peyniri ve domatesin yanı sıra ketçap ve mayonez de eklenerek hazırlanan sandviçlere de kumru denmiştir.
İzmir ilinde “gevrek” olarak bilinen simit ile peynirin uyumundan yola çıkan fırıncı esnafının yeni bir ürün olarak oluşturduğu tamamen İzmir'e özgü bir tat olan İzmir Kumrusunun simidinin şekli alışılagelen yuvarlak ve ortası delik simit şeklinden farklı ve kumru görünümündedir.
İlgili 37 soru bulundu
Kumru, güvercingiller (Columbida) familyasından, genellikle güvercinlere göre daha küçük yapılı ve soluk renkli türlerin ortak adı.
Kumrucu Hüseyin, İzmir'den başlayıp ünü tüm yurdu saran ve adına “Kumru” denen bir tür sandviçin mucidi.
KUMRU'YA ÖZGÜ MEŞHUR CEVİZ HELVASI
Temel malzemesi üzüm pekmezi, yumurta akı ve ceviz olan helva, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmektedir. Yöremize özgü helva Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras unsuru olarak İl ve Ulusal envanter kaydına alınmıştır.
İlçenin isminin nereden geldiği konusunda çeşitli rivayetler bulunmasına rağmen , büyük çoğunluk Elekçi deresi kenarında yerleşmesinden dolayı verilen kumlu ismi zamanla halk arasında Kumru olarak anılmaya başlanmasından dolayı bu ismi aldığı konusunda fikir birliği içindedirler.
Kumrunun 100 gramında 311 kalori bulunmaktadır. Kumrunun 1 porsiyonu (300 gr, adet) 932 kaloridir. Kumrunun 100 gramı 27.11 gram karbonhidrat, 13.49 gram protein, 16.36 gram yağ, 1.87 gram lif içermektedir.
Yaklaşık 150 yıldır İzmir'de üretilen ve İzmirliler tarafından hemen hemen her gün tüketilen kumru önceleri soğuk olarak hazırlanırken, 1940'lardan sonra sandviç gibi arasına sucuk, salam ve peynir konularak sıcak olarak da tüketilmeye başlanmıştır.
Kumru İzmir'e özgü bir hamurişi ve bununla hazırlanan soğuk sandviçlere verilen isimdir. Bu hamurişi tuzsuz ya da az tuzlu hamurdan yapılır. Özelliği üzerinin bol susamlı olmasıdır. Şekli kumru kuşunun gövdesine benzetildiğinden bu ismi aldığı düşünülmektedir.
Eti yenen kuşlar: İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
İki kuş da güvercingiller familyasından olmasına rağmen fiziksel yapıları biraz farklıdır. “Guguk” kuşu olarak da bilinen kumrular, tek eşli iken güvercinler ise hayatları boyunca birçok kez eş değiştirirler.
Rüyada kumru görmek üzüntü ve kederin bitmesi şeklinde de yorumlanır. Rüyada kumru görmek hayırlı rüyalar arasında yer alır. Rüyasında kumru gören bir kimse üzüntülerinden kurtularak ferah bir yaşama sahip olur. Rüyada kumru görmek aynı zaman da sevinç anlamına da gelir.
Boyoz, İzmir'in en meşhur lezzetlerinin başında geliyor. Dünya'nın neresine giderseniz gidin Boyoz'un ticari olarak satıldığı başka bir şehir daha göremezsiniz. Boyoz'un ünü İzmir'i aşarak, şehrin simgesi haline gelmiştir.
Kumru kuşları, güvercin ailesinden gelen bir kuş türüdür. Ancak sıklıkla Streptopelia ailesinden geldiği söylenmektedir. Kumru kuşları, güvercinlere göre daha minik bir yapıya sahiptir. Kumru kuşları, kiremit renginde tüyleri ile genel olarak herkesin sürekli gördüğü kuşlar arasındadır.
Kumrular otları sevdiği kadar mısır, kenevir ve buğday yemeyi de severler. Ayrıca küçük böcekleri yiyerek hayatta kalmayı başarırlar. Bulundukları ortama uyum sağlamaları zaman almadığı için yer ve besin değişikliklerinde zorluk çekmezler.
Kentteki fırınlarda nohut mayası kullanılarak yapılan kumru ekmeği, orta kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen yapısıyla şekil olarak kuşun gövdesine benzediği için bu isimle anılıyor.
İzmir'e gittiğiniz zaman sokak satıcılarında, tezgahlarda ya da pastahanelerde görmeniz mümkündür. Günümüzde içerisine kömürde pişmiş sucuk, sosis, salam, kaşar peyniri ve domatesin yanı sıra ketçap ve mayonez de eklenerek hazırlanan sandviçlere de kumru denmiştir.
İşte Kumru'nun gerçek hikayesi...
Dizide Kumru karakterinin hikayesinin anlatıldığı bölümler Madalyonun İçi kitabında 'Kader Kurbanları' bölümünden esinlenerek oluşturuldu.
Ömürleri genellikle 1 yıldır. Dişi kumru yılda 2 defa yumurtluyor. Yavrular yumurtadan çıktıktan yaklaşık 18 gün sonra yuvadan uçuyorlar. Anne kumru, yavrularını "güvercin sütü" denilen bir salgıyla besliyor.
Hayır, uyumaz. Zihnimizdeki görüntü çok hoştur: küçük bir kuş, sabahın erken saatlerinde solucan toplamaktan yorulmuş, sıcacık küçük yuvasında ufak bir yapraktan örtüyü kaldırıyor ancak durum böyle değil.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri