Hamsi tava, aslında bir balık yemeğinin nasıl sağlıksız besin haline gelebileceğinin kanıtı gibi. Un içeriğiyle karbonhidrat oranı yükselen hamsi tava, yağda kızartıldığı için kalorisi de hayli yüksektir. Bunun yanı sıra yanmış yağların kanserojen etkisini de taşıdığından çok sık tüketilmemelidir.
Hamsi: Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltır.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Balık, kendisi kadar yağ çeker
Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur. Bu yüzden ya fırında ya buğlama ya da tavada/ızgarada yağsız şekilde pişirmeliyiz.
Dr. Karahan, 'Hamsi kalp-damar hastalıklarına karşı korur' diyor. "Omega 3 yağ asitleri, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürürken az da olsa, HDL-kolesterol denilen iyi kolesterol seviyelerini arttırır (HDL-kolesterol, kandaki kötü kolesterolü temizleyici etki göstererek damarları korur).
İlgili 43 soru bulundu
Karadeniz'de her öğünde yerini alan hamsi, fosfor ve folik asit kaynağıdır. Diyette ve öğünlerde tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Bol yeşillik, taze soğan, mor soğan, limonla ve mısır ekmeğiyle servis edebilirsiniz.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Balık En İyi Hangi Tavada Pişer? Balığı en iyi pişirecek tavanın, yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahip olması gerekir. Çünkü balığın ince derisi ısındığı zaman tavaya yapışabilir. Bu durumu önlemek için de yapışmayı ve yanmayı engelleyen kaliteli tavalar tercih edilmelidir.
Yapışmaz kaliteli bir balık tavası kullanabilirsiniz. Balığı az miktar una buladıktan sonra tavaya dizin. Çift taraflı yapışmaz bir tavada yağsız bir şekilde (balığın kendi yağıyla) pişirebilirsiniz.
Ağzının tadını bilenler bu sorunun cevabını da bilirler. Eğer yağlı karadeniz hamsi ise, fırında yenir. Fazla yağlı değilse tavada yenir. Tabi aynı zamanda bu bir tercih meselesidir.
Hamsiler una bulanır ve fazla unu çırpılır. Kızartma tavasına sıvı yağ alınır orta ateşte ısıtılır, hamsiler tavaya daire şeklinde dizilir ve kızartılır, altı kızarınca hamsilerin üzerine düz bir tabak konur ayrı bir kaba yağı süzülür ve tava tabağın üzerine doğru ters çevrilir.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Konserve, donmuş, uygun şartlarda muhafaza edilmemiş, bayatlamış ya da kokmaya başlamış bu balıklarda histamin oluşumu artmaktadır. Bu balıkların tüketimi ile birlikte kişide histamin zehirlenmesi ortaya çıkabilmektedir.
Lezzet denilince akla gelen ilk pişirme gereçlerinin başında demir döküm tavalar geliyor desek abartmış olmayız. Bu tavalar yüksek ısıya dayanabiliyor, ısıyı eşit miktarda her yere dağıtıyor. Ağır ağır sebzelerin, etlerin sularını kaybetmeden pişirilmesine yardımcı oluyor.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Yıkanan hamsiler temiz bir gazete veya havlu peçeteye suyu çekilmek üzere bekletilir. Ayrı bir temiz gazete üzerine mısır unu ve tuz karıştırılıp hamsiler mısır ununa bulanır ve tavaya dizilir. Zeytinyağı da döktükten sonra kuyrukları çıtırlaşana kadar kızartılır.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
Ancak yağda kızartılan balıklar, daha kalorili olmakta ve yağda çözünen vitaminler pişirme sırasında yağa geçtiğinden, vitamin açısından daha fakir hale gelmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunca balıkları ızgara veya buğulama şeklinde tüketmek sağlık için daha faydalı olmaktadır.”
Kalori Bilgisi Hamsi Tava Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 179 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 380 gramlık miktarında Hamsi Tava 681 kalori bulunmaktadır. Hamsi Tava, yağ ve un ile beraber hamsiler kızartıldığı için kalorisi yüksek bir yemektir.
- Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor.
İsmini, ocak ayı ortalarında başlayıp 50 gün süren 'hamsin' denilen soğuk günlerden aldığı söylenen hamsi; Karadeniz insanı için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Türkiye'nin her bölgesinde sevilerek tüketilmesine karşın Karadeniz mutfağı ve kültürünün değişmez bir parçası olarak en çok yemeği bu bölgede yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri