Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulak alanlarda yaşayan kunduzlar, günümüzde az sayıda olmakla birlikte görülmektedir. Kürkleri için avlanan hayvanlardan biri olan su maymunları bataklık alanlarda yaşarlar.
Eski Dünya Kunduzu
Eskiden Avrupa'nın tamamından Orta Asya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada bulunurken Türkiye'de herhangi bir önlem alınmamasından dolayı soyunun tükendiği düşünülmektedir.
Eskiden Asya'nın kuzey memleketlerinde, Kanada'nın ve Avrupa'nın Tuna gibi büyük nehirlerin kıyılarında bol bulunurlardı. Britanya adalarındaki bireylerin nesli tükenmek üzeredir. Avrupalılar Kuzey Amerika'ya ayak bastıklarında kunduzlar, hemen hemen bütün orman nehirlerinde bulunurdu.
Dünyada nesli tükenmek üzere olan hayvanlardan biri de kunduzlardır. Araştırmacılar, kunduzların nesille- rinin tükendiği bölgelerde yeniden yetiştirilmesi için çalışmalar yapmaktadırlar.
Buzul çağın sonlarına doğru, iklim aşırı sıcak ve kuru bir hale geldi. Yaşamak için sulak alanlara ihtiyacı olan dev kunduzlarsa bu ortama uyum sağlayamadı ve nesilleri tükendi.
İlgili 35 soru bulundu
Geçmişte sadece Türkiye'de yaşayan Anadolu Parsı ile Anadolu topraklarında görülen Asya fili, yabani sığır, yaban eşeği, aslan, çita, kunduz, kaplan ve yılanboyun kuşunun ülkemizdeki nesilleri tamamen tükenmiştir.
NESLİ tükenen hayvanlar arasında Asya fili, yabani sığır, yabaneşeği, aslan, çita, kunduz bulunuyor. Nesli tükenmek üzere olanlar arasında ise Anadolu parsı, Dorcas ceylanı, kaplan, Akdeniz foku, alageyik, yabankoyunu, ceylan, karaca, çizgili sırtlan ve kirpi fare...
Bir anda saldıran geçen kunduz, balıkçının bacağını ısırdı ve atardamarını kopardı. Birçok yerinden ısırılan balıkçı, arkadaşlarının tüm çabalarına rağmen aşırı kan kaybı nedeniyle hayatını kaybetti. Uzmanlar, bu olayın çok nadir bir vaka olduğunu ancak kunduz saldırılarının geçmişte de yaşandığını belirtiyor.
Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
2000 li yıllar içerisinde içerisinde Türkiye'de ortadan kaybolmuştur. Hatay'daki Amik Gölü'nde yaşayan yılanboyun isimli kuşun soyu, gölün kurutulmasıyla ülkemizde yok oldu. Ülkemizde 1876'da soyu tükenmiştir.
Genelde besin maddeleri ağaç dallarıdır. Kunduzlar bu ağaç dallarını kemiriyorlar. Midelerindeki bezler bir çeşit salgı salgılıyor ve lifli besinleri parçalamalarını sağlıyor. Kunduzlar sonbahara doğru ev yapmak zorundalar.
Kunduzların barajın içine açtıkları tüneller yuva ile çıkış arasındaki bağlantıyı sağlar. Suyun derinliği ve akış hızı çok önemlidir. Kunduzlar derinliği bir metrenin altında olan sularda baraj inşa eder. Daha derin sularda ise suyun dibine temas etmeyen yuvalar yaparlar.
Paylaşımda, Anadolu vaşağının dünyada ve Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olduğu, bu nedenle birinci derece koruma altında bulunduğu vurgulanarak, aynı zamanda görülmesi ve yakalanması en zor hayvanlar arasında yer aldığına işaret edildi.
Kunduz Kurucu Ortağı Melih Şener: “Kunduz'u globale taşımak için doğru zaman”
Dünya Aslan Günü dolayısıyla soruları yanıtlayan Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Uzmanı Dr. Mustafa Durmuş Güney, Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Kenya, Botsvana ve Zimbabve`nin, aslan nüfusunun en yoğun bulunduğu ülkeler olduğunu söyledi.
Yine Myrtle Beach Safari isimli vahşi yaşam koruma merkezinde yaşayan Herkül isimli liger, 450 kilo ağırlığı ile dünyadaki en büyük liger olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. 3 metre boyunda olan bu liger erkek aslan ile anne kaplanın çiftleşmesinden dünyaya gelmiştir.
Çitalar, 2016'dan beri nesli tükenmekte olanlar hayvanlar içerisinde “yüksek risk taşıyan” kategorisinde yer alıyor. Çita popülasyonuna en fazla zarar, yanlış avlanma ve iklim değişikliklerinin yarattığı afetler sebebiyle Asya bölgesinde görülüyor.
Kunduzlar; Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'da yer alan ormanlık bölgelerdeki göl ya da akarsu kenarında yaşar. Ağaç kabukları, dal parçaları, yapraklar ve suda yaşayan bazı bitkilerle beslenirler. Gündüzleri genellikle yuvalarında geçirir, geceleri dışarı çıkarlar. Kunduzlar zamanlarının bir kısmını suda geçirir.
Kunduz kelimesi uyanık olan kişileri ifade etmek için kullanılmaktadır. Kunduzlar ve tilkiler özellikleri bakımından benzerlik göstermektedir. Bir kişinin kişilik özellikleri hakkında betimleme yapmak istendiği zaman kunduz kelimesi kullanılmaktadır.
Öğrenmeyi kolaylaştırırken sınava hazırlık maliyetlerini düşüren platform, 2016 Ocak ayında üç Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Başar Başaran, Melih Şener ve Barış Bilgiç tarafından kuruldu.
Listenin zirvesinde Zika ve sıtma virüsleriyle hayatı tehdit eden sivrisinekler yer alıyor. Ayrıca insanların kendisi de listenin ikinci sırasında. Aslında geyik, ceylan, gergedan, fil ve domuz gibi hayvanları avlasalar da aslanlar, yılda 200 insanın ölümüne neden oluyor.
Gezegenin en tehlikeli hayvanı sineklerdir. Çoğumuz onları tehditten ziyade sinir bozucu olarak görse de sivrisinekler, yılda yaklaşık 725.000 insanın ölümüne neden oluyor. Sivrisineklerin listenin başında olmasının sebebi sıtma, sarı humma gibi hastalıkları insanlar arasında taşımaları.
140 tonu geçebilen ağırlığı ile mavi balinanın gelmiş geçmiş en büyük hayvan olduğuna inanılmaktadır. Dinozorlar çağında yaşadığı bilinen en büyük canlı Argentinosaurus'dur ve Mesozoik devirde yaşamış olan bu canlının ağırlığının bile ancak 90 tona ulaşabildiği tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri