Kur artışı azalıp faiz indirimleri başlarsa borsa yine artacaktır. Dolayısıyla, BIST'in özellikle yerli yatırımcılar arasında gördüğü talep de göz önünde tutulduğunda, borsanın yükseliş eğilimini devam ettirmesi beklenebilir.
Hisse senedi piyasasındaki gerçek bir büyüme, döviz kuru üzerinde pozitif etkiye sahiptir ve döviz kuru da hisse senedi fiyatlarını etkilemektedir.
Bir hissenin arzı, talebi aştığında fiyatlar genellikle düşer; talep yüksek ve arz düşük olduğunda ise fiyatlar yükselir. Hisseye olan talebin dönemsel olarak artması, fiyatları yukarıya çekebilir ancak böyle durumlarda yatırımcıların daha dikkatli olmaları gerekir.
Önce bilinen ezber cevabı verelim. Kurda yaşanacak yükseliş USD bazında hisse senetlerinin fiyatlarını ucuzlatacağı için bu durum yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak görülebilir.
Borsa Endekslerini Etkileyen Faktörler
İçsel faktörleri; ülkenin sahip olduğu ekonomik veriler, işsizlik rakamları, faiz oranları, jeopolitik konumu ve riskleri gibi faktörler oluşturmaktadır. Ülke ekonomisine ait önemli verileri içeren bu faktörler, borsa endeksleri üzerinde büyük etkiye sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Döviz karşılığı elde edilen Türk lirası da borsada hisse senetlerine kanalize olarak hisse fiyatlarının ve endeksin yükselmesini sağlar. O hâlde normal şartlar altında iki değişken arasında olsa olsa negatif bir korelasyon beklenir. Dolar arzı artıp TL değer kazandıkça (dolar düştükçe) borsa (BIST 100) artar.
Örneğin; dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeler üzerine dolar olumsuz etkilenir. Buna bağlı olarak EUR/USD, GBP/USD, altın ve gümüş gibi yatırım araçlarında yukarı yönlü hareketler gözlemlenir. Tam tersi yani dolar endeksi yükseldiğinde de dolar güçlenir, diğer yatırım araçları aşağı yönlü hareketlenir.
endekslerinde Ocak ayı anomalisi gözlemlemiş, çalışmalarında Ocak ve Aralık aylarının en yüksek getiriyi sağladıkları tespit edilmiştir.
İşlem sırası kapatılan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle, işlem sırası tekrar açılabilir. Ancak borsa yönetim kurulu kararıyla kottan çıkarılan şirketlerin hisse senetlerinin değeri bir anda sıfırlanır. Bir gün önce para eden yatırımın değeri sıfıra iner.
Borsa düşerken para kazanmanın en yaygın yolu, short pozisyon alarak yani kısa satış yaparak kazanmaktır. Bu strateji, hisse senedi fiyatları veya kriptoda düşerken para kazanmak için kullanılır. Kısa satış yapmak, bir hisse senedi, kripto, endeks veya emtiayı ödünç alıp daha düşük bir fiyata satmaktır.
Dolar bazında hesaplamak için endeksin Türk lirası bazında ulaştığı değer 10.000'e (sabit katsayı) bölünür. Bu işlemden çıkan sonuç doların o tarihteki en düşük seviyesine bölünür.
BIST 100 artışı bu endekste hissesi bulunan kişilere kazanç sağlar. Değerin artışı doğrusal olarak paradaki artışı da yansıtmış olur. Endeksteki %10 artış paradaki artışa da %10 olarak yansımış olur. Endekste yer alan tüm hisseler satın alınırsa hisse senetlerinin ve paraların performansı da yükselir.
ABD enflasyon verisi, borsalarda genellikle önemli bir etkiye sahiptir. Yüksek enflasyon beklentileri veya açıklanan yüksek enflasyon oranları, piyasalarda belirsizlik yaratabilir ve yatırımcıların risk algısını değiştirebilir. Bu durumda, borsalarda volatilite artabilir ve hisse senedi fiyatları düşebilir.
BIST 100 endeksi, içindeki hisse senetlerinin piyasa değerleri ve işlem hacimleri ile ağırlıklandırılarak hesaplanır. Borsa İstanbul tarafından belirlenen kurallara göre her üç ayda bir yeniden dengelenir.
Bir hisse senedinin değeri 0'a düştüğünde, etkileri uzun veya kısa pozisyonda olmanıza bağlı olarak değişir. Eğer hisse senedine sahipseniz (uzun) - yatırımınız hisse senediyle birlikte 0'a iner. Ancak, kısa bir pozisyonda tutuyorsanız - bu,% 100 kazanç anlamına geleceği için en iyi senaryodur.
Ancak, hisse düşerken hacim artarsa genellikle satış baskısı ve trend değişimi gözlemlenebilir. Borsada hacim yüksekliği, genel olarak piyasanın aktif ve likit olduğunu gösterirken, işlem hacmi düşerse likiditenin azaldığı ve alım satım fırsatlarının sınırlı olabileceği anlamına gelebilir.
Bir yükseliş trendi çizgisi, dip sevilerinin bir doğru ile birleştirilmesi yöntemiyle ortaya çıkarken; düşüş trendi çizgileri ise, tepe noktalarından geçen bir doğru ile tanımlanır. Çizilen çizgiler yukarı eğilim gösteriyorsa, bu bir yükseliş trendi, aşağı eğilim gösteriyorsa, bu bir düşüş trendidir.
Bir hisse senedinin fiyatı bir önceki kapanış fiyatına göre 10% yükseldiğinde tavan fiyatına ulaşmış olur.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Yıldız Pazar ve Ana Pazar hisselerinde ağırlıklı olarak hisse değerlenmesi daha doğal gelişir. Tahtacı alt seviyelerden tahtayı yürütmeye yetecek çoğunlukta alımlar yapıp her seviyede alım yapmaya devam ederek hisseyi taşır. Tahtacının kâr marjı yüzdelik olarak alt seviyelerden alıp bekleyen yatırımcı kadar olmaz.
Arz-Talep Dengesi
En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri