Eğer idrar kaçırma sorununuz varsa başvurmanız gereken bölüm ise, “Üroloji” ya da “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümleridir.
Yapılacak Ürodinamik incelemelerin uygulanması ve yorumlanması üroloji bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle idrar kaçıran kadın, kadın doğum polikliniklerine bile başvursa bu hastalığın tanı ve tedavisinde yolu mutlaka ürolojiye düşecektir.
Kadınlarda idrar kaçırma muayenesi nasıl yapılır? İdrar kaçırma teşhisi sırasında yani jinekolojik muayene sırasında hastadan öksürmesi ya da ıkınması istenir ve karın içi basıncın arttırılması ile idrar kaçırma yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilmektedir.
Bunun yanında mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar ve mesane çıkışı tıkanıklıkları da idrar kaçırmanın nedenleri olabilir. İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlar da araştırılmalıdır.
Ürodinamik test, sistometri testi sırasında üretra basıncı ile beraber, mesane ve üretra fonksiyonlarını ölçer. Bu ölçümlere göre; idrar kaçırma, idrar yapma zorluğu, prostat hastalıkları hakkında yorum yapılır ve sorunun mesane ya da üretra kaynaklı mı olduğu tespit edilir.
İlgili 41 soru bulundu
İdrar kaçırma tedavi edilmediği durumlarda, cilt üzerinde kızarıklık, enfeksiyon ve cinsel isteksizlik gibi biyolojik sorunları beraberinde getirebilir. Aynı zamanda depresyon, stres gibi psikolojik etkileri de görülebiliyor.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
İdrar kaçırma sorunu, genellikle basit ilaç tedavileri ve pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi hedefleyen egzersizler ile tedavi edilebilir. Ancak egzersiz ve ilaç uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilebilir.
Tıbbi adı üriner inkontinansdır. Her yaşta olabilirse de ileri yaşlarda daha sık görülür. Sürekli olarak tekrarlarsa hastalık olarak kabul edilir. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozar, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
üretranın açılmasına ve idrar kaçırmasına neden olur.Çok sayıda müdahaleli doğum, iri bebek doğurma, obezite,ailesel yakınlık ve meepoz risk faktörleri olarak sayılabilir. Stres idrar kaçırmanın bir diğer nedeni de iç sfinkter kasalarının (mesane boşalmasını kontrol eden kaslar)yetersizliğidir.
Yapılan incelemeler sonucunda, 7 çalışmadan 6'sı, idrar kaçırma başlangıcı ve ağırlığının önemli ölçüde D vitamini eksikliği veya yetersizliği ile bağlantılı olduğunu gösterdi.
Genellikle dış idrar yolundan bir bakteri (en sık E.coli) idrar yolundan yukarı çıkıp mesanede çoğalır. Çoğaldıktan sonra ise bazı belirtilere sebep olur bunlar genellikle; idrar yaparken yanma, kasık ağrısı, idrar kaçırma, bulantı, kusma ve sık sık idrar gitme isteği şeklinde özetlene bilinir.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Bölüm Hakkında. Üroloji, her iki cinsiyet ve her yaş grubunda idrar yollarını, erkeklerde ise üreme sistemini inceleyen tıbbi bölümdür.
Normal işleyişinde belirli bir miktar idrarı tutabilen mesane ve üretra, işlevini yerine getirememeye başlar. İdrar kaçırmanın çeşitli sebepleri olabilir. Böyle bir şikâyetin olması durumunda en kısa zamanda bir üroloji uzmanı ile görüşülmesi, tanıya uygun bir tedaviye başlanması gerekir.
İdrar kaçırma problemi olanlara yakı otunu öneren Dr. Ömer Coşkun, “Ben bir tıp doktoru olarak idrar kaçırmada en faydalı bitki küçük yapraklı yakı otunu tavsiye ediyorum. İster çocuk olsun, ister kadın, ister yaşlı olsun idrar kaçırma olayı sona erebilir.
Oldukça sık görülen bu gece ıslatmaları aslında normal gelişim sürecinin bir parçası olarak kabul edilmelidir ve 5 yaşından sonra devam etmesi halinde ancak bir sorun olarak tanımlanabilir. 3 yaşındaki çocukların % 30'u yatağını ıslatırken, 6 yaşında bu durum % 10'lara, 12 yaşında % 3'lere geriler.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Aileler 5-6 yaş civarında bu sorunla ilgilenmeye ve genellikle de 7-8 yaşında hekimlerden yardım istemeye başlarlar. Ülkemizde 7-11 yaşındaki erkek çocukların %16'sında, kızların ise %11'inde altını ıslatma sorunu olduğu bildirilmektedir. İdrar kaçırmanın nedenleri fizyolojik veya duygusal olabilir.
Hastaların çoğunda idrar kaçırma farklı tedavi seçenekleri ile tedavi edilebilir. Bu tedavi seçenekleri; pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesi, ilaç tedavileri veya cerrahi tedavilerdir.
İdrar kaçırma ameliyatları ortalama 20 25 dakikalık yarım saatlik ameliyatlardır. Sonrasında hemen ertesi gün hastalarımız evlerine gidebilirler. Çok ağır işler yapmamak kaydıyla normal günlük hayatlarına 3-5 gün içinde rahatlıkla devam edeceklerdir.
Uygulanacak lazer foto termal etki ile, kolajen dokuların üretimi arttırılmakta ve bu dokuların üretimi arttırılarak idrar torbasını yerinde tutan, aynı zamanda destekleyen vajen ve pelvik kaslarda sıkılaşma sağlanmaktadır. Böylece idrar kaçırma şikayetleri tedavi edilmektedir.
Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).
İdrar yaptıktan sonra sızıntı: Kişinin tuvalete gittikten sonra bile birkaç damla idrar sızıntısı yaşamasıdır. Bu duruma pelvik taban kaslarının zayıflaması veya prostat genişlemesi neden olur. Taşma inkontinansı: Kişide sürekli veya kesintili idrar akışının olmasıdır.
Basit Test: Ürodinami
'Ürodinami' idrar kaçırmanın varlığını, biçimini, mesane ve üretranın fonksiyonlarını gösteren basınç ve akım değişikliklerini bilgisayar destekli cihazlarla ölçmek için kullanılan bir testtir. Çok basit ve ağrı duyulmayan bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri