Eğer ekmeği az koyarsanız birinci görevi yerine getirir ama ikinci ve üçüncü görevi yerine getiremez. İdeali, bir kilo kıymaya iki yüz gram (yaklaşık 2/3) ekmek koymaktır.
150 gr Kıyma İle 1 kilo Köfte Yapın 💯 Okadar bereketli ve lezzetli ki siz bile şaşıracaksınız - YouTube.
Şeklini verdiğiniz köftelerinizi kızartma aşamasında ise bir tavanın tabanı yağ olacak kadar yağ koymanız yeterlidir. Fazla yağ koymayın ve köftenizin her iki tarafını eşit miktarda kızartın. Fazla pişirmeniz köftenin kurumasına neden olur. Bu nedenle iki tarafın da biraz kızarması yeterli olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin. Soğanları rendeledikten sonra suyunu sıkarak köfte içerisine ekleyin.
Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz. Köftenin kıymadan sonraki ana malzemesi soğandır. Bunun için soğanı yeterli miktarda ve doğru bir şekilde eklemek önemli adımlar arasında yer alır.
İdeali, bir kilo kıymaya iki yüz gram (yaklaşık 2/3) ekmek koymaktır.
Ortalama olarak, orta büyüklükte yapılan köftelerle genellikle 55-60 adet, büyük boyutta yapılan köftelerle ise ortalama 40 adet köfte elde edilebileceği söylenebilir.
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır.
Mantı ve fasulye yemeklerinin tadına doyum olmaz. 700g yağsız kıyma dana veya koyun eti ile 300g yarım yağlı koyun etinin iki defa çekilmesiyle elde edilen 1kg köftelik kıymaya, 90g Arifoğlu köfte harcı, bir miktar su (kıvama göre), 1 çırpılmış yumurta, istenirse taze maydanoz ilave edilerek iyice yoğurunuz.
Tuz oranında etin kilosuna göre belirli oranda kullanılıyor. Kiloya 20 gram tuz kullanıyoruz.
Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın.
Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
300 GR KIYMA İLE 8 KİŞİLİK YEMEK!
1 Kg Kıymadan Kaç Adet Pide Çıkar :
Yukardaki Bu karışımdan ortalama 25 ile 30 adet arası pide çıkmaktadır.
Beyler 500 gram koftede 13 kofte var. 250 gram yani 1 porsiyon isterseniz 6.5 gelemeyecegi icin 7 tane kofte koyuyorlar. Yani ortaya 500 gr alirsaniz 13 kofte, 2 ayri porsiyon alirsaniz 14 kofte oluyor. Bu kiyagimi da unutmayin.
2 kilo kıyma Yarım kilo domates Yarım kilo kuru soğan Bir demet maydanoz 2 yemek kaşığı domates salçası 1 adet kırmızı kapya biber 1 çay bardağı sıvı yağ Tuz NOT:Ben baharat koymadım.Siz isteğinize göre baharatları ceşitlendirebilirsiniz.
Bağlayıcı malzeme yumurta, galeta unu ya da ekmek içi. Ancak buzlukta çok uzun süre saklayacağınız ve canınız çektiğinde çıkarıp pişirmek isteyeceğiniz için içerisine ekmek koymak yerine yumurta ya da galeta unu koyarsanız daha uzun süre dayanacaktır.
Mangalda köfteye yumurtanın konmayacağı söylenmektedir. Ancak bu isteğe bağlıdır. Yumurta genel olarak tutucu özelliği ile köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir.
PÜF NOKTASI! Özellikle kızartma yemeklerinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız mutlaka batırdığınız harca soda ilave etmenizi öneririz. Bu şekilde dışları nar gibi kızarır ve yağ çekmezler. Sodayı mücverden köfteye, kabak kızartmasından tavuğa kadar birçok tarifte kullanabilirsiniz.
Lezzetli köftenin sırrı, yağlı ettir. Sığır döşü, yani dananın kaburga kısmı köfte için doğru eti sağlar. Köfte karışımına kırılacak bir yumurta köftenin dağılmamasını sağlar. Kabarması için de bir parça karbonat ekleyebilirsiniz.
Neden mi? Çünkü irmikle hazırlanan köfte tarifleri çok daha ekonomik, çok daha lezzetli oluyor, "Ben köftenin kıvamını tutturamıyorum" diyenlerin de yardımına koşuyor. Sözün kısası, irmik, dahil olduğu her tarif gibi köftelere de çok yakışıyor!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri