Devlet memuru olmak için KPSS'ye girmiş olan ve bu sınavdan en az 70 puan almak gerekmektedir. KPSS'den geçerli puan almak ve tercihlerde atanmak gerekmektedir. KPSS sınavları öğrenim derecesine göre iki farklı türdür. Birincisi ön lisans ve ortaöğretim şeklindedir.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Sınavsız kamu personeli alımına ilişkin ilk düzenlemeler, 1923 yılında kabul edilen 3201 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Bu Kanun ile, kamu kurumlarına personel alımı için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılmasına izin verilmiştir.
Memur olmak için 4 yıl lisede eğitim almak gerekir. Fakat 2 yıllık (ön lisans) ya da 4 yıllık (lisans) bölüm okuyan üniversite mezunları da memurluk yapabilir. Ayrıca memur olmak için KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girilir. KPSS'de yeterli puanı almak için ise sınava hazırlanmak gerekir.
Devlet Memurları Kanunu madde 48'de aranan genel şartlar, vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak, mahkumiyet, askerlik ve sağlıktır. Memur olabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir. Burada Türk vatandaşlığının kazanılma biçiminin bir önemi yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Sınavlara girerken herhangi bir yaş sınırlaması yok, bütün adayların şartları tamamen eşit ancak aldıkları puanlarla tercih yaparken önlerine 35 yaş engeli çıkıyor. Özellikle askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları bulunuyor.
KPSS sınavına girebilmek için en az ortaöğretim mezunu olma şartı bulunmaktadır. Ortaöğretim dışında ön lisans ve lisans mezunları da KPSS sınavına girmektedir. Lisans mezunları için KPSS sınavı her yıl tekrarlanırken, ortaöğretim ve ön lisans mezunları için iki yılda bir sınavın tekrarı sağlanmaktadır.
Memurun görevleri, çalıştığı kuruma ve pozisyonuna göre belirlenir. “Memur kime denir?” sorusuna ise birçok farklı cevap verilebilir. Polis, emniyet amiri, öğretmen, devlet hastanesinde çalışan doktor, vali ve belediye çalışanı devlet memuru olan kişilere örnek gösterilebilir.
İŞKUR'dan KPSS şartı olmadan personel alımı! Başvurular başladı. Malatya, Karaman, Ardahan ve Elazığ illerine dikkat! Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, farklı illerde bulunan Kaymakamlıklar ve Valilikler için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılacağını duyurdu.
KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan yaş sınırı 35 yaşını doldurmamış olan ve alt yaş sınırı olarak da 18 yaşını doldurmuş olanlar için geçerlidir.
KPSS'siz memur alımları genellikle özel sektörde belirli bir süre tecrübesi olan, yüksek lisans ya da doktora gibi özel niteliklere sahip adaylar arasından yapılabiliyor. Ayrıca, engelli ve eski hükümlüler gibi özel gruplardan olan kişilere de KPSS'siz memur alımları yapılabilmektedir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Devlet memuru maaşı aylık ortalama 38.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Devlet memuru maaşı 30.800 TL iken, en yüksek ise 67.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
KPSS-A kadrolarına genel olarak Sosyal bilimler, Hukuk, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabilmektedir. Ancak düşük sayıda da olsa KPSS-A kadrolarına mühendislik veya diğer dört yıllık bölüm mezunlarının da müfettiş, denetmen, kontrolör ve uzman yardımcısı olarak başvurabilmesine imkan tanınmaktadır.
Adaylar, aldıkları KPSS sonuçlarına göre kamu kurumlarına başvuru yapmaktadır. Kurumlar tarafından yayımlanan ilanlarda puanlar yazmaktadır. Bu anlamda baraj puanı çoğunlukla 60 olarak gösterilmektedir. 60 puan ve üzeri alan adaylar başvurularını gerçekleştiriyor.
Lise mezunu memur olma şartları neler? Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler. Mezun oldukları bölümle ilgili kamu kadrolarını tercih edip atanabilirler.
Yüksek Seçim Kurulu merkez ve taşra teşkilatlarında istihdam etmek üzere lise, önlisans ve lisans mezunu memur alınacak. Başvuru yapacak adayların 2022 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavından en az 70 puan almış olmaları gerekmektedir.
Memur olmak için genellikle lisans derecesine sahip olmanız gerekmektedir. İlgilendiğiniz kamu sektörü pozisyonuna bağlı olarak, ilgili alanda lisans derecesi almanız önemlidir. Örneğin, hukuk alanında memur olmak istiyorsanız hukuk fakültesinden mezun olmanız gerekebilir.
KPSS, ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen bir sınavdır. Bu sınav, kamu kurumlarına atanmak isteyen adayların girdiği bir sınavdır. KPSS Şart Mı? Evet, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan öğretmenlik kadrolarına atanmak için KPSS şarttır.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
Ortaöğretim KPSS Sınavına liselerin çeşitli bölümlerinden mezun olanlar ve sınava başvuru sırasında henüz mezun olamayan fakat sınavın iki yıllık geçerlilik süresi içerisinde mezun durumda olması beklenen adaylar başvuru yapabilirler. Ön lisanstan mezun olan adaylar ise ortaöğretim KPSS'ye giremez.
KPSS'ye girmek için adaylardan Türk vatandaşı olması, 18 yaşını geçmiş olması ve kamu haklarından mahrum olmaması şartı aranır. Anayasal düzene karşı olan suçlardan sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas ya da rüşvet, hırsızlık gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da bulunur.
2014/1 KPSS tercih kılavuzunun başvurma şartlarının (b) bendinde " 18 yaşını tamamlamış olmak. Ancak bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
2. KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları Nelerdir? Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadroları KPSS B kadrolarıdır. Kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadrolar ise KPSS A kadrolarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri