Kün kelimesi Arapçada ol demektir. Emr-i kün feyekün ise Allah'ın yaratmayı dilediği şeye ol demesi ve o şeyin yaratılması emri anlamlarına gelmektedir. Allah'ın kudretinin bir sınırı olmadığını ifade etmek için kullanılan bir tabirdir.
Öncelikle kün kelimesinin anlamı ol demektir. Kün fe yekün ifadesi "Ol der ve olur" anlamındadır.
Allah'ın yaratma gücünü ve süratini anlatan dinî-tasavvufî terim. Toplumda bulunmak, kâf ve nûn (kün) vasıtasıyla yaratılan her şey, varlık ve oluş gibi mânalara gelen bir tasavvuf terimi.
kaf-nun / kâf-nûn
Arap alfabesinde yer alan iki harften oluşan ve Allah'ın varlıkları dilediği şekilde yaratmasını ifade eden "kün", yani "ol" emri.
Arapça kwn kökünden gelen yakūn يكون "var, olur (geniş zaman üçüncü tekil şahıs)" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça kāna كان "var idi, oldu" fiilinden türetilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
aşkım ! حُبِّي !
Tenha, ıssız, korkunç yer.
Sual: Kur'anda, Allah bir şeyin olmasını isterse, kün feyekün = ol der, o da hemen oluverir deniyor. Bekara 117, Enam 73, Nahl 40, Yasin 82'de, Kün feyekün ifadesi geçiyor.
Yani, ” Allah-u Teala bir şeyi yaratmayı murat ettiğinde o şeye ” kün feyekün =var ol!” buyurur, o da hemen var olur. Kur'an'daki, ” Kün feyekün ” kavl-i şerifi bulunan bütün ayetler bu duada zikredildiği için bu duayı ihlas ile okuyanların kısa bir zaman içinde Allah'ın lütfuyla muratları hasıl olacağı söyleniyor.
Kün fe yekün (Arapça: كُنْ فَيَكُونُ, romanizasyon: kun feyekûn(u) veya kun fa-yakūnu) Kur'an'ın çeşitli ayetlerinde geçen ve Arapça "Ol!" (كن, kun) ile "olur" (فيكون, fa-yakūnu) anlamına gelen kelimelerden oluşan bir kalıptır.
Eski Türklerin atalar kültüyle bağlantılı olan Yeni Gün Bayramı, Çin kaynaklarına göre M.Ö. Yengi Kün adıyla bayram olarak kabul edilmiştir. Bahara giriş adlı bu tören Hunlar ve Göktürkler zamanında da uygulanıyordu. 1 Ayrıca bu törenlerin, çoğu zaman atalar mağaralarında gerçekleştirildiği bilinmektedir.
Kün fe yekün (ol der oluv erir).
Yani O bir şeyi yaratmak istediği zaman "ol" demesi kafidir. Burada anlatılmak istenilen husus, Allah'ın eşyayı yaratmasındaki kolaylık ve suhulettir. Allah herhangi bir şeyi yaratırken zorlanmaz.
Örgin, Orta Asya Türklerine dair bir kavramdır. Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır.
kün altay türkçesinde güneş anlamındadır.
Eski Türklere göre devlet; "halk" (kün) ve "toprak"tan oluşmaktaydı.
Destan dizisinde kullanılan "Küne" kelimesinin anlamı da "hizmetçi ve köle" anlamında kullanılır. Künebaşı ise kölelerin ve esirlerin başı olarak biliniyor.
ABDESTSİZ VE BAŞI AÇIK DUA OKUNUR MU? Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
SÜBHANNALLAH! - HERŞEYİ OLDURAN KÜN FEYEKÜN DUASI - 3 Defa Okuyanın Bütün İstekleri Gerçekleşir !! Selamun Aleyküm dostlar bu videomuzda kün feyekün duasını sizlerle paylaştık 3 defa okuyanın bütün istekleri gerçekleşir BİİZNİLLAH. Videomuzu beğenip kanalı...
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli yahut lohusa olan kadın Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Muhammed, “Âdetli kadın ve cünüp olan kişi Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
yani: ol der oluverir gibi bir manası var.
Biz gökleri, yeri ve bunlar arasındakileri oyun olsun diye yaratmadık. Biz, göğü, yeri ve bunlar arasındakileri, oyuncular (işi, eğlencesi) olarak yaratmadık. Yani Allah bütün bunları kendisi için bir oyun olsun diye boş ve manasız şeyler olarak değil, büyük hikmetler ve önemli faydalar için yaratmıştır....
Çünkü faziletin gerçekleşmesi için belli miktarda tekrarlanması gerekir. Bir dileğin çabucak kabul olması için gece yarısından sonra 2 rekat namaz kılıp ardından 21, 41 ya da 100 defa Yâsîn suresi 82. Ayet okunmalıdır.
Farsça kund كند "keskin olmayan, kör (bıçak), kaba saba, kalın, sert" sözcüğünden alıntıdır. Etiketler: Alıntı, Yeni Farsça kategori veya etiketlerine bağlıdır. Kunt ne demek?
kut / kût / قوت
Yaşatacak gıda, rızık. Kuvvetlendirmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri