Eklenen madde ile hem kurumlar vergisi hem de bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında açtıkları kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına vergi istisnası getirilmektedir.
Kurumlar vergisinde yapılan geçici 14.maddeki düzenlemeyle döviz ve altın cinsi hesapların kur korumalı mevduat hesaplarına çevrimi neticesinde elde edilen kazançlar (kur farkı ve faiz geliri) vergiden istisna edilmiştir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı 3-6-9-12 ay olarak açılabilmektedir. Vadeli hesap açılışı ücretsizdir, hesap işletim ücreti alınmamaktadır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı'na özel stopaj oranı 0 (sıfır) dır.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile döviz mevduat hesaplarında uygulanan stopaj oranı yüzde 25'e yükseltildi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan stopaj istisnası ise yıl sonuna kadar uzatıldı.
Kur korumalı mevduat hakkında BSMV düzenlemesi
23 Mart 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 5349 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, kur korumalı mevduat kapsamında açılan TL hesapların vade sonu hesap bakiyesi kullanılmak suretiyle hesap sahiplerine yapılan kambiyo satışlarında BSMV oranı sıfıra indirildi.
İlgili 45 soru bulundu
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır.
Kurumlar vergisi kanunu geçici 14. maddesiyle getirilen düzenleme, şirketlerin en az 3 ay vadeli kur korumalı mevduatlarından (KKM) elde edilen kazançları, kur farkı kazançları ile faiz ve kâr payı kazançlarının kurumlar vergisinden muaf tutulmasına yönelik hükümler içeriyor.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı ile birikimlerinize vade boyunca mevduat faizi getirisi elde edersiniz. Vade sonu mevduat faizi getirinizin kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan düşük olması halinde aradaki fark hesabınıza ilave olarak Türk Lirası olarak yansıtılacaktır.
Mevduat Faizleri (TL ve DTH)
1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
İlk kur korumalı mevduat işleminden kaynaklı vade sonunda döviz kurundaki artışa bağlı olarak doğan kazanç tutarı 14.103.128,58 TL olup, beyannamede “374-KVK Geçici Mad. 14/2 kapsamında vade sonunda doğan diğer kazançlardan istisna” bölümüne yazılarak istisnaya konu edilecektir.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
6 ay vade % 3,00. 12 ay vade % 4,00 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
Kur korumalı mevduat şartları uyarınca vade sonunda hesap açılışı ile vade sonu arasındaki kur farkı, TCMB'nin ilgili tarihlerde saat 11.00'da açıkladığı döviz kuru oranlarına göre hesaplanır; mevduat üzerinden kur getirisi ve mevduat faiz getirisi belirlenerek karşılaştırılır.
Dinen aynı hükümlere sahip. Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" denildi.
Dr. Necmettin Kızılkaya'dan oluşan Ziraat Katılım Danışma Komitesi, konuyla ilgili şu sonuca vardı: "Kur korumalı TL katılma hesapları", karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları'na uygun görülmüştür."
Örneğin hesap bakiyesi 10.000 TL ve faizden gelen tutar 200 TL ise bankadaki hesabınızda 10.200 TL para var demektir. Gelir Vergisi stopajı, 10.200 TL üzerinden değil, faizden gelen kâr olan 200 TL'den kesilir.
Mevduat faizi geliri ve 1.1.2006 tarihinden sonra ihraç edilen Hazine bonosu faiz geliri, GVK'nın geçici 67. maddesine göre tevkifata tabi olduğundan tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecektir.
Vadesiz ya da 6 aya kadar vadeli döviz hesabının faizinden alınan yüzde 18'lik vergi oranı yüzde 20 oldu. 1 yıla kadar vadeli döviz hesaplarından alınan stopaj oranı yüzde 15'ten yüzde 16'ya çıktı. Alınan bu kararlar 3 ay geçerli olacak ve daha sonra yeni bir karar alınmaz ise eski oranlar kullanılacak.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap ile; vade bittiğinde, vadenin başladığı ve sonlandığı kur farkı üzerinden hesaplanan tutar ile mevduata uygulanan TL faiz tutarı karşılaştırılır. Eğer kur artışı olmuş ise kullanıcı artan kur değeri üzerinden gelir elde eder.
31 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7016 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
Kur Korumalı mevduat farkı kim ödeyecek? Bu hesabın getiri yükü banka ve Hazine arasında paylaşılıyor. Banka hesaba uyguladığı yüzde 17 faizi mevduat sahibine kendi kaynaklarından öderken, ortaya çıkacak kur farkını da Hazine, bütçeden ödüyor.
Buna göre yılın ilk alt ayında 1.276,02 Türk Lirası olan gelir vergisi istisnası, gelir vergisi dilimleri etkisiyle 2023/Temmuz ayında 1,710,35 Türk Lirası, 2023/Ağustos ayında 1.902,62 Türk Lirası ve takip eden aylarda 2.280,46 Türk Lirası olacak.
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak. Bu durumda 900 bine yakın esnaf bulunuyor. Teklife yeni eklenen maddeye göre çiftçilere ilave ödeme yapılacak. Son 5 yılda desteklerden kesilen vergiler, faiziyle birlikte iade edilecek.
Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023'ten 1 Ocak 2024'e uzattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri