31 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7016 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı. KKM'lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak, üst sınırı banka belirleyecek.
Merkez Bankası'nın taraf olduğu kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı. TCMB, bankalara gönderdiği yazıda kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı.
KKM'de bugünkü yazı öncesinde mevcut yüzde 9 olan politika faizinin üzerine en fazla 300 baz puan eklenerek yüzde 12 faiz verilebiliyordu. Bu karar sonrası dövizden ve altından TL'ye geçen KKM için üst sınır kaldırılmış oldu. TL ile açılan KKM'ler ise TCMB taraf olmadığı için uygulamadan etkilenmeyecek.
Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.
İlgili 32 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı. KKM'lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak, üst sınırı banka belirleyecek. Hazine destekli Türk Lirası KKM hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Hesap 3 ay, 6 ay ve 12 ay vadelerde TL olarak açılabilmektedir. Hesap açma alt limiti 250 TL'dir. Hesap sadece yurt içi yerleşik gerçek kişilere açılabilmektedir.
Türk Lirası kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kalktı. KKM'de asgari oran, politika faizi olacak. KKM faizi için üst sınırı ise banka kendi belirleyecek. Hazine destekli TL Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında, politika faizinin 3 puan üzerindeki azami faiz uygulaması sona erdi.
Kur Artışının Faiz Getirisine Eşit veya Düşük Olduğu Senaryo
Mevduat faiz getirisi, kur artışından yüksek olduğu için müşteri mevduat faizini elde edecektir. Müşteri 11.343 TL gelir elde edecektir. Vade sonunda müşterinin 311.343 TL bakiyesi olacaktır.
Kur korumalı mevduat şartları uyarınca vade sonunda hesap açılışı ile vade sonu arasındaki kur farkı, TCMB'nin ilgili tarihlerde saat 11.00'da açıkladığı döviz kuru oranlarına göre hesaplanır; mevduat üzerinden kur getirisi ve mevduat faiz getirisi belirlenerek karşılaştırılır.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri
Yine bir sene önce dolar kuru 17,42 TL iken Temmuz 2023'te 26,47'ye kadar çıktı. Toplam gider hesaplanırken bunların da dikkate alınması gerekiyor. TCMB'nin aylık kur ortalaması üzerinden her ayki KKM gideri hesaplandığında bu 17 aydaki maliyet 7,89 milyar dolar oluyor.
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile birikimlerinize vade boyunca mevduat faizi getirisi elde edersiniz. Vade sonu mevduat faizi getirinizin kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan düşük olması halinde aradaki fark hesabınıza ilave olarak Türk Lirası olarak yansıtılacaktır.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Özellikleri
Açılacak olan hesaba asgari olarak TCMB Politika Faiz Oranı uygulanır. Üründe elde edilen getiri stopaj kesintisinden muaftır. Ürün için alt ve üst tutar sınırı bulunmamaktadır.
Kur Korumalı Mevduata uygulanan zorunlu karşılıklar 6 aya kadar vadelide 5 puan artırıldı ve yüzde 30'a çıktı. 1 yıl ve 1 yıldan daha uzun vadeli olan KKM zorunlu karşılığı da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktı. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1 puan artış gösterdi.
31 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7016 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
Eylül ayının ortasında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmişti.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Vade sonunda kur farklılığının faiz oranı üzerinde olması durumunda oluşabilecek fark müşterimizin hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
✔ KKM'nin en büyük maliyeti enflasyonun sıçramasında oynadığı rol: Rasyonel para politikasına dönüşü geciktiriyor, Türkiye'nin riskini yükseltiyor. ✔ Döviz kuru artışı, mevduat sahibine ödenen faizden yüksek olduğu sürece, lira cinsi KKM, tartışmasız TCMB'ye zarar yazdırıyor.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri