2 Haziran 2023'ü yansıtan 22. hafta itibarıyla KKM'deki para miktarı 2 trilyon 533 milyar 607 milyon lira. Bunun dolar karşılığı 121,6 milyar.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış sürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 3 Kasım haftası itibarıyla KKM toplamı 86,2 milyar TL düşerek 2,92 trilyon TL'ye geriledi.
Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) ve Katılma Hesapları toplamı
KKM'deki para miktarı 3 trilyon 408 milyar lira. Bunun dolar karşılığı ise 126,4 milyar. 18 Şubat 2022-18 Ağustos 2023 arasında 2023 yılı başındaki hafif düşüş dışında KKM büyüklüğü düzenli şekilde arttı. 18 Şubat 2022'de bu miktar 469 milyar lira idi.
Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına da 2023 Ocak ayında son vermişti.
Türkiye, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle 20 Aralık 2021 gecesi tanıştı. Sistemin hayata geçirileceğinin açıklanmasının hemen ardından, Türk lirası döviz kuruna karşı %40 değer kazanmıştı. Aralık 2021'de yaklaşık 16 liradan 11 liraya düşen dolar, neredeyse iki yıl sonra bugün 30 liraya yaklaştı.
İlgili 27 soru bulundu
KKM'de azami yıllık faiz Merkez Bankası'nın politika faizinin 300 baz puan üzerisi olarak belirlendi. Eğer dolar kuru yerinde saymış olsaydı 22 Aralık'ta yatan 100.000 TL'ye yıllık yüzde 17'lik azami faiz oranından hesaplandığında 3 ayda (92 gün) 4.284 TL yatırılacaktı.
Bankalar, Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkışı hızlandırmak için vites artırdı. KKM başvuruları ciddi oranda zayıflarken, bazı bankalar da yeni hesap kabul etmiyor. KKM hesabını kapatanlara da yüzde 45 faiz veriliyor. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışı hızlandırmak isteyen bankalar vites artırdı.
Kur korumalı mevduat şartları uyarınca vade sonunda hesap açılışı ile vade sonu arasındaki kur farkı, TCMB'nin ilgili tarihlerde saat 11.00'da açıkladığı döviz kuru oranlarına göre hesaplanır; mevduat üzerinden kur getirisi ve mevduat faiz getirisi belirlenerek karşılaştırılır.
Örneğin; 10.000 TL ile hesabı açtığınızı ve dolar kurunun hesap açılışında 10 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda paranızın dolar karşılığı 1.000 dolar olmaktadır. Vade öncesi çıkış yaptığınızda ise dolar kuru 9 TL ise 1.000 dolara karşılık gelen TL tutarı 9000 TL olmaktadır ve bu tutar geri çekilebilmektedir.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15 oldu. Böylece Merkez Bankası, piyasada oluşan Türk Lirası likidite fazlasının, Türk Lirası zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesini sağlayacak.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Vade sonunda kur farklılığının faiz oranı üzerinde olması durumunda oluşabilecek fark müşterimizin hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
Vade sonu geldiğinde, TCMB tarafından ilan edilen döviz alış kuru ile hesap açılışındaki döviz alış kuru karşılaştırılır. Vade sonundaki kur getirisi hesabın faiz getirisinden yüksekse kur getirisinden yararlanılır. Vade sonundaki kur getirisi hesabın faiz getirisinden düşükse hesabın faiz getirisinden yararlanılır.
Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na iletilecektir.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri