Düşükse, kapama yapılan tarihteki düşük kur üzerinden anapara güncellenerek ödeme yapılır. Her iki durumda da faiz getirisi elde edilemez. Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılılır. Vade sonunda müşteri isterse hesabını yenileyebilir veya yeni hesap açılışı yapabilir.
Hesap açılış kuru, hesap kapanış tarihindeki kurdan yüksek ise kur farkı hesabınızdan tahsil edilir. Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır.
* Yurt içi yerleşik tüzel kişilerle ilgili bir değişikliğe gidilmediğinden, yurt içi yerleşik tüzel kişiler; 31.12.2021 tarihi itibariyle bankalarda bulunan altın hesaplarını kur korumalı mevduata dönüştürebilecekler ve daha önce dönüştürülmüş hesapların vadelerini bu kapsamda yeniden uzatabilecekler.
Böylece 31 Aralık 2023 tarihine kadar açılan hesaplar da kur korumalı mevduat desteklerinden yararlanabilecek.
İlgili 21 soru bulundu
Kur Korumalı Mevduat hesabı tek seferlik mi açılır? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı açılışıyla ilgili bir sınır bulunmamaktadır. Hesap birden fazla açılabilir.
Cevap: Yararlanıcının birden fazla bankada hesap açmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.
İş günleri dışında yapılacak işlemlerde ise son iş günü Merkez Bankası tarafından açıklanan saat 11:00 döviz alış kuru kullanılmaktadır. Kur korumalı TL katılma hesapları, mevzuattaki kriterleri sağlamak şartıyla 31.12.2023 tarihine kadar devam edecektir. Vade sonu beklenmeden yeni hesap açılabilmektedir.
Vergi Sirküleri 71 : Kur Korumalı Mevduat Hesapları 31.12.2023 Sonuna Kadar Açılabilecektir.
Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023'ten 1 Ocak 2024'e uzattı.
Yenileme talimatı olmayan hesaplar otomatik olarak kapatılacaktır. Hesabın vade sonunda yenilenmesinin tercih edilmesi halinde, vade sonundaki TL bakiye tutarını aşmayacak şekilde hesabın vadesi yenilenecektir.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Vade sonunda, istenilirse faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapatılacaktır. Bakiye vadesiz hesaba aktarılacak, yeniden vade uzatımı yapılmayacaktır veya TCMB tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yenilenebilecektir.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
Kur Korumalı Mevduata uygulanan zorunlu karşılıklar 6 aya kadar vadelide 5 puan artırıldı ve yüzde 30'a çıktı. 1 yıl ve 1 yıldan daha uzun vadeli olan KKM zorunlu karşılığı da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktı. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1 puan artış gösterdi.
Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) ve Katılma Hesapları toplamı
KKM'deki para miktarı 3 trilyon 408 milyar lira. Bunun dolar karşılığı ise 126,4 milyar. 18 Şubat 2022-18 Ağustos 2023 arasında 2023 yılı başındaki hafif düşüş dışında KKM büyüklüğü düzenli şekilde arttı.
Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabı'nda gelir kazanmak için, yatırılan para belirlenen vade boyunca hesapta kalmalıdır. Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabı'ndan vade boyunca para çekebilmek için, hesabın kapatılması gerekir.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Vade başı tarihinde Bankaca belirlenen faiz oranı uygulanacaktır. Hesaptan kısmı çekim işlemi yapılamayacaktır. Ürüne özel uygulanacak stopaj oranı sıfır (0) olacaktır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap açılış işlemlerinizi tam mesai günlerinde saat 11:00-17:00 arasında gerçekleştirebilirsiniz.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Türkiye, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle 20 Aralık 2021 gecesi tanıştı. Sistemin hayata geçirileceğinin açıklanmasının hemen ardından, Türk lirası döviz kuruna karşı %40 değer kazanmıştı. Aralık 2021'de yaklaşık 16 liradan 11 liraya düşen dolar, neredeyse iki yıl sonra bugün 30 liraya yaklaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri