Bebeğin vücudunun ve bacaklarının dümdüz olacak şekilde kundaklanmasına tam kundak adı verilir ve bu yanlış bir uygulamadır. Kundaklıyken bebeğin mutlaka sırt üstü yatırılması gerekir, bebeğin sırt üstü yatırılmadığı durumlarda
Kundak yapmak için esnek bir kumaş kullanmak gerekir. Söz konusu kumaşın bir köşesi içe doğru katlanır. Bebek, boynu katlanan bu kısmın üstünde kalacak şekilde örtüye yatırılır. Ardından bir kolunun vücuda paralel konuma getirilerek oluşan ters üçgenin kenarıyla kapatılması gerekir.
Uzmanlara göre bebeği sıkıca sarmadan yapılan bezler bebeğin ilk dönemindeki boşluğunu azaltıyor ve uyku düzenini sağlıyor. Doğum sonrası kullanım için önerilen doğru bebek kundaklama bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Sıkı bir sargı, bebeğinizde kalça çıkığı riskini artıracaktır.
Bebeği kundaklarken geniş, yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Kundak üst vücudu sıkıca sararken alt vücudu yani bacakları serbest bırakmalıdır. Kundak bezi kare ise üst kısmı katlanır ve bebeğin omuzu kat yerine gelecek şekilde yerleştirilir. Önce bir kol, düz veya kıvrılmış olarak kundak beziyle sarılır.
“Bebekler ne zamana kadar kundaklanır?” sorusu da en çok merak edilen konulardan biridir. Doğduğundan itibaren bebeğinizi kundaklayabilirsiniz. Bebeğinizin fiziksel olarak daha hareketli olmak isteyeceği 3-4 aylık döneme kadar kundaklama yapabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Bebeğin doğumdan sonraki ilk haftalarda kalçası ve bacaklarının zorla düz tutularak sıkıca kundaklanması kalça çıkığı riskini arttırır. Bebeğin vücudunun ve bacaklarının dümdüz olacak şekilde kundaklanmasına tam kundak adı verilir ve bu yanlış bir uygulamadır.
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Uzmanlar doğumdan sonraki ilk haftalarda bağ dokuları gevşek olan bebek için yanlış kundaklamanın kalça çıkığı riskini arttırdığını vurgular.
Kundaklama çok sıkı olursa, aşırı ısınma denilen hipotermiye yol açabilir. Yine sıkı sarılan bir kundak bebeğin nefes alıp verişini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenlerden dolayı uzmanlar, bebeğin bacaklarının sarılmadığı kundaklama yöntemi olan yarım kundaklamayı önermektedir.
Kundak, bebeklerin doğumdan sonraki birkaç ay boyunca güvende hissetmeleri, üşümemeleri ve gövdeleri ile kemiklerinin düzgün bir şekilde gelişmesi için kullanılan geniş bez parçasını ifade ediyor. Bebek kundaklama çeşitli bez parçaları, kundak bezleri ve örtülerinin bebeğe farklı yöntemlerle sarmalanması ile yapılıyor.
Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
Yazın Bebek Kundak Yapılır mı? Yazın bebeği kundaklayabilirsiniz.
Kundak Yapılmaya Ne Zaman Başlanır Ve Ne Zaman Bırakılmalıdır? Bebeğin doğumundan hemen sonra yarım kundaklama yapılmaya başlanabilir ve yalnızca ilk 3 ay bebek kundaklanmalı. Bebek 3-4 aylık olduğunda kendi kendine vücudunu döndürme kabiliyetini kazanır. Bebek bu kabiliyeti kazanmadan kundaklamayı bırakmak gerekir.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Gündüz tuvalet kullanma alışkanlığı kazansa da, gece ıslatmalarının 5-6 yaşına kadar devam ettiği görülür. Genellikle 5 yaşından sonra, çocuğun hem gündüz hem gece kuru kalması ve tuvalet alışkanlığı kazanmış olması beklenir.
Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır.
Kundak yapmak bebeklerin gerinme ve el kol hareket kabiliyetlerini engelleyeceği için kundaklamanın sadece uyku zamanları ile kısıtlanması yararlı olacaktır. Ayrıca kundaklama, 3 veya 4. aydan itibaren bırakılmalıdır. Çünkü bu aylardan itibaren bebeğin kendi kendine yatak içerisinde dönme becerisi gelişir.
Kundaklamak, ona anne karnındaki sıkışık alan hissini verir, ellerini yüzüne götürüp kendini uyandırmasını engeller, sıcak bir alan yaratarak gaz sancılarını azaltır. Bu sebeplerden, bebeklerin ilk 4 ay mutlaka kundaklanması gerekir.” Burada bahsedilen yarım kundak.
Bebeğin ilk banyosu doğum sonrası hemen yapılması yerine, doğum sonrası 12 ila 24 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında bebeğin vücut sıcaklığı düzelir ve cilt bariyeri olgunlaşır.
Kundak yaparak kucağınıza alıp hafif sallama hareketleri yine bebeğinize anne karnı hissi vererek rahatlatır. Beslenme sonrası ve aralarda sık sık mide gazını çıkarın. Bu emerken yutmuş olduğu havanın barsak geçişini bir miktar azaltır.
4. ayda çoğu bebeğin fiziksel gelişimi destekle oturabileceği bir seviyeye ulaşmış, gerekli kasları kuvvetlenmiş olur. Bu ayda bebek arkasına ve yanlarına destek koyarak oturabilir. Desteksiz oturma ise 6 ve 8. aylar arasında başlar.
Uyku vakti geldiğinde uyku rutininizi uygulayıp bebeğinizi kucağınızda biraz sakinleştirin ve ardından hemen yatağına bırakın. Ağladığında sadece susturmak için kucağınıza alın ve susunca tekrar yerine koyun. Bu sayede miniğinize kendi kendine uyumasını öğretmiş ve kucak bağımlılığını azaltmış olacaksınız.
Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri