Trabzon kurabiyesi veya sarı kurabiye, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Trabzon kurabiyesi doğal yayla tereyağı kullanılarak yapılır. Sarı rengini mısır unundan alır.
Bu kurabiyeler, yumuşak dokulu, hafif tatlı ve bol tereyağı ile yapılmış bir kurabiye türüdür. Trabzon Sarı Kurabiye, un, tereyağı, toz şeker, mısır nişastası, kabartma tozu ve vanilya gibi basit malzemelerden yapılır.
Sarı rengini. mısır unundan alan ve oldukça sert olan bu kurabiye. yörede çaya batırılarak yenir.
Sarı rengini mısır unundan alan oldukça sert olan bu kurabiye yörede çaya batırılarak yenir. BİBER DOLGULU YEŞİL ZEYTİN 450 Gr. GEMLİK SİYAH SELE ZEYTİN 1000 Gr.
Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez. Kurabiyeler küçülüyor ise kurabiye hamurunuzu dinlendirmemişsinizdir. Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin.
İlgili 42 soru bulundu
Kurabiye hamuruna 1-2 damla sirke koyarak o kıyır kıyır doku farkını anlayabilirsiniz. Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullanılsa da pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışır. Bu nedenle toz şeker yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz.
Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aynı şekilde tereyağını eritip çok sıcakken hamura katarsanız, hamurun yapısı sertleşir.
Trabzon yöresine özgü, sarı kurabiye olarak da bilinen kolay bayatlamayan lezzetli bir kurabiyedir. Sarı rengini mısır unundan alan oldukça sert olan bu kurabiye yörede çaya batırılarak yenir.
Bunun dışında yumurta sarısı özellikle hamur işlerinin ve fırına verilen tatlıların üst kısımlarını daha güzel renk alması için de kullanılır. Yumurta sarısı sürülen poğaça, kurabiye, tart gibi hamur işleri ya da fırın sütlaç gibi tarifler göze hitap eden, nar gibi kızaran bir görüntüye kavuşur.
Eğer saklama kabınız plastik ise kurabiyeleri koymadan önce tamamen soğuduğundan emin olun ya da cam bir saklama kabına yerleştirin. Unutmayın ki kurabiyeler nemli ortamda bakteri oluşturur. Bu durum kurabiyelerin daha çabuk bozulmasına neden olur.
Kalan kurabiyeleri ufalayıp az yağlı tavada ısıtın. İsterseniz badem, fındık, tarçın ya da çikolata parçacıklarıyla karıştırın. Muhallebi, dondurma ya da yoğurt üzerine serpiştirin. Yeterince kurabiye kaldıysa ufaladıktan sonra biraz erimiş tereyağı ile karıştırıp kek tabanı ya da pay hamuru yapmak için kullanın.
Kurabiyenin lezzetini belirleyen bir şey de kurabiye tanelerinin kalınlığı. Eğer çok ince yaparsanız kırılgan olurlar. Bu yüzden özellikle şekerli kurabiyeleri 1 santimetreden daha ince hazırlamamalısınız. Eğer çok kalın yaparsanız da içleri hamur olarak kalacak, yani fırından çiğ çıkacaklardır.
Cevap: ürünler bayat değil efendim bu ürün yöresel üründür sert olması normal son kullanma tarihi aldığınız pakete göre değişmektedir. her gün yeni ürün üretilmektedir.
Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, kurabiyeler hafif pembeleşene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine hemen pudra şekeri serpin ve soğumaya bırakın. Trabzon kurabiyesi, kıyır kıyır dokusu ve hafif tuzlu tadıyla enfes bir lezzet sunar.
Bu kurabiye kolaylığı ve lezzetiyle favoriniz olacak😉Bittikçe yapacaksınız ☺ Çünkü bizim evde öyle oldu. KURABİYE ve Limonlu tarifleri pek sevmeyen cocuklarim bile buna bayıldı 😍 Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Kurabiyede zerdecal kullanmayabilirsiniz.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Hamur kıvamına getirilir. Yağlanmış fırın tepsisine dilediğiniz şekiller yapılıp dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu ekilir ve 170 derece fırında pişirilir. Afiyet olsun.
Hamurunda hiçbir şekilde yumurta bulunmayan bu kurabiyeleri, fındığa bularken yumurta akından yardım alabilirsiniz. Hamur işlerine, kurabiyelere tat verdiği kadar yapıştırma görevi de gören yumurta akını kullanarak bu tarifte çok pratik tarifler hazırlayabilirsiniz.
Kurabiyenin ilk kez 7. yüzyılda İran'da yapıldığı düşünülmektedir. Bölgedeki şeker kullanımından kısa bir süre sonra ortaya çıkan kurabiyeye, yazılı olarak ilk defa 10. yüzyılda yazılmış Arapça yemek kitabı Kitab al-Ṭabīḫ'te rastlanmaktadır. Kurabiyenin Osmanlı mutfağına 15. yüzyılda girdiği düşünülmektedir.
Hangi Nişastayı Kullanmalıyız? Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar antep'in ramazan bayramlarında ikram edilen yöresel kerebiç kurabiyesi tam ölçülü ve aşama aşama resimli anlatımı sizlerle. Ağızda dağılan kerebiç kurabiyesi sadece bayramlarınızın değil özel günlerinizin de vazgeçilmezi olacak.
Kurabiyelerin tepsiye alınırken şekil değiştirmesi
Aynı zamanda kullandığınız un oranına dikkat etmeniz gerekir. Kurabiye hamuruna eklediğiniz unun azlığı nedeni ile pişerken kurabiyeniz yayılabilir.
Nişasta ile yapılan kurabiye hamurları dolapta bekledikçe daha çok sertleşirken, unla yapılanlar o kadar sertleşmiyor. O yüzden uzun süre dayansın dediğiniz kurabiye hamurlarını unla yapmanızı öneririz.
Ancak kurabiyeler daha çıtır ve sert bir formda olması isteniyorsa 200 ile 220 derecede önceden ısıtılan fırında 15 ile 20 dakika arasında pişirmek doğru olacaktır. Tarifin alındığı yerdeki bilgilerin doğru bir şekilde uygulanması da kurabiyelerin lezzetli olması adına önemli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri