Buna göre, başkalarının dinlemesine mani olmadan camide sesli olarak Kur'an okunurken bir kenarda namaz kılmakta sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Namaz kılacağınız yerde, sesli olarak Kuran okunuyorsa ve okunan Kuran'ı dinleyen başka kimseler varsa namaz kılabilirsiniz.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Kuranı kerim okuyan birini abdestsiz olarak dinlemek te bir sakınca bulunmamaktadır. Kuranı kerim okunduğunda dinlemek için abdest almaya gerek olmayıp abdestli bir şekilde dinlemek ise sevap olarak daha faydalı olmaktadır. Kuranı kerimi dinlemenin okumaktan daha fazla sevap olduğu hakkında hadisler de bulunmaktadır.
Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Buna göre bir kimse kasten veya unutarak abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan namaz kılarsa, namazı bâtıldır (geçersizdir) ve namazını tekrar kılması gerekir. Ayrıca kasten abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan kılmışsa, büyük bir günah işlemiş olur.
Caiz değildir. İbni Âbidin'de buyuruluyor ki: Kur'an-ı kerime veya kağıda bakıp, öğrenerek okumak namazı bozar.
Uzman, başı kapalı Kuran dinlemenin adetten olduğunu ifade etti. Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı şöyle konuştu: ''Kuran okunurken başın kapatılması şart da, farz da değil. Başın açık olması da haram değil.
Buna göre özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız ama cep telefonu, tablet, bilgisayara abdestsiz dokunabiliriz Kur'an okurken. Zaten Kur'an okurken abdestli olmak doğru olsa da abdestsiz okunmasında da bir problem yoktur."
Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak Kur'an'a kulak veremeyecek bir işle meşgul ise, bu takdirde Kur'an'a karşı edepli olma ve ona saygı gösterme gerektiği durumu ortadan kalktığı için de böyle yapmaması gerekir.
Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.
Değerli kardeşimiz, Kısa kollu kıyafetlerle Kur'an-ı Kerim okumak caizdir. Ancak mümkün oldukça tesettüre riayet ederek okumak gerekir. Kur'an-ı Kerim'i okumaya "Eûzü çekerek ve Besmele okuyarak" başlanır.
Kur'ân hatmi, Kur'ân'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunmasıdır. Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur.
Kur`ân-ı Kerîm`i dinlemek çoğunluğa göre farz-ı kifâyedir. Yani dinlemekte olan, velev bir kişi dahi varsa, diğerleri dinlemese de olur. Tesbihle dahi olsa meşgul olmak, dinlemeye engel olacağından, tek dinleyicinin bunu terketmesi ve sadece kıraati dinlemesi gerekir.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Cep telefonu uygun bir yerde ise ve müstehcen şeylerin hafızasında, ekranında bulunduğu bir şey değilse Kur'an dinleme edebine uyularak cep telefonundan da Kur'an-ı Kerim dinlenebilir.
Bilgisayar / telefon / mobil cihazlar ise Mushaf değildir. Bu bakımdan internetteki, cep telefonundaki Kur'an-ı Kerim'i abdestsiz okumak caizdir.
Kur"an okumak için abdest ve başörtüsü gerekli midir? Kur''an-ı Kerim''i okurken veya dinlerken hanımların başlarını örtmeleri bir din hükmü (vacib, sünnet vb.) değil, bir âdâb (islâmî görgü kuralı)dır. Başını örtmeden okuyan ve dinleyen günaha girmez.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır. Bunun için altını gösterecek şekilde ince ve şeffaf olan bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz.
Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür (Fetavay-ı Hindiyye, I, 107).
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
Namazın sevabından ve lezzetinden mahrum olmayın.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri