Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Eğer beyaz kıyafetten çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız bunu için sirke kullanabilirsiniz. Suyla karıştırdığınız sirkeyi lekenin üzerine dökerek hafifçe elinizle yedirin. Sonrasında soğuk suyla yıkayabilirsiniz. Bir diğer yöntemse her derde deva olan karbonat.
Oje çıkarıcı aseton iyi bir çözücü olduğu için boya ve mürekkep gibi maddelerin silinme aşamasında da kullanılabilir. Bu amaçla kullanılacağı zamanlarda da yine pamuk, bez, peçete gibi bir üründen destek alınabilir.
Pamuk yardımıyla metil alkolü alın ve çamaşır lekesi olan bölgeye pamuğu sürün. Tüm lekeli yüzeye metil alkol sürdükten sonra 1 gece beklemesini sağlayın. Verilen süre geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayın. Bu yöntem sayesinde en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çamaşır suyu lekesinden kurtarmış olacaksınız.
Oje lekelerini çıkarmak için aseton ya da oje çıkarıcı kullanılması ilk akla gelen seçeneklerdendir.
İlgili 39 soru bulundu
Evde asetonsuz oje çıkarma işlemi yapmak isterseniz ilk olarak, limon ve sirke önerilir.
Aseton ya da kullandığımız oje çıkarıcı giysiler üzerinde de kullanılabilir. Ancak bu işlem giysiye zarar verebileceği için, uygulamalar titizlikle yapılmalıdır.
Bilindiği üzere çamaşır suyu lekesi tekrar yıkamayla ya da kuru temizleme ile çözebileceğiniz bir leke problemi değil. Çamaşır suyu, bulaştığı yerde kimyasal değişimler yaratarak kumaşın renginde hoş olmayan değişimlere sebep olur.
Beyaz çamaşırların kabusu inatçı lekeleri çıkarmak için doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Limon suyu ve karbonatı, oksijen bazlı bir çamaşır suyu ile karıştırarak beyaz çamaşırların üzerine uygulayabilirsiniz. Çamaşırları bu karışımla 15 - 20 dakika kadar bekletmeniz yeterlidir.
Çamaşır suyu lekesini kamufle etmek için etkili bir yöntem kumaş boyası kullanımıdır. Bunun için fırça yardımı ile kumaş boyasından bir miktar alarak çamaşır suyu nedeniyle rengi açılan bölgeyi boyayabilirsiniz.
Kozmetik sektöründe çözücü olarak kullanılır (oje çıkarıcı). Boya sektöründe inceltici ve çözücü olarak kullanılır. Sanayide çoğu kimyasal maddenin üretimi için kullanılır. Asetonun dünya üretiminin neredeyse yarısı methylmetacrylate üretiminde öncü olarak kullanılır.
Aseton birçok plastik ve sentetik lif için uygun bir çözücüdür. Poliester reçinelerin inceltilmesinde, henüz donmamış epoksi ve yapıştırıcıların çözülmesinde kullanılır. Boyalar ve verniklerde kullanılan uçucu çözücülerden biridir. Boya sektöründe inceltici ve çözücü olarak kullanılır.
Asetonu nemli bir bezle temizledikten sonra oluşabilecek hasarlara karşı ayakkabınıza bebek pudrası da dökebilirsiniz. Diş macunu içerisinde bulunan maddelerden kaynaklı beyazlatıcı özelliğe sahiptir.
Ne yazık ki çamaşır suyu lekesi kalıcıdır. Çamaşır suyu bir kumaşla temas ettiğinde leke, kumaştan rengin veya boyanın çıkmasına neden olur. Çamaşır suyu lekelerini çıkarmak söz konusu olduğunda, uygulamanız gereken yaklaşım, lekeyi çıkarmak yerine kaybolan rengi geri kazandırmaktır.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin. Metil alkol de, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için kullanılır.
Bir miktar suya bulaşık deterjanı koyup yavaş hareketlerle lekeye dokunup bırakarak uygulayın. 3. Ardından soğuk suyla lekenin olduğu yeri durulayın.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Çamaşır suyu nedir sorusu hijyen, ağartma ve temizlik amacıyla kullanılan bir kimyasal ürün olarak cevaplandırılabilir. Mikrop ve bakteri gibi canlı türlerini öldürmek için etkili olan çamaşır suyu, evlerde özellikle banyo, tuvalet, mutfak gibi temizlik alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Beyaz çamaşırları yıkarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çamaşır suyu kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınmak. Çünkü çamaşır suyu beyaz çamaşırları zaman içinde sarartır. Zorlu lekeleri çıkarmada işe yarıyor olsa da, kıyafetlerin çok kirli değilse çamaşır suyu kullanmamalısın.
Koyu Renk Giysilerdeki Çamaşır Suyu Lekeleri İçin İzopropil Alkol Kullanın. En sevdiğiniz gömleğinize veya kot pantolonunuza çamaşır suyu bulaştığında, yıkayarak geçmediyse, nötralize etme yöntemini uygulayın. Ardından daha küçük lekeli alanlar için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Renksiz alkol, daha çok küçük çamaşır suyu lekelerinde ya da koyu renkli kumaşlarda işe yarar çünkü alkol, kumaşlardaki boyayı seyrelterek beyazlayan kısma yeniden dağıtır.
Kullanılan kimyasallar ürünler üzerinde su gibi etki etmektedir. Kuru temizleme işleminin asıl tercih edilme nedeni ise özellikle inatçı yağ ve kir lekelerinin suyun bile çıkaramadığı bu lekelerin özel kimyasallarla kolay bir şekilde çıkarılmasıdır.
Temizlik Malzemesi İmalatlarinda Kullanilir. Cam Temizleyici Formulasyonlarda Kullanimi Mevcuttur. Diğer Kullanım Alanları; Bilgisayar Klavyeleri Sürekli El Altından Bulunan Ve Bakteri Üreten Eşyaların Başında Gelir.
ALTIN BAKIMI
Takılarınızı asitli bileşimler, çamaşır suyu, aseton ve benzeri kimyasallar içeren maddelerden uzak tutunuz. Bulaşık deterjanları ve el kremleri bile mücevherinizi doğal görüntüsünden uzaklaştırabilir. Yine saç spreyleri ve kozmetikler başta inicili mücevherlerinize zarar verebilir.
Aseton, propanon ya da dimetil keton, (CH3)2CO formüllü organik kimyasal bileşiktir. Keskin, yanıcı, zehirli olmayan renksiz bir sıvıdır. Çözücü olarak çokça kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri