Başka dua okunmaz mı? Değerli kardeşimiz, Vitir namazlarında Kunut duası okumak ve Kunut tekbiri almak vaciptir. Cemaatla kılınırken hem imam hem de cemaat Kunut duasını içinden okur.
Kunut Duası 1, “Allahümme innâ neste'înuke” olarak başlar. Kunut Duası 2 okunuşu ise “Allahümme iyyâke na'büdü” şeklinde başlar. Kunut Duası okunuşu bilmek önem arz eder; çünkü Kunut Duaları 1 ve 2, beş vakit namaz içerisindeki yatsı namazı vaktinde kılınan vitir namazı içerisinde okunmaktadır.
Kunut duaları vitir namazının üçüncü rekatında okunur. Kunut 1 duası olarak "Allahümme inna nesteinüke" diye de bildiğimiz dua kastedilir.
Kunut Duaları Anlamı (Diyanet Meali)
1. Allahım! Sen'den yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, Sana tövbe ederiz.
Vitir namazında Kunut duası bilmeyenler ne okumalı sorusu sık sorulan sorulardan biridir. Eğer bir kişi vitir namazının 3. rekatında okunan Kunut duasını bilmiyorsa ya da ezberleyemiyorsa "Rabbenâ âtina fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe'n-nâr" (Bakara, 201) ayetini okuyabilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
Namazların vaktinde kılınmaması durumuna kaza adı verilmektedir. Vitir namazı da zamanında kılınamayabilir. Vaktinde kılınamamış olan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vacip olmaktadır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnet olmaktadır.
Kunut duaları, yatsı namazının ardından kılınan vitir namazında okunmaktadır. Bu duaları okumanın vacip olduğu söylenir. Kunut duası 1 ve Kunut duası 2 olarak ikiye ayrılır. Kunut 1 Duası, '' Allahümme inna nesteinüke'' başlar.
Kunut Duası 1 Türkçe Anlamı
Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, Sen'i hayır ile överiz.
Müminlerin vitir namazını kılarken bu duayı ezbere bilmesi gerekir. Kunut Dualar iki tanedir. Kunut 1 Duası, " Allahümme inna nesteinüke" başlar. Kunut 2 duası ise " Allâhümme iyyake na'büdü" olarak başlar.
Kunut 1: Allahümme innâ nesteînüke duasının Türkçe okunuşu ve anlamı Allâhümme! İnnâ nesteînüke ve nestağfiruke ve nestehdîk; venü'minü bike ve netûbü ileyke ve netevekkelü aleyke ve nüsnîaleyke'l-hayra kullehü neşkuruke, velâ nekfüruk; ve nahleu venetrukü men yefcüruk.
Kunut Duaları 1 türkçe Okunuşu Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdîke. Ve nü'minü bike ve netûbü ileyke. Ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke ve lâ nekfürük ve nahleu ve netrükü men yefcürük.
Sabah namazında kunût okumak Mâlikîlerin meşhur görüşüne göre müstehâb, Şâfiîlere göre ise müekked sünnettir. Diğer taraftan, kunût duası, Şâfiî mezhebinde ancak rükûdan sonra okunabilirken, Mâlikî mezhebinde hem rükûdan önce hem de sonra okunabilir.
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
Değerli kardeşimiz, Vitir namazını kılarken, üçüncü rekatta tekbir almayı ve Kunut duasını okumayı unutmak sehiv secdesini gerektirir. Unuttuğunu rükûda iken hatırlasa, doğrulup Kunut okumaz. Namazın sonunda sehiv secdesini yapmakla yetinir.
Fakat Kuran'ı Kerim ayetleri değildir. Kunut duaları Peygamberimiz tarafından söylenmiş hadisi şeriflerdir.
Kunut dualarının her ikisinin de ayet olduğuna dair rivayet vardır. Mesela İmam Suyuti mevsuk rivayetler ile, bunların iki ayrı sure olduğunu söylüyor. Bundan dolayı da İmam-ı Azam bunların okunmasını, Şafiilerin kunut olarak okudukları duadan daha mevsuk buluyor ve bunları okutuyor.
2) Kunut duasını bilmeyen vitir namazında onun yerine "Rabbenâ âtina" ayetini okuyabilir. 3) Cenaze namazında üçüncü tekbirden sonra okunacak duaları bilmeyen bunların yerine yine "Rabbenâ âtina" ayetini dua niyetiyle okuyabilir.
Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur. Hanefi mezhebine göre kunut duası vitrin üçüncü rekâtında zamm-ı surenin okunmasından sonra ve rükûa varmadan okunur. Vacip olan bu uygulama yıl boyu devam eder.
Ramazan ayının 15'inden sonra sabah namazında okunmasının yanı sıra vitir namazının son rekâtında da kunut okumak sünnettir. Bunların dışında kalan diğer namazlarda herhangi bir afet ve musibet sebebiyle kunut okumak sünnet da sünnettir .
Hanefi mezhebine göre vacip olan vitir namazında okunan kunut duasını bilmeyenler yerine herhangi bir sure okuyabilir. Hiçbir şey demiyorsa lafzatullah'ı tekrar eder.
Vitir harici diğer namazlarda kunut duası okunmaz. Sadece dert, fitne ve belâ sırasında sabah namazlarının farzında kunut okunabilir.
Vitir namazı Ebû Hanîfe'den gelen ve Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre vâcip, Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed'in de aralarında bulunduğu fakihlerin çoğunluğuna göre ise müekked sünnettir.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır.
Şafii mezhebine göre vitir namazı sünnet olduğundan, terkedilmesi günah olmasa da büyük sevab kaybıdır. Kasten terketmek doğru değildir. Yatsı namazının son sünnetini terketmek günah değildir. Ancak müekked sünnet olduğu için kasten terketmek hoş değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri