Kuramlar tartışılan konu hakkında doğru önermelerle ilgili cümlelerle oluşturulurlar. Fakat bu cümlelerde herhangi birinin doğruluğu her zaman kuramın tamamına göre değişir (görecelidir). Bu yüzdendir ki bir kurama göre doğru olan bir önerme başka bir kurama göre yanlış olabilir.
– Bir dünya görüşü kadar geniş değil, daha çok olgu düzeyindedir. – Gözlenebilir olgu ve ilişkilere dayalı – Gözlemler ve önceden bilinenlerle tutarlı – Denenebilir denenceler üretmeye elverişli – Olabildiğince kapsamlı olmalıdır. – Tanım olabildiğince olumlu ifade edilmiş olmalıdır.
Kuram kelimesi Latincede inceleme ve dikkatle bakma gibi anlamlar taşır. Arapçada kullanılan nazariye kelimesi de teoriye denk gelir. Günümüzde kuram, teori ve nazariye aynı anlamı taşıyan eş anlamlı sözcüklerdir. Kuram, bir olgunun doğrulanmış deney ve gözlemlere dayandırılarak açıklanmasını belirtir.
Teori, toplumsal olgular ve olgular arasındaki ilişkilerden soyutlanan kavramlardan oluşur. Daha sonra bu soyut kavramlar kümesi, sistematik bir bütünlük içerisinde toplumsal gerçekliği açıklayan bir bakış açısına dönüşür. Bu bakış açısı, artık teorinin bizzat kendisidir.
İlgili 36 soru bulundu
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
Belirli bir araştırma alanında yeterli deneysel sonuç elde edildiğinde, bilim adamları benzer durumların nedenlerini açıklayabilecek genel kurallar öne sürebilirler. Bu açıklamalar da test edilir ve gerekli kriterleri (yukarı bakınız) sağlamaları durumda, bunlar kuram haline gelirler.
"Kuram oluşturma" kavramı, araştırmacının topladığı verilerden yola çıkarak araştırdığı konuyu açıklama, yorumlama ve anlam kazandırma süreci olarak açıklanabilir (Pandit 1996, Goulding 1999, Hoda ve ark. 2011).
Günlük kullanımda, kuram veya teori kelimesi genellikle test edilmemiş bir önsezi veya kanıtları desteklemeyen bir tahmin anlamına gelir. Ancak bilim insanları için bir kuramın neredeyse tam tersi bir anlamı vardır.
Klasik kuram : Örgütü, rasyonel, ussal bir sistem olarak sunmuştur. Neoklasik kuram: İnsan ilişkilerinin oluşturduğu organik bir örgütsel yapı öngörülmüştür. Modern kuram: Çalışanların karmaşık olduğunu ve çeşitli faktörler tarafından motive edildiğini öne sürmektedir.
Genel kanının aksine, kanıtlanan teori (kuram) kanun olmaz.
Kuram: Belli gerçekliklerin neden ve nasıl ilişkili olduklarına dair bir önermedir. Sosyolojik kuramın işi toplumsal davranışı gerçek dünyada açıklamaktır.
Kuramsal temeller aynı zamanda program geliştirme sürecini de etkilemektedir. Kuramsal temeller sırasıyla; Tarihi, ekonomik, sosyal(toplumsal), bireysel, konu alanı, psikolojik ve felsefi temellerdir. Genel olarak en çok felsefi ve toplumsal temelden soru gelmektedir.
Kuramlar belirli bir konuyu anlamak açıklamak ve gelecekle ilgili tahminler yapmak için kullanılan analitik araçlardır. Çok sayıdaki çeşitli konularda kuramlar vardır, sanat ve bilim gibi. Resmi bir kuram belirli bir içeriğe uygulanarak dilsel bir anlam yüklenirse anlamlı olur.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Freud'un psikoseksüel, Erikson'ın psikososyal ve Piaget'nin bilişsel gelişim kuramları insanın gelişimine ilişkin farklı yönleri ele alan 3 klasik kuramdır. Davranışçı ve sosyal öğrenme kuramları ise gelişimi dönemler halinde ele almayan ancak gelişimsel değişmelere ilişkin de açıklamalar olan kuramlardır.
sonuç olarak; bilimsel yasa, gözlemle elde edilen olgudur, görüngüdür (örneğin; kütle çekimi, evrim); bilimsel teori (bilimsel kuram) o olgunun, görüngünün nedeninin kanıtlar yardımıyla açıklamasıdır (örneğin; einstein'ın genel görelilik teorisi, evrim teorisi).
"Teori"nin TDK'ye göre karşılığına baktığımızda "kuram" olduğunu görürüz. Kuram kelimesinin üçüncü anlamına baktığımızda: "Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori:" olarak geçiyor. Yani evet, kullanılabilir.
Kuram hipotezden farklıdır, hipotez daha geçicidir, doğrulanmamıştır. Kuram az ya da çok kesinlik kazanmış hipotezdir. Araştırmanın daha başlangıcında araştırmacının doğru olduğunu kabul ettiği yargıdır. Örneğin saha araştırmalarındaki hakim varsayım, “araştırmaya katılan deneklerin doğru bilgi verdikleridir”.
Her hangi bir konuyu bilimsel olarak açıklamak istiyorsak konu ne olursa olsun, ister sosyoloji, ister felsefe, ister fizik, ister psikoloji, bize bir kuram lazım. Kuram, bilimde bir konunun veriler baz alınarak açıklanmasıdır.
Seçici kodlama: Seçici kodlama, merkez bir kategorinin seçildiği ve diğer kategorilerin sistematik bir şekilde bu kategoriyle ilişkilendirildiği, bu ilişkilerin değerlendirildiği ve kategorilerin daha rafine edilerek geliştirildiği süreçtir.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Evrim teorisi bilimsel bir teori olmasına rağmen sınırlarını çoktan aşarak birçok bilimsel disiplinin araştırma alanına girmiştir.
Hipotez aşamasında herhangi bir deney veya araştırma yoktur. Yalnızca bir olay ve sonucunda sorduğumuz “ne?” , “nasıl?” , “neden?” , “ne zaman?” gibi sorular vardır. Bu hipotezler bizi teorilere ulaştırır. Teoriler ise hipotezler kullanılarak olaya getirilen kapsamlı açıklama demektir.
Hipotezler bilimsel birikimlerce desteklenmeleri sonucunda teori veya yasalara yol açabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri