Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Kuru pasta hamurunu derin dondurucuya atmadan önce bir yuvarlayıp sertleşmesini bekleyebilirsiniz. Böylelikle hamur, şeklini koruyarak donmuş olur. Pişirmeden önce ise bir gece boyunca buzdolabında bekleterek çözünmesini sağlayabilirsiniz.
Kurabiye Hamuru Nasıl Saklanır? Tüm zamanların en önemli ipuçlarından biri, kurabiye hamurunu daha sonra pişirmek için buzdolabında veya dondurucuda saklayabilmeniz (ve saklamanız) gerektiğidir. Ev yapımı kurabiye hamuru buzdolabında bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar dayanır.
Tatlı yada tuzlu istediğiniz kurabiye hamurunu yapın. Hamurun yarısını dilerseniz pişirin yarısını da buzdolabı poşetine koyup buzluğa atın. Bir kaç gün içinde istediğiniz zaman çıkarıp çözülünce top top yapıp pişirin. Tadında hiç bozulma olmuyor.
Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin. Dinlenen kurabiyelerinizi çok fazla yoğurmadan, hamurla uzun süre temas etmeden şekillendirip serin bir yerde (buzdolabında tepsiyi 10 dakika bekletebilirsiniz) beklettiğiniz tepsiye dizin.
İlgili 28 soru bulundu
Tereyağı veya yağ kurabiyenin pişmesinden daha hızlı eridiğinde kurabiyeler yayılacaktır. Bunu önlemek için, daha soğuk tereyağı kullanabilir veya şekerli kurabiye hamurunuzu pişirmeden en az 30 dakika önce buzdolabında bekleterek yağın sertleşmesini sağlayabilirsiniz.
1- Hazırladığınız kurabiye hamurlarından 1 dondurma topu büyüklüğünde parçalar alarak pişirme kağıdı serili bir tepsiye veya borcama dizin. Buzlukta en az 6 saat donana kadar bekletin. 2- Donan kurabiye hamuru parçalarını fermuarlı poşete yerleştirip üzerine saklama tarihini yazıp buzluğa koyun.
Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor. Bu nedenle özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullandığınız hamurlarda un miktarını gerektiği kadar koyun, dilerseniz kıvamını biraz daha toparlaması için nişastadan yardım alın.
Eğer saklama kabınız plastik ise kurabiyeleri koymadan önce tamamen soğuduğundan emin olun ya da cam bir saklama kabına yerleştirin. Unutmayın ki kurabiyeler nemli ortamda bakteri oluşturur. Bu durum kurabiyelerin daha çabuk bozulmasına neden olur.
Kurabiye hamuru için ideal kıvam ele yapışmayan, yumuşak ve hafif yağlı bir kıvamdır. Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur. Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır.
Kurabiye hamuru buzdolabında bekletildikten sonra da şekil vermesi zor bir hamur oluyor. Bu yüzden elinize çok yapışırsa arada elinizi yıkayarak şekil vermeye devam edin. Çok cıvıksa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Dondurma kaşığı kullanarak şekil vermesi daha kolay oluyor.
Fırınınızı önceden ısıtın ve hala dondurulmuş hamur toplarını, seçtiğiniz tarife göre fırın tepsisine yerleştirin; fırın sıcaklığını veya hamur kepçeleri arasındaki boşluğu artırmanıza gerek yoktur. Toplam pişirme süresine 1-2 dakika ekleyin.
Kurabiye Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Un yoğrulunca içinde gelişen glütenin gelişimini azaltmak için hamur yoğrulduktan sonra minimum yarım saat dinlendirilir. Dinlendirilmeden kullanılırsa, hamur elastiki yapıda olur ve kopmalar, parçalanmalar gerçekleşir. Hamura şekil verilemez.
Eğer aksamdan yoğurmak istemiyorsanız oda sıcaklığında 45 dakika mayalandırabilirsiniz ama aksamdan yoğurunca muhteşem puf puf oluyorlar. Sabah buzdolabından aldığınız hamuru 30 dakika oda sıcaklığında veya 5 dakika ısıttığınız ve kapattığınız fırında 15 dakika dinlendirin.
Sonuç: Mayalı ekmek hamuru, akşamdan sabaha bekleyebilen bir hamurdur. Uzun bir bekletme süresi, tat ve yapı gelişimini artırırken, hamurun şekillendirilmesini kolaylaştırır.
Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, gizli kurtarıcı malzemeniz sirkedir. Kurabiye hamuruna 1-2 damla sirke koyarak o kıyır kıyır doku farkını anlayabilirsiniz. Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullanılsa da pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışır.
KURABİYE SERT OLURSA NE YAPILIR? Kurabiye hamurunuz yaparken de sert bir kıvama gelebilir. Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun.
Kurabiye hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gereken bir hamur çeşidi. Bu nedenle kurabiye hamuru yaparken unu azar azar ilave etmeye özen gösterin. Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Ancak hamurun dayanıp dayanmayacağı ya da buzdolabında tam istenilen şekilde mayalanıp mayalanmayacağı da hep bir merak konusu. Hamurlar, dolapta da mayalanır.
En az 2 ay derin dondurucuda saklanabilir. Afiyet olsun.
Hamuru hazırladıktan sonra tezgaha alıp rulo pasta gibi şekil verilir. Görsel de daha net görebilirsiniz. Bir strece sarıp derin dondurucuya kaldırarak bu şekilde hazırladığınız hamuru istediğiniz zaman çıkarıp kesilecek kadar buzu çözüldükten sonra pişirebilirsiniz.
Çoğu kurabiye için 180 derecelik ısı fazladır. Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri